Високо загађење ваздуха у БиХ

Релативно добар квалитет ваздуха који је карактерисао бх. градове крајем прошле седмице је усљед изједначавања температура на висини и тлу је током викенда нарушен и дошло је до наглог нагомилавања загађујућих материја у најнижим слојевима атмосфере.

Босна и Херцеговина 03.12.2018 | 11:08
Високо загађење ваздуха у БиХ
У свим градовима у којима се врше мјерења дошло је до прекорачења прописаних граничних вриједности концентрација за лебдеће честице ( ПМ2.5/ ПМ10), а у Живиницама и Зеници и прекорачења граничних вриједности за сумпордиоксид. У Сарајеву су прекорачене и прописане вриједности за угљенмоноксид.

Највише концентрације лебдећих честица су забиљежене у Сарајеву гдје су дневни просјеци износили 4-5 пута више од прописаних износа (прописано 50 уг/м3, Вијећница 269 уг/м3) , угљенмоноксид на Вијећници је износио 6.5 милиграма/24х (прописано 5).

У Тузли, Зеници и Какњу ниво загађења лебдећим честицама је био нешто нижи него у Сарајеву али 3-4 пута ипак виши од прописаних вриједности. У Зеници и Живиницама је уједно дошло и до прекорачења прописане вриједности концентрација за сумпродиоксид која износи 125 уг/м3 ( Зеница 165, Живинице 155 уг/м3).

Праг за лебдеће честице ПМ10 (50 уг/м3) је прекорачен и у Горажду (55уг/м3) и у Јајцу (66уг/м3).

Јутрос, у 08.00 сати, концентрације су генерално почеле опадати, у вишим дијеловима котлина се појављује и слаб вјетар који мјестимично успјева да поправи квалитет ваздуха. Данас је могућа мјестимична и киша што привремено може имати повољан утицај на квалитет ваздуха, саопштено је из Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ) БиХ.

Међутим, према тренутној прогнози времена у наредним данима очекује се задржавање високих концентрација загађујућих материја у ваздуху и очекивана су свакодневна прекорачења прописаних вриједности концентрација у котлинама и долинама.

Општи географски и метеоролошки услови у западној Босни и посебно у Херцеговини (њеном највећем дијелу) су такви да се не очекују значајна или дуготрајана нарушавања квалитета ваздуха.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Село

03.12.2018 11:19

Јадна је наса еко застита у цијелој БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загађено друштво

03.12.2018 14:47

Код нас је све загађено до маxимума, у свим областима живота и рада. За ваздух је још најлакше.

ОДГОВОРИТЕ