Analiza: Foto-finiš u evropskim ligama...

Šta kome treba do kraja za titulu, opstanak i Evropu? Počinje rasplet. . .

Fudbal 12.05.2018 | 00:00
Analiza: Foto-finiš u evropskim ligama...
Još samo nekoliko dana i stavićemo tačku na još jednu uzbudljivu sezonu u klupskom fudbalu. Ovog vikenda završavaju se neke od top liga kao što su engleska ili nemačka, a i Italijani i Španci polako privode sezonu kraju uoči početka Mundijala u Rusiji (14. juna).

Kako nas ovog vikenda očekuje zanimljiv foto-finiš, nije loše da pogledamo šta kome treba u završnici, bilo da se radi o borbi za titulu, opstanak ili plasman u Evropu. Pa da krenemo...

PREMIJER LIGA 

Mančesterski klubovi su u Ligi šampiona, kao i Totenhem, dok na Ligu Evrope računaju Arsenal i Barnli. Iz Premijer lige su ispali Stouk i VBA. Tako su jedine dve dileme pred poslednje kolo koje se igra u nedelju od 16 časova - ko će u Ligu šampiona Liverpul ili Čelsi, te ko će ispasti u Čempionšip - Sautempton ili Svonsi? 

Crveni imaju lak zadatak na Enfildu gde dočekuju Brajton i pobeda, pa čak i remi (zbog bolje gol-razlike u odnosu na Plavce), ih sigurno vodi u najelitnije takmičenje bez obzira šta urade u finalu u Kijevu 26. juna. Čelsi igra sa Njukaslom u gostima, ali je posle 1:1 na svom terenu sa Hadersfildom u sredu uveče sam kriv što su mu šanse gotovo nikakve. Osim, ako Brajton ne zapne...

U borbi za opstanak Svonsi je takođe faktički ispao, a u životu ga drži još samo teorija. Treba čudo da se desi u poslednjem kolu pa da Labudovi opstanu. Najpre da pobede Stouk na svom terenu, ali i da Sautempton istovremeno izgubi od Mančester Sitija sa devet golova razlike koliko iznosi prednost Svetaca. To bi stvarno prestavljalo prvorazredno iznenađenje, a da vam zagolicamo maštu spomenimo da su Građani ove sezone dali šest Votfordu, sedam Stouku...

S druge strane, teško da bi Svonsi ikoga mogao da bije sa 9:0... 

BUNDESLIGA

Kada je reč o Nemačkoj tamo je gotovo sve otvoreno uoči poslednjih 90 minuta. Bajern i Šalke su već u vozu za Ligu šampiona, a Keln je ispao iz elite, tako da nam sledi zanimljiv rasplet u poslednjem kolu.

Derbi kola igra se u Hofenhajmu gde gostuje Borusija iz Dortmunda sa tri boda prednosti na trećem mestu. Milioneri bi mogli u teoriji da ostanu bez elitnog evropskog fudbala u slučaju ubedljivog poraza, a ako istovremeno Bajer ubedljivo pobedi Hanover na svom terenu. Ipak, Borusiju čuva gol-razlika pa je minimalan poraz ipak ne bi skupo koštao na kraju.

Za Borusiju će ovog vikenda navijati i Lajpcig koji je serijom loših rezultata pao na šesto mesto sa 50 bodova. Njima po trenutnoj konstelaciji ne gine plasman u Ligu Evrope, ali ako Borusija pobedi, a Leverkuzen kiksne, Lajpcig bi pobedom nad Hertom u Berlinu na karaju mogao i do pozicije broj četiri i Lige šampiona.

Plasman Ajntrahta u finale kupa s Bajernom omogućio je i da sedmoplasirani tim iz Bundeslige možda na kraju završi u Ligi Evrope, a popred kluba iz Frankfurta za njega konkurišu i Štutgart i Borusija Menhengladbah. Ali, sva tri kandiata imaju pred sobom teška gostovanja u ovom kolu, Ajntraht ide Šalkeu, Štutgart Bajernu, a Borusija gostuje Hamburgeru koji može pobedom opet čudesno da se spase u poslednjem kolu.

Čuveni Dinosurusi, koji se bore da ne ispadnu iz elite prvi put od njenog osnivanja 1963. godine, moraju da pobede na svom terenu, ali im je istovremeno potrebno i da Keln, koji je već ispao u Cvajtu pre nekoliko kola, kao gost pobedi Volfzburg. Tako bi Vukovi otišli u drugu ligu, a HSV dobio priliku da kroz baraž sa Kilom izbori opstanak u Bundesligi, što je delovalo kao nemoguće pre dve nedelje.

Takođe, Frajburgu treba samo bod na svom terenu u poslednjem kolu protiv Augzburga da izbegne baraž za opstanak. Kod Nemaca je definitivno najveća ludnica.

PRIMERA

U Španiji je dva kola pre kraja ostala samo još jedina dilema - ko će u Ligu Evrope? Barselona, Atletiko, Real i Valensija su obezbedili Ligu šampiona, iz Primere su ispali Deportivo, Las Plamas i Malaga, a ostaje da vidimo kako će se poređati kandidati za drugo po jačini međunarodno takmičenje.

Epicentar ovog vikenda biće Sevilja gde se sastaju gradski rivali Betis i Sevilja, a nije sve jedno da li si peti ili sedmi cna tabeli, jer ovaj drugi mora u kvalifikacije za LE, dok prvog čeka odmah grupna faza. U zanimljivoj borbi svoju šansu vreba Viljareal koji razdvaja Andalužane, a gostuje u La Korunji protiv otpisanog Deportiva, kao i Hetafe koji ima težak zadatak jer igra s gradskim rivalom Atletikom. Realno je da mali madirdski tim izvisi na kraju...

SERIJA A

U Italiji je Juventus već stavio šapu na Skudeto i bod mu je dovoljan protiv Rome u nedelju uveče da matmatički obezbedi krunu. Napoliju ostaje samo suva teorija, ali mogu da se zadovolje direktnim plasmanom u Ligu šampiona, tako da će na gostovanju Sampdoriji ovog vikenda putovati turistički. 

Zanimljiv trougao stvorio se u borbi za presotala dva mesta u LŠ u kojem Roma i Lacio imaju malu bodovnu prednost u odnosu na Inter. Neroazure u subotu očekuje lagan posao kod kuće sa Sasuolom, dok Lacio, čiju kožu Spaleti želi jer im je na dva boda razlike, gostuje Krotoneu koji se bori za opstanak. Jasno je, ko do kraja izvisi u borbi za dva mesta, moraće da se zadovolji grupnom fazom Lige Evrope.

Kada je reč o drugom po snazi takmičenju Milan je u bodovnoj prednosti u odnosu na Atalantu, Fjorentinu i Sampdoriju koji se takođe bore za šesto mesto. Ono na kraju donosi samo kvlaifikacije za Ligu Evrope, ali bolje išta nego ništa. Zato će izuzetno zanimljiv biti derbi koji se u nedelju od 18 časova igra na stadionu u Bergamu gde Atalanta sa bodom manje dočekuje Rosonere. Da li je vreme za novi šamar Gatuzu?

U borbi za opstanak traži se treći putnik pored Verone i Benevneta. Biće gusto jer samo 12-plasirani Sasuolo sa sedam bodova iznad zone ispadanja može da bude miran u ovom finišu. Ostale timove od 13. mesta na dole očekuje velika borba, a najugroženiji Kaljari gostuje Fjorentini kojoj treba pobeda za Ligu Evreope.

LIGA 1

U Francuskoj se za sada zna samo šampion - Pari Sen Žermen, kao i već ispali Mec. Ostali će voditi velike bitke u preostala dva kola, posebno velikani iz samog vrha - Lion, Monako i Marselj - od kojih će jedan da izvisi na kraju i završi u Ligi Evrope. Drugo mesto na tabeli donosi direktan plasman u LŠ, treći ide u kvalifikacije pa nije sve jedno koji si na kraju.

Najteži posao u ovom kolu imaće Monako koji dočekuje zahuktali Sent Etjen, što bi moglo da otvori put ka drugom mestu recimo Marselju koji zbog obaveza u finali Lige Evrope večeras od 20.45 gostuje Genganu. Lak posao trebalo bi da ima i Lion protiv Strazbura sutra uveče pa bismo na konačnu odluku ipak morali da sačekamo u poslednjem kolu.

Za preostala dva mesta u Ligi Evrope konkurišu i Ren, Sent Etjen i Nica koji su se poređali u samo tri boda. Nica u ovom kolu ide Kaenu, Ren gostuje Pari Sen Žermenu i videćemo ko će preživeti ovo kolo od njih i hoće li se možda umešati neko drugi sa strane poput Bordoa ili Monepljea.

U borbi za opstanak vise Kaen, Lil, Tuluz, Strazbur i Troa. Najslabija dva tima iz te grupe pridružiće se otpisanom Mecu, a sve ih u ovom kolu očekuju dueli sa ekipama iz gornjeg dela što bi moglo da bude kobno.  

SUPER LIG

Nenadano, turska Superliga je ove sezone jedna od najzanimljivijih na Starom kontinentu verovatno zbog činjenice da četiri kluba i dalje konkurišu za titulu šampiona. Galatasaraj je u pol-poziciji sa tri boda više u odnosu na Fenerbahče i Bašakšehir, i sa naizgled i najlakšim rasporedom u preostala dva kola. Lavovi ovog vikenda dočekuju Malatju koja nema motiva da zapinje pa se kec čini kao realan.

Pored šampiona koji ide direktno u Ligu šampiona, drugopalsiranog očekuju kvalifikacije za to takmičenje, dok će treći i četvrti na tabeli pored gubitka trke za titulu morati da se zadovolje kvalifikacijama za Ligu Evrope. Zanimljivo da do kraja sezone niko ne igra ni sa kim od favorita.

U borbi za opstanak, Kardemir je već ispao, a ovog vikenda bi mogao da mu se pridruži i Genčlerbirligi ako izgubi od Kasimpaše. Ugrožen je i Osmanli, a za život će do kraja sezone strahovati svi ispod 12-palsirane Antalije.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar