Пољска вратила смеће Енглеској

Огромна пошиљка отпада прерушеног у "искључиво пластику" је илегално пребачена у Пољску из Енглеске.

Свијет 17.08.2018 | 08:13
Пољска вратила смеће Енглеској
Тренутно се та пошиљка враћа тамо одакле је дошла. Британска агенција за очување околине је потврдила да активно сарађује с пољским властима како би вратили 1.000 тона кутија, конзерви, детерџената и нафте на британску обалу.

Криминална истрага започета је у три британске компаније након што је илегални отпад означен као "пластика" пресретен у пољској луци Гдyниа. Власти обје државе позивају на опрез када је у питању еколошки криминал. "Тхе Натионал Аудит Оффице" је исказао сумње да би отпад који је послан у Пољску могао бити неадекватно изручен негдје због лоших контролних мјера на овом пољу.

Агенција за очување околине упозорила је да је злочин који се тиче отпада "нова врста наркотика", пошто све то кошта државу и до милијарду фунти годишње, јер се власти још нису адекватно посветиле проблему. Од када је Кина одлучила да забрани увоз страног отпада, Британија очајнички покушава да нађе нове дестинације за одлагање масивне количине отпада који тренутно извози.

Тајланд и Малезија су увели властите привремене забране увоза пластике, а пољски премијер Матеусз Мораwиецки је скоро објавио да ће и у Пољској бити уведене нове мјере сигурности након што је неколико пожара избило на мјестима гдје се одлаже токсични отпад.

"Све више држава окреће главу од британског пластичног отпада. Ово би требало да пробуди свијест у људима како би схватили да уколико нешто не виде - не значи да не постоји, поготово што се тиче отпада", рекао је портпарол за "Греенпеаце" Луис Еџ. Многе нације се тренутно ослањају на извоз великог дијела свог пластичног отпада као рјешење проблема.

Постоје сумње да ће ова ситуација измаћи контроли уколико на конвенцији о преносу отпада у Базелу не буде донесено правило да се пластика квалификује као материјал којем је потребан посебан преглед и ако се не поставе рестрикције Сједињеним Америчким Државама у погледу извоза отпада у Азију.

Власти тренутно нису у стању предвидјети какав ће исход све ово имати за Британију, иако су експерти на овом пољу већ раније упозоравали на озбиљност овог проблема који ће константно бити кризан, све док се у Британији не развије нова инфраструктура за рециклирање. Загађивање пластиком је растући проблем, поготово у посљедњих неколико мјесеци, али портпароли упозоравају да многе фирме још нису направиле довољно добре планове рјешавања проблема. "Крајње је вријеме да потрошачке фирме преузму дио одговорности за пластику коју стварају", изјавио је Еџ.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

поланд

17.08.2018 07:03

Како ти добри Енглези тако да раде пољацима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаја

17.08.2018 16:36

Боље пластика него Гулаг у Сибиру

Name

западни отпад

17.08.2018 07:19

Ми свакако имамо деценијама проблема с разним врстама отпада што нам довозе са Запада али и с других страна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

17.08.2018 07:23

Респект за пољаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

17.08.2018 07:31

Саљте у босну наси све примају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоо Хоме

17.08.2018 08:34

Највеце смеце су њихови амбасадори и када би цијели свијет им их вратио заједно са овим смецем свијет би био много љепси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

17.08.2018 18:56

Од отпадне пластике се могу производити ивичњаци за путеве. Проблем ријешен.

ОДГОВОРИТЕ