Тестови: Минималац "Фурије", реми Француза и Амера!

Фудбалери Шпаније победили су са 1:0 екипу Туниса у пријатељском мечу пред СП у Русији, док су Французи одиграли 1:1 са селекцијом САД.  Мароко послао снажну поруку: Нек се спреме Шпанија и Португал! Екипа француског стручњака Ерва Ренара није изгубила 18 претходних мечева! Гори црвена лампица пред Мундијал: Шведска без победе у 2018, а без гола 270 минута! Перуанци показали снагу у Гетеборгу, где су успели да сачувају своју мрежу, а умало и да стигну до победе.

Фудбал 10.06.2018 | 08:45
Тестови: Минималац "Фурије", реми Француза и Амера!
Шпанија је упркос бољој игри и уобичајено високом проценту поседа лопте успела да савлада голмана Туниса само једном у 84. минуту голом Јага Аспаса.

Дијего Коста је у казненом простору дриблао, видео да не може да уради ништа, послао Аспасу повратну лопту, а овај прецизним и јаким ударцем поставио коначан резултат.

Тунис показао зубе Шпанцима! Шпанија у последњој провери пред Мундијал тешко победила Тунис.

Последњу утакмицу без постигнутог гола Шпанија је одиграла на Европском првенству у Француској пре две године. Италија је савладала "црвену фурију" 2:0.

Од тог меча на ЕУРУ у јуну 2016. - Шпанија је одиграла 19 утакмица и на свакој барем једном погодила мрежу, уз гол разлику 61:13. Забележила је 13 победа и шест ремија...

Вечерас је у Краснодару била врло близу да ремизира са Тунисом, у генералној проби пред почетак Светског првенства, где "фурија" намерва да се врати на победничке стазе, с обзиром да на прошлом Мундијалу и ЕП није забележиле очекиване резултате.

Тим Ђулена Лопетегија је победио 1:0, а одлучујући гол постигао је ас Селте Лаго Аспас у 84. минуту. Шпаније је иначе у петак допутовала у Русију, а у првом полувремену (0:0) играла је у постави коју бисмо могли да видимо у првом колу Групе Б против Португала (15. јун - Сочи).

Шпанија ће играти још са Ираном и Мароком.

Тунис се показао као врло незгодан ривал, а снагу ће покушати да представи и Енглезима 19. јуна, односно Белгији и Панами.

Ђулене, мораће то много боље у Русији! Тунис замало одолео, Аспас умањио бригу. Лопетеги на терену имао готово најјачи састав, али на крају је џокер са клупе морао да решава...

Шпанија умало је пала генералну пробу за Мундијал у Русији!

Тунис је замало одолео у Краснодару против готово најјачег тима Шпаније, а целу ствар морао је да решава и бригу да умањује џокер са клупе - Јаго Аспас. На крају, после много натезања и мучења, Шпанија је савладала Тунис минималним резултатом (1:0), али је остао утисак да Црвена фурија мора много боље и убедљивије на предстојећем Светском првенству, а вреди подсетити да ће групу делити са Португалијом, Мароком и Ираном. 

Селектор Ђулен Лопетеги је на терен послао готово најјачи састав и то у формацији 4-2-3-1, уз поједине нападачке трансформације у 4-3-3, али и систем 3-5-2 у финишу утакмице, баш када је Аспас на терену заменио Ђордија Албу. Из очекиване стартне поставе на Мундијалу није било Данија Карвахала, уместо кога је на десном боку започео Алваро Одриозола, док је место Дијега Костеу срцу напада заузео Родриго. Одбрамбени квартет чинили су још Пике и Рамос, испред њих били су Бускетс и Алкантара, док су иза Родрига били Силва, Иско и Инијеста. И поред тога, Шпанија је морала да сачека завршних пет минута утакмице како би пронашла пут до мреже Туниса. 

А тада је на сцену ступио Аспас. Почело је све, додуше, од Бускетса који је једним додавањем пресекао цео везни ред и одбрану Туниса и упослио Дијега Косту, који је на истеку пуног часа игре одменио Родрига. Нападач мадридског Атлетика се мало спетљао с лоптом, али је успео да се снађе добро и пошаље добру лопту ка Аспасу који је са готово 16 метара лево искоса распалио по лопти из све снаге, а она је по земљи прошла голмана Матлутија и неколико играча Туниса, који су немоћно испратили целу акцију.

Упркос готово свим најјачим именима у стартној постави, Тунис је утакмицу отворио готово равноправно са Фуријом. Чак је и састав са севера афричког континента имао прву озбиљнију шансу. Ферјани Саси био је тај који је добио одличну лопту и нашао се усамљен испред Давида де Хее. Уместо да је пробао мирније да заврши акцију, Саси се одлучио да пуца из све снаге, а његову намеру прочитао је Де Хеа и потпуно мирно одбранио ударац.

Наставак утакмице није донео превише узбуђења испред оба гола, али је Шпанија диктирала темпо. Тунис се касније одлучио махом за врло дефанзивну варијанту и Наима Слитија као јединог играча који је редовно био на половини Шпаније ио тек повремене нападе, што је умало дала резултат. Узбуђења је толико мањкало да се на следећу велику шансу чекало готово пуних 45 минута по шуту Сасија. Била је то прва озбиљна шанса за Шпанију, коју Давид Силва није успео да претвори у гол. Била је то ситуација коју је тешко било промашити него погодити, али је његова лопта после одбитка од стативе и ударца са петерца завршила преко гола. 

Баш након те акције Лопетеги се одлучио да на терен пошаље Марка Асенсија и Дијега Косту,  док је већ на полувремену увео Васкеза, Кокеа и Нача уместо Иска, Алкантаре и Одриозоле. Али, како ни ова поставка није дала резултат, селектор Шпаније увео је Аспаса у 76. минуту и практично поставио формацију 3-5-2. Гол је пао само осам минута касније, после добре реакције Аспаса.

С обзиром на разлику у квалитету две екипе и све што је виђено у Краснодару, Шпанија можда и има разлога за бригу. Јер, с оваквом игром какву је показала данас - тешко да ће моћи да уради нешто значајније...

Француска и САД су играле нерешено у мечу у ком је САД неочекивано повео голом Грина у 44. минуту. Ђибрил Сидибе је пресекао центаршут са десне стране, оклизнуо се на петерцу и то је Грин искористио и дао гол Лорису. 

"Галским петловима" реми обезбеђује Килијан Мбапе у 78. минуту када из прве по земљи смешта лопту у мрежу на додавање Павара. 

Американци закували "генералку" Французима! "Триколори" се добро ознојили у Лиону и нису победили репрезентацију с друге стране Атлантика.

Француска репрезентација не креће тријумфално у Русију.

Изабраници Дидијеа Дешана одиграли су нерешено у "генералној проби" за Мундијал против селекције САД и тако завршили кратке припреме пред почетак Светског првенства.

Француска - САД 1:1 (0:1)

Амерички нападач Џулијан Грин, играч Гројтер Фирта, постигао је први гол на утакмици уочи полувремена, казнивши велику грешку дефанзивца "триколора", Ђибрила Сидибеа.

Играч Монака неспретно је и неопрезно изгубио лопту у петерцу, а офанзивац из САД је брзо преузео и савладао Уга Лориса, постигавши први гол америчке селекције у њеним међусобним дуелима против "Галских петлова".

Дешан је у 58. минуту био принуђен да извади из игре повређеног Оливијеа Жируа, без кога је екипа ипак успела да изједначи. Догодило се то у 78. минуту, када је Килијан Ембапе шутирао из прве после центаршута Бенжамина Павара и асистенцију играча Штутгарта претворио у гол.

"Триколори" су играли снажно до краја, а у надокнади су пропустили велику шансу да се од навијача опросте победом. Набил Фекир, који дефинитивно НЕЋЕ прећи у Ливерпул, шутирао је снажно са дистанце, амерички голман Зек Стефен је одбио лопту, а Осман Дембеле није успео да је из близине пошаље у оквир гола.

Тако је завршена последња провера Француске пред одлазак на Мундијал. Након вечерашње утакмице, велику пажњу свакако ће изазвати и Жируово стање, с обзиром на то да је после судара са противником напустио терен крваве главе.

Ипак, не би требало бринути око учешћа нападача Челсија на Светском првенству, где ће шампион из 1998. године играти у Групи Ц, уз Аустралију, Перу и Данску.

У последњој провери, Французи су наступили у саставу: Лорис - Сидибе, Варан, Умтити, Менди - Канте, Погба, Матуиди - Гризман, Ембапе, Жиру. Играли су и: Дембеле, Толисо, Ернандез, Фекир, Павар и Лемар.

Друголигаш запретио, Мбапе спасио образ Француза! Менди, Сидибе и Матуиди висе за место у 11! У Лиону 1:1.

Американци су бранили права припадника ЛБГТ популације и дресовима у дугиним бојима борили се против хомофобије у фудбалу. Килијан Мбапе је бранио образ француског фудбала и голом у 78. минуту утакмице спасио част галских Петлова. Јер ма колико резултат није најважнији у пријатељским сусретима никако не би било добро да је чета Дидијеа Дешана у генералној проби за Светско првенство изгубила од селекције САД. На крају, у Лиону 1:1 пред одлазак два тима у Русију.

Јесу Французи, наравно да јесу, били ти који су диктирали ритам утакмице, али та постава из првог полуремена, а она је још пре много месеци пројектована у стартну за Мундијал, није била превише убедљива у нападу. Посебно зато је Антоан Гризман имао очајно вече.

И да све буде још горе, минут пре истека првог полувремена, невероватно лако је испала одбрана Француза, ужасна реакција потом Ђибрила Сидибеа, за крај и неуверљива интервенција Уга Лориса коме је лопта после шута Џулијана Грина, нападача немачког друголигаша Гројтер Фирта, прошла испод руке. Био је то први гол који су Американци дали Французима. Истина, нису се ни превише пута састајали. Овај дуел у Лиону био им је четврти мегдан.

У наставку се међутим ситуација поправила за домаћине. Пре свега зато што је Дешан из игре извео Бенжамина Мендија, Блеза Матуидија и Ђибрила Сидибеа, а на њихова места увео Лукаса Ернандеза, Корентина Толисоа и Бенжамина Павара. Није само до вечерашње утакмице, ова тројица последње побројаних већ неколико месеци пружају много уверљивије партије од Мендија, Матуидија и Сидибеа, који би заиста требало да се забрину за место у стартних 11.

На крају, баш су Корентин Толисо и Бенжамин Павар креирали акцију после које је Мбапе изједначио резултат на 1:1 с тим да су у самом финишу Французи могли и до потпуног преокрета.

Сад само да и Дешан призна оно што су сви већ видели у недељама иза нас. Менди се још није сасвим опоравио од повреде, Толисо је користнији од Матуидија, а и Павар полако гази Сидибеа. И биће онда много боље за све у Француској. Било како, не улива ово поверење. Морало би с обзиром на квалитет репрезентације све да изгледа много убедљивије.

Данци су успели да славе против Мексиканаца са брзинска два гола у 71. и 74. минуту. Прво је Поулсен маестралним ударцем погодио рашље гола Мексика, да би три минута касније Ериксен са десне стране гађао испод Оћое и поставио коначан резултат. 

У осталим утакмицама Швеђани су ремизирали са Перуом без голова, Финска је победила Белорусију 2:0, Мароко је био сигуран против Естоније са 3:1, а Аустралија је савладала Мађарску са 2:1. Азербејџан је био бољи од Летоније 3:1, а најубедљивију победу остварили су "Орлови" против Боливије 5:1.

"Кенгуров скок" усред Будимпеште! И Аустралија стиже у Русију после тријумфа у генералној проби.

Аустралија на таласу победа путује у Русију, где је 16. јуна очекује прва утакмица на Светском првенству.

Противник "сокероса" у Казану биће Француска. Иначе, у питању је најранији меч предстојећег Мундијала, јер почиње у 12 часова по средњеевропском времену и игра се у Казану.

"Кенгури" су после Чешке (4:0) победили и Мађарску. Али не тако убедљиво 2:1 (0:0).

Изгледало је да ће се дуел у главном граду Мађарске завршити без победника и голова, али је финиш, ипак, био узбудљив и виђена су чак три поготка.

Аустралија је повела преко Данијела Арзанија у 74, изједначио је аутогом Трент Сајнсбери у 88, да би му се истом мером реванширао Тамаш Кадар у четвртом минуту судијске надокнаде.

Поред Француске и Аустралије, у Групи Ц налазе се још Перу и Данска. Мађарска није учесник Мундијала.

"Лавови са Атласа" протутњали Талином! Мароко био убедљив у Естонији, у последњој утакмици пред почетак Светског првенства.

Страшна серија "Лавова са Атласа" настављена је и у Талину...

Управо она Мароканцима даје наду, да уз фортуну на њиховој страни, могу у првој фази Мундијала да оставе Иран и барем једну од европских велесила, Шпанију или Португал, иза њих и пласирају се у осмину финала Мундијала.

Мароко је победио Естонију у гостима 3:1 (2:0).

Била је то 18. утакмица тима Ера Ренара без пораза (само четири ремија и 14 победа). Серија је почела 13. августа 2017. на Афричком првенству нација, када је Мароко ремизирао са Египтом (1:1) и траје још увек. "Лавови са Атласа" су у међувремену победили и Србију (2:1) и Словачку (2:1).

Пред дуел са Ираном (15. јуна у Санкт Петербургу) Мароканци су били распуцани, а одлично издање у првом полувремену крунисали су вођством 2:0. Стрелци су били "везњак" Галатасараја Јунес Белханда у 11. и Хаким Зијех, фудбалер Ајакса, из пенала у 38.

Јусеф Ен Несири је, још један интернационалац Марока, играч шпанске Малаге, потврдио је победу у 73. минуту. Естонци су до краја само успели да ублаже пораза преко Атса Пурјеа.

Естонија неће играти на Светском првенству.

Шпанија и Португал неће имати нимало једноставан задатак на предстојећем Мундијалу! О Ирану да не говоримо. После освојеног Афричког купа нација, те победа над Србијом, Узбекистаном, Словачком и ремија са Украјином, Мароко је протутњао Естонијом, и лаганим тријумфом послао снажну поруку пред одлазак у Русију - 1:3 (0:2). 

Екипа француског стручњака Ерва Ренара решила је питање победника до одласка на одмор, пошто је у 38. минуту Хаким Зијех искористио најстрожу казну, надоградивши Беландин погодак из 11. минута. Уколико је и постојала дилема, Мунир ју је отклонио у 72. минуту. Почасни гол за домаћу селекцију недуго затим постигао је резервиста Атс Пурје двадесетак минута пошто је ушао у игру.

Данска боља од Мексика, Шведска и Перу без голова. Шведска "играла" Данску, Мексико "глумио" Перу, Перу "играо" Мексико, а Данци Швеђане... Мало голова ове суботе у Скандинавији.

Одигране су још две пријатељске утакмице у склопу припрема за Светско првенство у Русији. Овај пут састале су се селекције које ћемо гледати на Мундијалу, који за четири дана почиње у Москви.

Шведска и Перу су, на стадиону Улеви у Гетеборгу, одиграли меч без голова.

Скандинавци ће после дуго времена први пут на велико такмичење без Златана Ибрахимовића, али изостанак прве звезде "три круне", према речима из табора Швеђана, надокнадиће тимски дух.

Шведска стартује 18. јуна против Јужне Кореје и у групи је са Немачком и Мексиком.

Гори црвена лампица пред Мундијал: Шведска без победе у 2018, а без гола 270 минута! Перуанци показали снагу у Гетеборгу, где су успели да сачувају своју мрежу, а умало и да стигну до победе.

Црвена лампица упозорења гори у Шведској! Селекција Јана Олофа Андерсона озбиљно пољуљаног самопоуздања одлази у Русију, пошто није успела да оствари победу ни у петој пријатељској утакмици у 2018. години. Овога пута на генералној проби у Гетеборгу Швеђани су ремизирали са борбеним Перуом, који у више него позитивном расположењу дочекује највећу фудбалску смотру на планети – 0:0.

Швеђанима већ више него озбиљан проблем представља реализација, пошто је Андерсонов тим везао укупно 270 минута без постигнутог гола, а вечерас ништа није променила ни чуњеница да су се у стартних 11 нашла двојица искусних голгетера Маркус Берг и Ола Тојвонен. Нервозу им је додатно увећао фантастични голман Перуа Педро Гаљасе, који је имао неколико спектакуларних инервенција у Гетеборгу.

Ону најбољу забележио је у финишу првог полувремена, када је на сјајан начин зауставио маказице Виктора Клаесона.

Иако су, за разлику од домаћина, били у серији од четири везане победе у 2018. години Перуанци су пре свега били орјентисани на дефанзиву у овом мечу, али су из неколико стравично брзих контранапада ипак могли да стигну до победе. Два најозбиљнија промашаја имали су ЏеферсонФарфан и Виктор Јотун.

Перуанци су још једном показали снажан карактер, жестоко су се борили и желели још једном да покажу да никако нису залутали на Мундијал. А сада је више него јасно да ће се у конкуренцији Данске, Француске и Аустралије борити за пласман у наредну фазу такмичења. Швеђани морају да савладају Јужну Кореју на старту турнира, у супротном неће имати шта да траже против Немачке, али ни против Мексика.

"Сомбрероси" су, такође, играли у Скандинавији, а Швеђане су им глумили Данци. Домаћин је на стадиону Брондбија победио 2:0, головима Јусуфа Поулсена у 71. и Кристијана Ериксена у 74. минуту.

Данска ће на мегдан Перу 16. јуна, а остала два ривала су јој Аустралија и Француска.

Хит Мундијала? Можда Данска! Лепотица Поулсена и наравно Ериксен – Мексико прегажен! 

Умео је Мексико у годинама иза нас да европским екипама очита лекцију из физичке спреме и тркачки их прегази. Сетите се само Француске 2010. (2:0 за Мексико), па четири године касније Хрватске (3:1)… Али ако постоји европска селекција која не спада у сам крем, а којој не смета да трчи док не падне мрак то је онда Данска. Кристијан Ериксен и другови су у пријатељском сусрету са Мексиканцима у Брондбију славили са 2:0 и наговестили да би могли да буду једно од најпријатнијих изненађења Светског првенства у Русији.

Рекосмо већ: Данцима не смета да се озноје. Даље, Данци знају лопте. Брзи су. И имају план. У сваком тренутку. Па и кад их је Мексико притискао Данци су били ти који су све време деловали конкретније у нападу. Није био Мексико много гори од Данске, али је правио више грешака. У првом полувремену Гиљермо Очоа је зато неколико пута спасавао Ел Три, Томас Дилејни није могао да га савлада ни у један на један ситуацији, али ни голман Стандарда из Лијежа није могао довека да одолева.

Ништа ту он није крив. Ударац Јусуфа Поулсена из 71. минута не би ухватио ни Спајдермен. Перфектно пласирана лопта у малу мрежу – 1:0.

И онда је на површину испливао још један проблем који ће Хуан Карлос Осорио морати да реши у наредних седам дана. Ти повремени жути минути Мексиканаца посебно су дошли до изражаја после тог примљеног гола. Као да психички ова селекција Мексиканаца није баш најстабилнија. Примљен гол потпуно им је пореметио концетрацију, па је само три минута касније одбрана потпуно заспала приликом једног аута домаће селекције.

Лукави Ериксен је то приметио, пратио га је Хенрик Далсгард и то је било 2:0. Иако није блистао, Ериксен – без сумње прва звезда Данске – и овог пута успева да у статистички листић упише гол и асистенцију.

После свега виђеног, пролаз Данске у осмину финала из Групе Ц – у којој је Француска први фаворит, а ту су И Перу и Аустралија – чини се сасвим реалним. Пред Мексиком много више посла. У Групи Ф Немачка је недодирљива, Мексиканци ће своју борбу водити са Шведском и Јужном Корејом.

МЕЂУНАРОДНЕ ПРИЈАТЕЉСКЕ УТАКМИЦЕ:

Летонија - Азербејџан 1:3 (0:1)
Мађарска - Аустралија 1:2 (0:0)
Естонија - Мароко 1:3 (0:2)
Финска - Белорусија 2:0 (1:0)
Србија - Боливија 5:1 (4:0)
Шведска – Перу 0:0
Данска – Мексико 2:0 (0:0)
Шпанија – Тунис 1:0 (0:0)
Француска – САД 1:1 (0:1)

До почетка Мундијала у Русији (14. јуна), биће одигране и ове пријатељске утакмице:

у понедељак:

БЕЧ: Аустрија - Бразил 16.00

у уторак:

ГРЕДИГ:Сенегал - Јужна Кореја 15.00
БРИСЕЛ: Белгија - Костарика 20.45

у среду:

ИНЗБРУК: Јапан - Парагвај 15.05
ВАРШАВА: Пољска - Литванија 18.00

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар