Анализа: Фото-финиш у европским лигама...

Шта коме треба до краја за титулу, опстанак и Европу? Почиње расплет. . .

Фудбал 12.05.2018 | 00:00
Анализа: Фото-финиш у европским лигама...
Још само неколико дана и ставићемо тачку на још једну узбудљиву сезону у клупском фудбалу. Овог викенда завршавају се неке од топ лига као што су енглеска или немачка, а и Италијани и Шпанци полако приводе сезону крају уочи почетка Мундијала у Русији (14. јуна).

Како нас овог викенда очекује занимљив фото-финиш, није лоше да погледамо шта коме треба у завршници, било да се ради о борби за титулу, опстанак или пласман у Европу. Па да кренемо...

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 

Манчестерски клубови су у Лиги шампиона, као и Тотенхем, док на Лигу Европе рачунају Арсенал и Барнли. Из Премијер лиге су испали Стоук и ВБА. Тако су једине две дилеме пред последње коло које се игра у недељу од 16 часова - ко ће у Лигу шампиона Ливерпул или Челси, те ко ће испасти у Чемпионшип - Саутемптон или Свонси? 

Црвени имају лак задатак на Енфилду где дочекују Брајтон и победа, па чак и реми (због боље гол-разлике у односу на Плавце), их сигурно води у најелитније такмичење без обзира шта ураде у финалу у Кијеву 26. јуна. Челси игра са Њукаслом у гостима, али је после 1:1 на свом терену са Хадерсфилдом у среду увече сам крив што су му шансе готово никакве. Осим, ако Брајтон не запне...

У борби за опстанак Свонси је такође фактички испао, а у животу га држи још само теорија. Треба чудо да се деси у последњем колу па да Лабудови опстану. Најпре да победе Стоук на свом терену, али и да Саутемптон истовремено изгуби од Манчестер Ситија са девет голова разлике колико износи предност Светаца. То би стварно престављало прворазредно изненађење, а да вам заголицамо машту споменимо да су Грађани ове сезоне дали шест Вотфорду, седам Стоуку...

С друге стране, тешко да би Свонси икога могао да бије са 9:0... 

БУНДЕСЛИГА

Када је реч о Немачкој тамо је готово све отворено уочи последњих 90 минута. Бајерн и Шалке су већ у возу за Лигу шампиона, а Келн је испао из елите, тако да нам следи занимљив расплет у последњем колу.

Дерби кола игра се у Хофенхајму где гостује Борусија из Дортмунда са три бода предности на трећем месту. Милионери би могли у теорији да остану без елитног европског фудбала у случају убедљивог пораза, а ако истовремено Бајер убедљиво победи Хановер на свом терену. Ипак, Борусију чува гол-разлика па је минималан пораз ипак не би скупо коштао на крају.

За Борусију ће овог викенда навијати и Лајпциг који је серијом лоших резултата пао на шесто место са 50 бодова. Њима по тренутној констелацији не гине пласман у Лигу Европе, али ако Борусија победи, а Леверкузен киксне, Лајпциг би победом над Хертом у Берлину на карају могао и до позиције број четири и Лиге шампиона.

Пласман Ајнтрахта у финале купа с Бајерном омогућио је и да седмопласирани тим из Бундеслиге можда на крају заврши у Лиги Европе, а попред клуба из Франкфурта за њега конкуришу и Штутгарт и Борусија Менхенгладбах. Али, сва три кандиата имају пред собом тешка гостовања у овом колу, Ајнтрахт иде Шалкеу, Штутгарт Бајерну, а Борусија гостује Хамбургеру који може победом опет чудесно да се спасе у последњем колу.

Чувени Диносуруси, који се боре да не испадну из елите први пут од њеног оснивања 1963. године, морају да победе на свом терену, али им је истовремено потребно и да Келн, који је већ испао у Цвајту пре неколико кола, као гост победи Волфзбург. Тако би Вукови отишли у другу лигу, а ХСВ добио прилику да кроз бараж са Килом избори опстанак у Бундеслиги, што је деловало као немогуће пре две недеље.

Такође, Фрајбургу треба само бод на свом терену у последњем колу против Аугзбурга да избегне бараж за опстанак. Код Немаца је дефинитивно највећа лудница.

ПРИМЕРА

У Шпанији је два кола пре краја остала само још једина дилема - ко ће у Лигу Европе? Барселона, Атлетико, Реал и Валенсија су обезбедили Лигу шампиона, из Примере су испали Депортиво, Лас Пламас и Малага, а остаје да видимо како ће се поређати кандидати за друго по јачини међународно такмичење.

Епицентар овог викенда биће Севиља где се састају градски ривали Бетис и Севиља, а није све једно да ли си пети или седми цна табели, јер овај други мора у квалификације за ЛЕ, док првог чека одмах групна фаза. У занимљивој борби своју шансу вреба Виљареал који раздваја Андалужане, а гостује у Ла Коруњи против отписаног Депортива, као и Хетафе који има тежак задатак јер игра с градским ривалом Атлетиком. Реално је да мали мадирдски тим извиси на крају...

СЕРИЈА А

У Италији је Јувентус већ ставио шапу на Скудето и бод му је довољан против Роме у недељу увече да матматички обезбеди круну. Наполију остаје само сува теорија, али могу да се задовоље директним пласманом у Лигу шампиона, тако да ће на гостовању Сампдорији овог викенда путовати туристички. 

Занимљив троугао створио се у борби за пресотала два места у ЛШ у којем Рома и Лацио имају малу бодовну предност у односу на Интер. Нероазуре у суботу очекује лаган посао код куће са Сасуолом, док Лацио, чију кожу Спалети жели јер им је на два бода разлике, гостује Кротонеу који се бори за опстанак. Јасно је, ко до краја извиси у борби за два места, мораће да се задовољи групном фазом Лиге Европе.

Када је реч о другом по снази такмичењу Милан је у бодовној предности у односу на Аталанту, Фјорентину и Сампдорију који се такође боре за шесто место. Оно на крају доноси само квлаификације за Лигу Европе, али боље ишта него ништа. Зато ће изузетно занимљив бити дерби који се у недељу од 18 часова игра на стадиону у Бергаму где Аталанта са бодом мање дочекује Росонере. Да ли је време за нови шамар Гатузу?

У борби за опстанак тражи се трећи путник поред Вероне и Беневнета. Биће густо јер само 12-пласирани Сасуоло са седам бодова изнад зоне испадања може да буде миран у овом финишу. Остале тимове од 13. места на доле очекује велика борба, а најугроженији Каљари гостује Фјорентини којој треба победа за Лигу Евреопе.

ЛИГА 1

У Француској се за сада зна само шампион - Пари Сен Жермен, као и већ испали Мец. Остали ће водити велике битке у преостала два кола, посебно великани из самог врха - Лион, Монако и Марсељ - од којих ће један да извиси на крају и заврши у Лиги Европе. Друго место на табели доноси директан пласман у ЛШ, трећи иде у квалификације па није све једно који си на крају.

Најтежи посао у овом колу имаће Монако који дочекује захуктали Сент Етјен, што би могло да отвори пут ка другом месту рецимо Марсељу који због обавеза у финали Лиге Европе вечерас од 20.45 гостује Генгану. Лак посао требало би да има и Лион против Стразбура сутра увече па бисмо на коначну одлуку ипак морали да сачекамо у последњем колу.

За преостала два места у Лиги Европе конкуришу и Рен, Сент Етјен и Ница који су се поређали у само три бода. Ница у овом колу иде Каену, Рен гостује Пари Сен Жермену и видећемо ко ће преживети ово коло од њих и хоће ли се можда умешати неко други са стране попут Бордоа или Монепљеа.

У борби за опстанак висе Каен, Лил, Тулуз, Стразбур и Троа. Најслабија два тима из те групе придружиће се отписаном Мецу, а све их у овом колу очекују дуели са екипама из горњег дела што би могло да буде кобно.  

СУПЕР ЛИГ

Ненадано, турска Суперлига је ове сезоне једна од најзанимљивијих на Старом континенту вероватно због чињенице да четири клуба и даље конкуришу за титулу шампиона. Галатасарај је у пол-позицији са три бода више у односу на Фенербахче и Башакшехир, и са наизглед и најлакшим распоредом у преостала два кола. Лавови овог викенда дочекују Малатју која нема мотива да запиње па се кец чини као реалан.

Поред шампиона који иде директно у Лигу шампиона, другопалсираног очекују квалификације за то такмичење, док ће трећи и четврти на табели поред губитка трке за титулу морати да се задовоље квалификацијама за Лигу Европе. Занимљиво да до краја сезоне нико не игра ни са ким од фаворита.

У борби за опстанак, Кардемир је већ испао, а овог викенда би могао да му се придружи и Генчлербирлиги ако изгуби од Касимпаше. Угрожен је и Османли, а за живот ће до краја сезоне страховати сви испод 12-палсиране Анталије.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар