Testovi: Minimalac "Furije", remi Francuza i Amera!

Fudbaleri Španije pobedili su sa 1:0 ekipu Tunisa u prijateljskom meču pred SP u Rusiji, dok su Francuzi odigrali 1:1 sa selekcijom SAD.  Maroko poslao snažnu poruku: Nek se spreme Španija i Portugal! Ekipa francuskog stručnjaka Erva Renara nije izgubila 18 prethodnih mečeva! Gori crvena lampica pred Mundijal: Švedska bez pobede u 2018, a bez gola 270 minuta! Peruanci pokazali snagu u Geteborgu, gde su uspeli da sačuvaju svoju mrežu, a umalo i da stignu do pobede.

Fudbal 10.06.2018 | 08:45
Testovi: Minimalac "Furije", remi Francuza i Amera!
Španija je uprkos boljoj igri i uobičajeno visokom procentu poseda lopte uspela da savlada golmana Tunisa samo jednom u 84. minutu golom Jaga Aspasa.

Dijego Kosta je u kaznenom prostoru driblao, video da ne može da uradi ništa, poslao Aspasu povratnu loptu, a ovaj preciznim i jakim udarcem postavio konačan rezultat.

Tunis pokazao zube Špancima! Španija u poslednjoj proveri pred Mundijal teško pobedila Tunis.

Poslednju utakmicu bez postignutog gola Španija je odigrala na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pre dve godine. Italija je savladala "crvenu furiju" 2:0.

Od tog meča na EURU u junu 2016. - Španija je odigrala 19 utakmica i na svakoj barem jednom pogodila mrežu, uz gol razliku 61:13. Zabeležila je 13 pobeda i šest remija...

Večeras je u Krasnodaru bila vrlo blizu da remizira sa Tunisom, u generalnoj probi pred početak Svetskog prvenstva, gde "furija" namerva da se vrati na pobedničke staze, s obzirom da na prošlom Mundijalu i EP nije zabeležile očekivane rezultate.

Tim Đulena Lopetegija je pobedio 1:0, a odlučujući gol postigao je as Selte Lago Aspas u 84. minutu. Španije je inače u petak doputovala u Rusiju, a u prvom poluvremenu (0:0) igrala je u postavi koju bismo mogli da vidimo u prvom kolu Grupe B protiv Portugala (15. jun - Soči).

Španija će igrati još sa Iranom i Marokom.

Tunis se pokazao kao vrlo nezgodan rival, a snagu će pokušati da predstavi i Englezima 19. juna, odnosno Belgiji i Panami.

Đulene, moraće to mnogo bolje u Rusiji! Tunis zamalo odoleo, Aspas umanjio brigu. Lopetegi na terenu imao gotovo najjači sastav, ali na kraju je džoker sa klupe morao da rešava...

Španija umalo je pala generalnu probu za Mundijal u Rusiji!

Tunis je zamalo odoleo u Krasnodaru protiv gotovo najjačeg tima Španije, a celu stvar morao je da rešava i brigu da umanjuje džoker sa klupe - Jago Aspas. Na kraju, posle mnogo natezanja i mučenja, Španija je savladala Tunis minimalnim rezultatom (1:0), ali je ostao utisak da Crvena furija mora mnogo bolje i ubedljivije na predstojećem Svetskom prvenstvu, a vredi podsetiti da će grupu deliti sa Portugalijom, Marokom i Iranom. 

Selektor Đulen Lopetegi je na teren poslao gotovo najjači sastav i to u formaciji 4-2-3-1, uz pojedine napadačke transformacije u 4-3-3, ali i sistem 3-5-2 u finišu utakmice, baš kada je Aspas na terenu zamenio Đordija Albu. Iz očekivane startne postave na Mundijalu nije bilo Danija Karvahala, umesto koga je na desnom boku započeo Alvaro Odriozola, dok je mesto Dijega Kosteu srcu napada zauzeo Rodrigo. Odbrambeni kvartet činili su još Pike i Ramos, ispred njih bili su Buskets i Alkantara, dok su iza Rodriga bili Silva, Isko i Inijesta. I pored toga, Španija je morala da sačeka završnih pet minuta utakmice kako bi pronašla put do mreže Tunisa. 

A tada je na scenu stupio Aspas. Počelo je sve, doduše, od Busketsa koji je jednim dodavanjem presekao ceo vezni red i odbranu Tunisa i uposlio Dijega Kostu, koji je na isteku punog časa igre odmenio Rodriga. Napadač madridskog Atletika se malo spetljao s loptom, ali je uspeo da se snađe dobro i pošalje dobru loptu ka Aspasu koji je sa gotovo 16 metara levo iskosa raspalio po lopti iz sve snage, a ona je po zemlji prošla golmana Matlutija i nekoliko igrača Tunisa, koji su nemoćno ispratili celu akciju.

Uprkos gotovo svim najjačim imenima u startnoj postavi, Tunis je utakmicu otvorio gotovo ravnopravno sa Furijom. Čak je i sastav sa severa afričkog kontinenta imao prvu ozbiljniju šansu. Ferjani Sasi bio je taj koji je dobio odličnu loptu i našao se usamljen ispred Davida de Hee. Umesto da je probao mirnije da završi akciju, Sasi se odlučio da puca iz sve snage, a njegovu nameru pročitao je De Hea i potpuno mirno odbranio udarac.

Nastavak utakmice nije doneo previše uzbuđenja ispred oba gola, ali je Španija diktirala tempo. Tunis se kasnije odlučio mahom za vrlo defanzivnu varijantu i Naima Slitija kao jedinog igrača koji je redovno bio na polovini Španije io tek povremene napade, što je umalo dala rezultat. Uzbuđenja je toliko manjkalo da se na sledeću veliku šansu čekalo gotovo punih 45 minuta po šutu Sasija. Bila je to prva ozbiljna šansa za Španiju, koju David Silva nije uspeo da pretvori u gol. Bila je to situacija koju je teško bilo promašiti nego pogoditi, ali je njegova lopta posle odbitka od stative i udarca sa peterca završila preko gola. 

Baš nakon te akcije Lopetegi se odlučio da na teren pošalje Marka Asensija i Dijega Kostu,  dok je već na poluvremenu uveo Vaskeza, Kokea i Nača umesto Iska, Alkantare i Odriozole. Ali, kako ni ova postavka nije dala rezultat, selektor Španije uveo je Aspasa u 76. minutu i praktično postavio formaciju 3-5-2. Gol je pao samo osam minuta kasnije, posle dobre reakcije Aspasa.

S obzirom na razliku u kvalitetu dve ekipe i sve što je viđeno u Krasnodaru, Španija možda i ima razloga za brigu. Jer, s ovakvom igrom kakvu je pokazala danas - teško da će moći da uradi nešto značajnije...

Francuska i SAD su igrale nerešeno u meču u kom je SAD neočekivano poveo golom Grina u 44. minutu. Đibril Sidibe je presekao centaršut sa desne strane, okliznuo se na petercu i to je Grin iskoristio i dao gol Lorisu. 

"Galskim petlovima" remi obezbeđuje Kilijan Mbape u 78. minutu kada iz prve po zemlji smešta loptu u mrežu na dodavanje Pavara. 

Amerikanci zakuvali "generalku" Francuzima! "Trikolori" se dobro oznojili u Lionu i nisu pobedili reprezentaciju s druge strane Atlantika.

Francuska reprezentacija ne kreće trijumfalno u Rusiju.

Izabranici Didijea Dešana odigrali su nerešeno u "generalnoj probi" za Mundijal protiv selekcije SAD i tako završili kratke pripreme pred početak Svetskog prvenstva.

Francuska - SAD 1:1 (0:1)

Američki napadač Džulijan Grin, igrač Grojter Firta, postigao je prvi gol na utakmici uoči poluvremena, kaznivši veliku grešku defanzivca "trikolora", Đibrila Sidibea.

Igrač Monaka nespretno je i neoprezno izgubio loptu u petercu, a ofanzivac iz SAD je brzo preuzeo i savladao Uga Lorisa, postigavši prvi gol američke selekcije u njenim međusobnim duelima protiv "Galskih petlova".

Dešan je u 58. minutu bio prinuđen da izvadi iz igre povređenog Olivijea Žirua, bez koga je ekipa ipak uspela da izjednači. Dogodilo se to u 78. minutu, kada je Kilijan Embape šutirao iz prve posle centaršuta Benžamina Pavara i asistenciju igrača Štutgarta pretvorio u gol.

"Trikolori" su igrali snažno do kraja, a u nadoknadi su propustili veliku šansu da se od navijača oproste pobedom. Nabil Fekir, koji definitivno NEĆE preći u Liverpul, šutirao je snažno sa distance, američki golman Zek Stefen je odbio loptu, a Osman Dembele nije uspeo da je iz blizine pošalje u okvir gola.

Tako je završena poslednja provera Francuske pred odlazak na Mundijal. Nakon večerašnje utakmice, veliku pažnju svakako će izazvati i Žiruovo stanje, s obzirom na to da je posle sudara sa protivnikom napustio teren krvave glave.

Ipak, ne bi trebalo brinuti oko učešća napadača Čelsija na Svetskom prvenstvu, gde će šampion iz 1998. godine igrati u Grupi C, uz Australiju, Peru i Dansku.

U poslednjoj proveri, Francuzi su nastupili u sastavu: Loris - Sidibe, Varan, Umtiti, Mendi - Kante, Pogba, Matuidi - Grizman, Embape, Žiru. Igrali su i: Dembele, Toliso, Ernandez, Fekir, Pavar i Lemar.

Drugoligaš zapretio, Mbape spasio obraz Francuza! Mendi, Sidibe i Matuidi vise za mesto u 11! U Lionu 1:1.

Amerikanci su branili prava pripadnika LBGT populacije i dresovima u duginim bojima borili se protiv homofobije u fudbalu. Kilijan Mbape je branio obraz francuskog fudbala i golom u 78. minutu utakmice spasio čast galskih Petlova. Jer ma koliko rezultat nije najvažniji u prijateljskim susretima nikako ne bi bilo dobro da je četa Didijea Dešana u generalnoj probi za Svetsko prvenstvo izgubila od selekcije SAD. Na kraju, u Lionu 1:1 pred odlazak dva tima u Rusiju.

Jesu Francuzi, naravno da jesu, bili ti koji su diktirali ritam utakmice, ali ta postava iz prvog poluremena, a ona je još pre mnogo meseci projektovana u startnu za Mundijal, nije bila previše ubedljiva u napadu. Posebno zato je Antoan Grizman imao očajno veče.

I da sve bude još gore, minut pre isteka prvog poluvremena, neverovatno lako je ispala odbrana Francuza, užasna reakcija potom Đibrila Sidibea, za kraj i neuverljiva intervencija Uga Lorisa kome je lopta posle šuta Džulijana Grina, napadača nemačkog drugoligaša Grojter Firta, prošla ispod ruke. Bio je to prvi gol koji su Amerikanci dali Francuzima. Istina, nisu se ni previše puta sastajali. Ovaj duel u Lionu bio im je četvrti megdan.

U nastavku se međutim situacija popravila za domaćine. Pre svega zato što je Dešan iz igre izveo Benžamina Mendija, Bleza Matuidija i Đibrila Sidibea, a na njihova mesta uveo Lukasa Ernandeza, Korentina Tolisoa i Benžamina Pavara. Nije samo do večerašnje utakmice, ova trojica poslednje pobrojanih već nekoliko meseci pružaju mnogo uverljivije partije od Mendija, Matuidija i Sidibea, koji bi zaista trebalo da se zabrinu za mesto u startnih 11.

Na kraju, baš su Korentin Toliso i Benžamin Pavar kreirali akciju posle koje je Mbape izjednačio rezultat na 1:1 s tim da su u samom finišu Francuzi mogli i do potpunog preokreta.

Sad samo da i Dešan prizna ono što su svi već videli u nedeljama iza nas. Mendi se još nije sasvim oporavio od povrede, Toliso je koristniji od Matuidija, a i Pavar polako gazi Sidibea. I biće onda mnogo bolje za sve u Francuskoj. Bilo kako, ne uliva ovo poverenje. Moralo bi s obzirom na kvalitet reprezentacije sve da izgleda mnogo ubedljivije.

Danci su uspeli da slave protiv Meksikanaca sa brzinska dva gola u 71. i 74. minutu. Prvo je Poulsen maestralnim udarcem pogodio rašlje gola Meksika, da bi tri minuta kasnije Eriksen sa desne strane gađao ispod Oćoe i postavio konačan rezultat. 

U ostalim utakmicama Šveđani su remizirali sa Peruom bez golova, Finska je pobedila Belorusiju 2:0, Maroko je bio siguran protiv Estonije sa 3:1, a Australija je savladala Mađarsku sa 2:1. Azerbejdžan je bio bolji od Letonije 3:1, a najubedljiviju pobedu ostvarili su "Orlovi" protiv Bolivije 5:1.

"Kengurov skok" usred Budimpešte! I Australija stiže u Rusiju posle trijumfa u generalnoj probi.

Australija na talasu pobeda putuje u Rusiju, gde je 16. juna očekuje prva utakmica na Svetskom prvenstvu.

Protivnik "sokerosa" u Kazanu biće Francuska. Inače, u pitanju je najraniji meč predstojećeg Mundijala, jer počinje u 12 časova po srednjeevropskom vremenu i igra se u Kazanu.

"Kenguri" su posle Češke (4:0) pobedili i Mađarsku. Ali ne tako ubedljivo 2:1 (0:0).

Izgledalo je da će se duel u glavnom gradu Mađarske završiti bez pobednika i golova, ali je finiš, ipak, bio uzbudljiv i viđena su čak tri pogotka.

Australija je povela preko Danijela Arzanija u 74, izjednačio je autogom Trent Sajnsberi u 88, da bi mu se istom merom revanširao Tamaš Kadar u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

Pored Francuske i Australije, u Grupi C nalaze se još Peru i Danska. Mađarska nije učesnik Mundijala.

"Lavovi sa Atlasa" protutnjali Talinom! Maroko bio ubedljiv u Estoniji, u poslednjoj utakmici pred početak Svetskog prvenstva.

Strašna serija "Lavova sa Atlasa" nastavljena je i u Talinu...

Upravo ona Marokancima daje nadu, da uz fortunu na njihovoj strani, mogu u prvoj fazi Mundijala da ostave Iran i barem jednu od evropskih velesila, Španiju ili Portugal, iza njih i plasiraju se u osminu finala Mundijala.

Maroko je pobedio Estoniju u gostima 3:1 (2:0).

Bila je to 18. utakmica tima Era Renara bez poraza (samo četiri remija i 14 pobeda). Serija je počela 13. avgusta 2017. na Afričkom prvenstvu nacija, kada je Maroko remizirao sa Egiptom (1:1) i traje još uvek. "Lavovi sa Atlasa" su u međuvremenu pobedili i Srbiju (2:1) i Slovačku (2:1).

Pred duel sa Iranom (15. juna u Sankt Peterburgu) Marokanci su bili raspucani, a odlično izdanje u prvom poluvremenu krunisali su vođstvom 2:0. Strelci su bili "veznjak" Galatasaraja Junes Belhanda u 11. i Hakim Zijeh, fudbaler Ajaksa, iz penala u 38.

Jusef En Nesiri je, još jedan internacionalac Maroka, igrač španske Malage, potvrdio je pobedu u 73. minutu. Estonci su do kraja samo uspeli da ublaže poraza preko Atsa Purjea.

Estonija neće igrati na Svetskom prvenstvu.

Španija i Portugal neće imati nimalo jednostavan zadatak na predstojećem Mundijalu! O Iranu da ne govorimo. Posle osvojenog Afričkog kupa nacija, te pobeda nad Srbijom, Uzbekistanom, Slovačkom i remija sa Ukrajinom, Maroko je protutnjao Estonijom, i laganim trijumfom poslao snažnu poruku pred odlazak u Rusiju - 1:3 (0:2). 

Ekipa francuskog stručnjaka Erva Renara rešila je pitanje pobednika do odlaska na odmor, pošto je u 38. minutu Hakim Zijeh iskoristio najstrožu kaznu, nadogradivši Belandin pogodak iz 11. minuta. Ukoliko je i postojala dilema, Munir ju je otklonio u 72. minutu. Počasni gol za domaću selekciju nedugo zatim postigao je rezervista Ats Purje dvadesetak minuta pošto je ušao u igru.

Danska bolja od Meksika, Švedska i Peru bez golova. Švedska "igrala" Dansku, Meksiko "glumio" Peru, Peru "igrao" Meksiko, a Danci Šveđane... Malo golova ove subote u Skandinaviji.

Odigrane su još dve prijateljske utakmice u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Ovaj put sastale su se selekcije koje ćemo gledati na Mundijalu, koji za četiri dana počinje u Moskvi.

Švedska i Peru su, na stadionu Ulevi u Geteborgu, odigrali meč bez golova.

Skandinavci će posle dugo vremena prvi put na veliko takmičenje bez Zlatana Ibrahimovića, ali izostanak prve zvezde "tri krune", prema rečima iz tabora Šveđana, nadoknadiće timski duh.

Švedska startuje 18. juna protiv Južne Koreje i u grupi je sa Nemačkom i Meksikom.

Gori crvena lampica pred Mundijal: Švedska bez pobede u 2018, a bez gola 270 minuta! Peruanci pokazali snagu u Geteborgu, gde su uspeli da sačuvaju svoju mrežu, a umalo i da stignu do pobede.

Crvena lampica upozorenja gori u Švedskoj! Selekcija Jana Olofa Andersona ozbiljno poljuljanog samopouzdanja odlazi u Rusiju, pošto nije uspela da ostvari pobedu ni u petoj prijateljskoj utakmici u 2018. godini. Ovoga puta na generalnoj probi u Geteborgu Šveđani su remizirali sa borbenim Peruom, koji u više nego pozitivnom raspoloženju dočekuje najveću fudbalsku smotru na planeti – 0:0.

Šveđanima već više nego ozbiljan problem predstavlja realizacija, pošto je Andersonov tim vezao ukupno 270 minuta bez postignutog gola, a večeras ništa nije promenila ni čunjenica da su se u startnih 11 našla dvojica iskusnih golgetera Markus Berg i Ola Tojvonen. Nervozu im je dodatno uvećao fantastični golman Perua Pedro Galjase, koji je imao nekoliko spektakularnih inervencija u Geteborgu.

Onu najbolju zabeležio je u finišu prvog poluvremena, kada je na sjajan način zaustavio makazice Viktora Klaesona.

Iako su, za razliku od domaćina, bili u seriji od četiri vezane pobede u 2018. godini Peruanci su pre svega bili orjentisani na defanzivu u ovom meču, ali su iz nekoliko stravično brzih kontranapada ipak mogli da stignu do pobede. Dva najozbiljnija promašaja imali su DžefersonFarfan i Viktor Jotun.

Peruanci su još jednom pokazali snažan karakter, žestoko su se borili i želeli još jednom da pokažu da nikako nisu zalutali na Mundijal. A sada je više nego jasno da će se u konkurenciji Danske, Francuske i Australije boriti za plasman u narednu fazu takmičenja. Šveđani moraju da savladaju Južnu Koreju na startu turnira, u suprotnom neće imati šta da traže protiv Nemačke, ali ni protiv Meksika.

"Sombrerosi" su, takođe, igrali u Skandinaviji, a Šveđane su im glumili Danci. Domaćin je na stadionu Brondbija pobedio 2:0, golovima Jusufa Poulsena u 71. i Kristijana Eriksena u 74. minutu.

Danska će na megdan Peru 16. juna, a ostala dva rivala su joj Australija i Francuska.

Hit Mundijala? Možda Danska! Lepotica Poulsena i naravno Eriksen – Meksiko pregažen! 

Umeo je Meksiko u godinama iza nas da evropskim ekipama očita lekciju iz fizičke spreme i trkački ih pregazi. Setite se samo Francuske 2010. (2:0 za Meksiko), pa četiri godine kasnije Hrvatske (3:1)… Ali ako postoji evropska selekcija koja ne spada u sam krem, a kojoj ne smeta da trči dok ne padne mrak to je onda Danska. Kristijan Eriksen i drugovi su u prijateljskom susretu sa Meksikancima u Brondbiju slavili sa 2:0 i nagovestili da bi mogli da budu jedno od najprijatnijih iznenađenja Svetskog prvenstva u Rusiji.

Rekosmo već: Dancima ne smeta da se oznoje. Dalje, Danci znaju lopte. Brzi su. I imaju plan. U svakom trenutku. Pa i kad ih je Meksiko pritiskao Danci su bili ti koji su sve vreme delovali konkretnije u napadu. Nije bio Meksiko mnogo gori od Danske, ali je pravio više grešaka. U prvom poluvremenu Giljermo Očoa je zato nekoliko puta spasavao El Tri, Tomas Dilejni nije mogao da ga savlada ni u jedan na jedan situaciji, ali ni golman Standarda iz Liježa nije mogao doveka da odoleva.

Ništa tu on nije kriv. Udarac Jusufa Poulsena iz 71. minuta ne bi uhvatio ni Spajdermen. Perfektno plasirana lopta u malu mrežu – 1:0.

I onda je na površinu isplivao još jedan problem koji će Huan Karlos Osorio morati da reši u narednih sedam dana. Ti povremeni žuti minuti Meksikanaca posebno su došli do izražaja posle tog primljenog gola. Kao da psihički ova selekcija Meksikanaca nije baš najstabilnija. Primljen gol potpuno im je poremetio koncetraciju, pa je samo tri minuta kasnije odbrana potpuno zaspala prilikom jednog auta domaće selekcije.

Lukavi Eriksen je to primetio, pratio ga je Henrik Dalsgard i to je bilo 2:0. Iako nije blistao, Eriksen – bez sumnje prva zvezda Danske – i ovog puta uspeva da u statistički listić upiše gol i asistenciju.

Posle svega viđenog, prolaz Danske u osminu finala iz Grupe C – u kojoj je Francuska prvi favorit, a tu su I Peru i Australija – čini se sasvim realnim. Pred Meksikom mnogo više posla. U Grupi F Nemačka je nedodirljiva, Meksikanci će svoju borbu voditi sa Švedskom i Južnom Korejom.

MEĐUNARODNE PRIJATELJSKE UTAKMICE:

Letonija - Azerbejdžan 1:3 (0:1)
Mađarska - Australija 1:2 (0:0)
Estonija - Maroko 1:3 (0:2)
Finska - Belorusija 2:0 (1:0)
Srbija - Bolivija 5:1 (4:0)
Švedska – Peru 0:0
Danska – Meksiko 2:0 (0:0)
Španija – Tunis 1:0 (0:0)
Francuska – SAD 1:1 (0:1)

Do početka Mundijala u Rusiji (14. juna), biće odigrane i ove prijateljske utakmice:

u ponedeljak:

BEČ: Austrija - Brazil 16.00

u utorak:

GREDIG:Senegal - Južna Koreja 15.00
BRISEL: Belgija - Kostarika 20.45

u sredu:

INZBRUK: Japan - Paragvaj 15.05
VARŠAVA: Poljska - Litvanija 18.00

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar