Poljska vratila smeće Engleskoj

Ogromna pošiljka otpada prerušenog u "isključivo plastiku" je ilegalno prebačena u Poljsku iz Engleske.

Svijet 17.08.2018 | 08:13
Poljska vratila smeće Engleskoj
Trenutno se ta pošiljka vraća tamo odakle je došla. Britanska agencija za očuvanje okoline je potvrdila da aktivno sarađuje s poljskim vlastima kako bi vratili 1.000 tona kutija, konzervi, deterdženata i nafte na britansku obalu.

Kriminalna istraga započeta je u tri britanske kompanije nakon što je ilegalni otpad označen kao "plastika" presreten u poljskoj luci Gdynia. Vlasti obje države pozivaju na oprez kada je u pitanju ekološki kriminal. "The National Audit Office" je iskazao sumnje da bi otpad koji je poslan u Poljsku mogao biti neadekvatno izručen negdje zbog loših kontrolnih mjera na ovom polju.

Agencija za očuvanje okoline upozorila je da je zločin koji se tiče otpada "nova vrsta narkotika", pošto sve to košta državu i do milijardu funti godišnje, jer se vlasti još nisu adekvatno posvetile problemu. Od kada je Kina odlučila da zabrani uvoz stranog otpada, Britanija očajnički pokušava da nađe nove destinacije za odlaganje masivne količine otpada koji trenutno izvozi.

Tajland i Malezija su uveli vlastite privremene zabrane uvoza plastike, a poljski premijer Mateusz Morawiecki je skoro objavio da će i u Poljskoj biti uvedene nove mjere sigurnosti nakon što je nekoliko požara izbilo na mjestima gdje se odlaže toksični otpad.

"Sve više država okreće glavu od britanskog plastičnog otpada. Ovo bi trebalo da probudi svijest u ljudima kako bi shvatili da ukoliko nešto ne vide - ne znači da ne postoji, pogotovo što se tiče otpada", rekao je portparol za "Greenpeace" Luis Edž. Mnoge nacije se trenutno oslanjaju na izvoz velikog dijela svog plastičnog otpada kao rješenje problema.

Postoje sumnje da će ova situacija izmaći kontroli ukoliko na konvenciji o prenosu otpada u Bazelu ne bude doneseno pravilo da se plastika kvalifikuje kao materijal kojem je potreban poseban pregled i ako se ne postave restrikcije Sjedinjenim Američkim Državama u pogledu izvoza otpada u Aziju.

Vlasti trenutno nisu u stanju predvidjeti kakav će ishod sve ovo imati za Britaniju, iako su eksperti na ovom polju već ranije upozoravali na ozbiljnost ovog problema koji će konstantno biti krizan, sve dok se u Britaniji ne razvije nova infrastruktura za recikliranje. Zagađivanje plastikom je rastući problem, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci, ali portparoli upozoravaju da mnoge firme još nisu napravile dovoljno dobre planove rješavanja problema. "Krajnje je vrijeme da potrošačke firme preuzmu dio odgovornosti za plastiku koju stvaraju", izjavio je Edž.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

poland

17.08.2018 07:03

Kako ti dobri Englezi tako da rade poljacima

ODGOVORITE
Name

Jaja

17.08.2018 16:36

Bolje plastika nego Gulag u Sibiru

Name

zapadni otpad

17.08.2018 07:19

Mi svakako imamo decenijama problema s raznim vrstama otpada što nam dovoze sa Zapada ali i s drugih strana.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

17.08.2018 07:23

Respekt za poljake.

ODGOVORITE
Name

X

17.08.2018 07:31

Saljte u bosnu nasi sve primaju

ODGOVORITE
Name

Goo Home

17.08.2018 08:34

Najvece smece su njihovi ambasadori i kada bi cijeli svijet im ih vratio zajedno sa ovim smecem svijet bi bio mnogo ljepsi.

ODGOVORITE
Name

Može

17.08.2018 18:56

Od otpadne plastike se mogu proizvoditi ivičnjaci za puteve. Problem riješen.

ODGOVORITE