Analiza - SP: Vrijeme je za Ivanino prvo zlato u dvorani!

Jedno od dva najveća atletska takmičenja u 2018. godini je pred nama, a glavno pitanje jeste da li će Ivana Španović osvojiti prvo svetsko zlato u dvorani.

Ostali sportovi 01.03.2018 | 17:30
Analiza - SP: Vrijeme je za Ivanino prvo zlato u dvorani!
Planetarno dvoransko prvenstvo u atletici biće održano od četvrtka, 1. marta do nedelje, 4. marta u Birmingemu i Španovićeva će imati priliku da stigne do jedne od rethih zlatnih medalja koje joj nedostaju u kolekciji.

Ivana je aktuelna evropska prvakinja iz dvorane, pre dve godine je na SP u Portlandu bila srebrna i sada je pravo vreme za jedan korak više.

Osim nje, na osnovu ranije ostvarenih normi, našu zemlju će u engleskom gradu predstavljati još Tamara Salaški i Maja Ćirić (400m), kao i Asmir Kolašinac (bacanje kugle).

Pa, da vidimo šta nas to očekuje u sledećih nekoliko dana...

Prve će nastupati Tamara Salaški i Maja Ćirić u kvalifikacijama trke na 400 metara, koje su na programu drugog dana takmičenja, od 13.10 časova po srednjeevropskom vremenu.

Ćirićeva debituje na jednom ovakvom takmičenju – aktuelna rekorderka države na 400m, jedina je takmičarka koja je normu ostvarila u ovom delu sezone, kada je ujedno postala i šampionka države sa rezultatom 52.78s. U njenom slučaju problem će biti nemanje iskustva na prvenstvima poput ovog.

"Nemam mnogo iskustva na tako velikim takmičenjima, tako da ću pokušati što normalnije da pristupim trci i naučim što više iz nje", rekla je Maja pred put u Englesku.

S druge strane, Salaški je već iskusila kako izgleda biti učesnik svetskih i evropskih prvenstava, ali nije imala zapaženih rezultata.

"Očekujem da se što bolje snađem u kvalifikacijama i pokušam da u prvih 200 metara prođem brže, a posle kako bude", otkrila je Tamara taktiku za Bimingem.

Ipak, problema je mnogo.

"Ova disciplina u dvorani je drugačija mnogo od 400m napolju, to je skroz druga disciplina. Oigledno se ne snalazim najbolje u dvorani, ali ću svakako dati sve od sebe, da uz malo sreće sa grupama i svojom dobrom trkom dodjem do polufinala, što bi mi izuzetno značilo. Idem tamo da dam sve od sebe, a nakon toga sledi kraći odmor i nastavak priprema za ono što nam je glavni cilj ove godine, a to je Evropsko prvenstvo u Berlinu".

Dan kasnije na programu je finale u bacanju kugle u kojem će učestvovati Asmir Kolašinac od 12.45, što će mu biti prvo veliko takmičenje nakon godinu dana.

Posle teške povrede koja ga je zadesila u martu mesecu 2017, Kolašinac je nekoliko puta je bezuspešno pokušavao da se vrati na svoj put, ali je bio prinuđen da napravi dužu pauzu. Uspešno je prebrodio operativni zahvat i tokom februara se vratio "u mrežu", u želji da se što bolje pripremi za Birmingem.

"Potpuno sam se oporavio od operacije. Zadovoljan sam kako je tekao postoperativni period", istakao Kolašinac.

Asmir je tokom pauze učinio sve kako bi bio na nivou pre povrede – smršao je nekoliko kilograma, treninge je podredio brzini izbačaja, sve u pokušaju da se maksimalno sačuva snaga. Nedavno je na "Serbian openu" bacio 2,11m i zauzeo treće mesto, a sam je nekoliko puta isticao da mu je cilj da bude preko 2,50.

Pre tačno četiri godine je na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Geteborgu došao do zlatnog odličja hicem od 20,62 metra, pa zašto se ne nadati grandioznom povratku na veliku scenu.

"Nikada nisam pravio ovoliku pauzu, ali smatram da to neće mjnogo uticati na moje rezultate jer sam baš željan takmičenja".

Najveći favorit da se okiti zlatom je Tomas Stanek iz Češke, koji je početkom februara u Diseldorfu bacio 22,17 m i potvrdio zašto je šampion IAAF tura u dvorani. Stanek će biti dodatno motivisan jer mu je na Svetskom prvenstvu u Londonu zamalo izmaklo zlato, dok će jedini učesnik takmičenja koji ga je pobedio ove godine biti Poljak Konrad Bukovijecki.

Među onima koji pucaju na visok plasman su i Mihal Haratjk, srebrni sa EP, kao i Tom Volš, Maksim Afonjin, David Štorl i novi rekorder Hrvatske Stipe Žunić (21,13m).

U nedelju, poslednjeg dana takmičenja, od 16.27 po srednjoevropskom vremenu, šlag na tortu trebalo bi da donesu devojke koje će učestovati u skoku udalj. I dok na sajtu Međunarodne atletske federacije (IAAF) pljušte hvalospevi o svetskoj i olimpijskoj šampionki Britni Ris, jasno je da će ovoga puta mnogo više zavisiti od naše Ivane Španović.

Amerikanka je najbolniji "udarac" Srpkinji "zadala" na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sitni problemi sa povredom stopala uneli su nedoumice pred novu sezonu. Ipak, nastup pred beogradskom publikom pred kojom je ostvarila skok sezone (6,93), kao i onaj u Glazgovu nekoliko dana kasnije kada je bila treća, daju nam za pravo da se nadamo onome iz naslova.

I sam Ivanin trener Goran Obradović priznao je da je sve u ovom delu sezone podređeno Svetskom dvoranskom prvenstvu, pa zbog toga Španovićeva nije skakala sve serije ni na jednom od prethodnih mitinga.

"Današnji moj skok pokazuje da sam u dobroj formi i da ću spremno dočekati SP u dvorani, što mi je za ovaj deo sezone prioritet", rekla je Španovićeva posle uspeha na Banjici.

Spomenuli smo da je tokom tokom karijere je osvajala srebra i bronze na svetskom u dvorani, dva zlata na evropskim prvenstvima, a na njenu ruku idu i uslovi u zatvorenom. Rekord je postavila prošle godine u Beogradu, kada je skočila 7,24, što je za centimetar bolji rezultat od najboljeg skoka Britni Ris u dvorani.

Njima bi najveća konkurencija trebalo da budu Kadi Sagnija iz Švedske i Nemica rođena u Čadu Sostin Mogenara. Međutim, njihovi rezultati ne svrstavaju ih među favorite za prva dva mesta, baš kao ni Loren Judžen i Darju Klišinu.

U Birmingemu se očekuje se da Amerikanci ponovo imaju najviše medalja (pre dve godine ukupno uzeli 23, od kojih je 13 bilo zlatnih), da takmičenje u skoku s motkom bude jedno od najuzbudljivijih u poslednjih desetak godina, kao i da se nastavi veliko rivalstvo Španovićeve i Britni Ris u skoku udalj.

Nadamo se da će ishod sada biti obrnut u odnosu na takmičenje u Portlandu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar