Kim Džong Un je prevario Trampa?

Američki špijunski sateliti otkrili su aktivnost u sjevernokorejskoj fabrici koja je proizvela interkontinentalne balističke rakete koje mogu da dopru do SAD.

Svijet 31.07.2018 | 09:10
Kim Džong Un je prevario Trampa?
To je izjavio visoki američki zvaničnik.

Satelitske fotografije i snimci pokazuju da vozila ulaze i izlaze iz postrojenja u Sanumdongu, ali se ne vidi u kojoj je fazi eventualna proizvodnja raketa, rekao je Rojtersu isti, neimenovani zvaničnik.

Pozivajući se na izvore bliske obavještajnim izvještajima, "Vašington post" je juče naveo da Sjeverna Koreja, po svoj prilici, radi na jednoj ili dvije nove interkontinentalne balističke rakete na tečno gorivo u velikom istraživačkom postrojenju na obodima Pjongjanga.

Istovremeno, visoki zvaničnik u južnokorejskom predsjedničkom kabinetu rekao je da američke i južnokorejske agencije pomno prate "različita kretanja" u Sjevernoj Koreji, ne iznoseći više detalja.

Dokazi do kojih su SAD došle ovog mjeseca najnoviji su koji ukazuju na tekuću aktivnost u sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim postrojenjima, uprkos pregovorima š SAD i junskom samitu lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je prošle nedjelje Komitetu za spoljne odnose Senata SAD da Sjeverna Koreja i dalje proizvodi gorivo za nuklearne bombe, uprkos svom objećanju o denuklearizaciji, ali je naglasio da Trampova administracija i dalje postiže napredak u pregovorima s Pjongjangom.

Džoel Vit, bivši pregovarač Stejt departmenta i osnivač projekta za praćenje Sjeverne Koreje "38 Sjever", kaže da nije realno očekivati da Pjongjang obustavi svoje programe "dok mastilo na sporazumu nije još ni stiglo da se osuši".

To je bio slučaj i sa američkim pregovorima sa Sovjetskim Savezom tokom Hladnog rata, a u novije vrijeme i sa Iranom, "koji su nastavili da rade na razvoju centrifuga sposobnih da proizvode nuklearni materijal iako su se sa SAD dogovorili da ograniče tek aktivnosti", zaključuje Vit.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

fićo

31.07.2018 08:34

To je bio slučaj i sa dogovorom koji je zaključen između SAD-a i SSSR-a o rasformiranju NATO i Varšavskog saveza. Šta je bilo na kraju balade? Varšavaski je rasformiran a NATO tek onda pokrenuo niz ratova protiv svih država gdje je postojao lični interes. Zato danas imamo ovakvo globalno stanje. Ameri su sebi dali za pravo da imaju najbolje naoružanje i zabranjuju svima da imaju nešto više. Prognoziram da će njihova moć uskoro biti na znatno nižoj skali.

ODGOVORITE
Name

RE Fićo

31.07.2018 09:30

E ti fino idi pa živi, radi i zaradi penziju u tom svom Sovjetskom Savezu kada ti se toliko svidja. Zašto Finska, Ukrajina, Poljska, Češka, Slovačka, Madjarska, Rumunija, baltičke države i Gruzija mrze Rusiju i Ruse ako im je život pod njihovom čizmom komunizma bio tako dobar??? Nema gore sorte od vas Komunista. Komunisti bi samo da pod izgovorom "oduzimanja stečenog" od kriminalaca oduzmu i zaradjeno pošteno od inžinjera, doktora, seljaka, privrednika, dijaspore pa onda sve to na kraju sve to prepišu u vlasništvo njihove kriminalne partije i glupih ljudi bez škole koji podržavaju partiju. Vi komunisti bi čitav život da ne radite i živite na račun drugih. Ima i Sjeverna Koreja da pukne ko i sve ostale komunističke rupe. Za otadzbinu i Hrista protiv Komunista!!!! Smrt Komunjarama, Sloboda narodu!!!!!

Name

re re fićo

31.07.2018 10:13

Iskočio si iz orbite. Ako je ovo tvoj komentar na fićin tekst onda ne znaš da čitaš. Ukratko, dok su postojala dva bloka niko nije mogao da otvara ratna žarišta bez saglasnosti oba. Zato sada Ameri ruše sve što im se ne dopada. Da li ti je sada nešto jasnije? Penziju sam već odavno zaradio u svojoj državi, koja je trenutno viša od tvoje zarade na baušteli. Lijep pozdrav za gastarbajtera.