Čikago:Kordunaši proslavili slavu

“Hvala vam što ne zaboravljate svoj zavičaj, što se družite i prisjećate običaja i prenosite ih na mlađe i naravno što slavite vašu slavu koju ste imali u svom mjestu, riječi su podrške koje je vremešna Mira Radaković (87) uputila Petru Vlajniću domaćinu Slave Kordunaša u Čikagu.

Svijet 02.11.2018 | 14:36
Čikago:Kordunaši proslavili slavu
A Kordunaši i njihovi prijatelji, među kojima je i ova baka poreklom iz Banata, protekle nedelje 28. oktobra slavili su Svetu Petku u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u čikaškom naselju Lejk Forest.

I sveštenik Đuro Krošnjar koji je obavljao službu je takođe sa Korduna, iz mesta Čemernica.









Domaćini slavlja Anka i Petar Vlajnić uz pomoć porodice i prijatelja pripremili su slavsku trpezu baš kao nekada u starom kraju sa pečenjem i kordunaškim specijalitetetima.










Vlajnići su poreklom iz sela Sjeničak čija je zaštitnica upravo Sveta Petka. A zahvaljujući njima i brojnim donatorima širom svijeta u Sjeničaku se od temelja obnavlja crkva koja je 1942. godine srušena u vrijeme NDH.







Prilozi prikupljeni i od ovogodišnjeg slavlja namijenjeni su za obnovu ovog i hrama u Čemernici kraj Topuskog.

“Zahvaljujući vašim donacijama i trudu i radu mještana Čemernice i okolnih sela hram Svete Petke zablistao je u punom sjaju. Slijedi uređenje crkvene porte”, najavio je protojerej Mile Ristić iz Topuskog.

Blagoslov i zahvalnost je uputio i Radoslav Anđelić paroh u Sjeničaku.

I kao da poslušaše savjet bake Mire Radaković koja više od šest decenija živi u Americi, u kojoj su rođeni i sin i unučad, ali su naučili sprski jezik, poznaju srpske običaje i redovno posjećuju srpske hramove, Kordunaši u Čikagu neće zaboraviti svoj kraj i svoje običaje i svoje slave.









Kako je najavljeno, poslije osam godina, koliko su Vlajnići bili domaćini, sljedeće godine domaćin Slave Kordunaša u Čikagu biće Ljuban Vučković.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar