Анализа - СП: Вријеме је за Иванино прво злато у дворани!

Једно од два највећа атлетска такмичења у 2018. години је пред нама, а главно питање јесте да ли ће Ивана Шпановић освојити прво светско злато у дворани.

Остали спортови 01.03.2018 | 17:30
Анализа - СП: Вријеме је за Иванино прво злато у дворани!
Планетарно дворанско првенство у атлетици биће одржано од четвртка, 1. марта до недеље, 4. марта у Бирмингему и Шпановићева ће имати прилику да стигне до једне од ретхих златних медаља које јој недостају у колекцији.

Ивана је актуелна европска првакиња из дворане, пре две године је на СП у Портланду била сребрна и сада је право време за један корак више.

Осим ње, на основу раније остварених норми, нашу земљу ће у енглеском граду представљати још Тамара Салашки и Маја Ћирић (400м), као и Асмир Колашинац (бацање кугле).

Па, да видимо шта нас то очекује у следећих неколико дана...

Прве ће наступати Тамара Салашки и Маја Ћирић у квалификацијама трке на 400 метара, које су на програму другог дана такмичења, од 13.10 часова по средњеевропском времену.

Ћирићева дебитује на једном оваквом такмичењу – актуелна рекордерка државе на 400м, једина је такмичарка која је норму остварила у овом делу сезоне, када је уједно постала и шампионка државе са резултатом 52.78с. У њеном случају проблем ће бити немање искуства на првенствима попут овог.

"Немам много искуства на тако великим такмичењима, тако да ћу покушати што нормалније да приступим трци и научим што више из ње", рекла је Маја пред пут у Енглеску.

С друге стране, Салашки је већ искусила како изгледа бити учесник светских и европских првенстава, али није имала запажених резултата.

"Очекујем да се што боље снађем у квалификацијама и покушам да у првих 200 метара прођем брже, а после како буде", открила је Тамара тактику за Бимингем.

Ипак, проблема је много.

"Ова дисциплина у дворани је другачија много од 400м напољу, то је скроз друга дисциплина. Оигледно се не сналазим најбоље у дворани, али ћу свакако дати све од себе, да уз мало среће са групама и својом добром трком додјем до полуфинала, што би ми изузетно значило. Идем тамо да дам све од себе, а након тога следи краћи одмор и наставак припрема за оно што нам је главни циљ ове године, а то је Европско првенство у Берлину".

Дан касније на програму је финале у бацању кугле у којем ће учествовати Асмир Колашинац од 12.45, што ће му бити прво велико такмичење након годину дана.

После тешке повреде која га је задесила у марту месецу 2017, Колашинац је неколико пута је безуспешно покушавао да се врати на свој пут, али је био принуђен да направи дужу паузу. Успешно је пребродио оперативни захват и током фебруара се вратио "у мрежу", у жељи да се што боље припреми за Бирмингем.

"Потпуно сам се опоравио од операције. Задовољан сам како је текао постоперативни период", истакао Колашинац.

Асмир је током паузе учинио све како би био на нивоу пре повреде – смршао је неколико килограма, тренинге је подредио брзини избачаја, све у покушају да се максимално сачува снага. Недавно је на "Сербиан опену" бацио 2,11м и заузео треће место, а сам је неколико пута истицао да му је циљ да буде преко 2,50.

Пре тачно четири године је на Европском дворанском првенству у Гетеборгу дошао до златног одличја хицем од 20,62 метра, па зашто се не надати грандиозном повратку на велику сцену.

"Никада нисам правио оволику паузу, али сматрам да то неће мјного утицати на моје резултате јер сам баш жељан такмичења".

Највећи фаворит да се окити златом је Томас Станек из Чешке, који је почетком фебруара у Диселдорфу бацио 22,17 м и потврдио зашто је шампион ИААФ тура у дворани. Станек ће бити додатно мотивисан јер му је на Светском првенству у Лондону замало измакло злато, док ће једини учесник такмичења који га је победио ове године бити Пољак Конрад Буковијецки.

Међу онима који пуцају на висок пласман су и Михал Харатјк, сребрни са ЕП, као и Том Волш, Максим Афоњин, Давид Шторл и нови рекордер Хрватске Стипе Жунић (21,13м).

У недељу, последњег дана такмичења, од 16.27 по средњоевропском времену, шлаг на торту требало би да донесу девојке које ће учестовати у скоку удаљ. И док на сајту Међународне атлетске федерације (ИААФ) пљуште хвалоспеви о светској и олимпијској шампионки Бритни Рис, јасно је да ће овога пута много више зависити од наше Иване Шпановић.

Американка је најболнији "ударац" Српкињи "задала" на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а ситни проблеми са повредом стопала унели су недоумице пред нову сезону. Ипак, наступ пред београдском публиком пред којом је остварила скок сезоне (6,93), као и онај у Глазгову неколико дана касније када је била трећа, дају нам за право да се надамо ономе из наслова.

И сам Иванин тренер Горан Обрадовић признао је да је све у овом делу сезоне подређено Светском дворанском првенству, па због тога Шпановићева није скакала све серије ни на једном од претходних митинга.

"Данашњи мој скок показује да сам у доброј форми и да ћу спремно дочекати СП у дворани, што ми је за овај део сезоне приоритет", рекла је Шпановићева после успеха на Бањици.

Споменули смо да је током током каријере је освајала сребра и бронзе на светском у дворани, два злата на европским првенствима, а на њену руку иду и услови у затвореном. Рекорд је поставила прошле године у Београду, када је скочила 7,24, што је за центиметар бољи резултат од најбољег скока Бритни Рис у дворани.

Њима би највећа конкуренција требало да буду Кади Сагнија из Шведске и Немица рођена у Чаду Состин Могенара. Међутим, њихови резултати не сврставају их међу фаворите за прва два места, баш као ни Лорен Јуџен и Дарју Клишину.

У Бирмингему се очекује се да Американци поново имају највише медаља (пре две године укупно узели 23, од којих је 13 било златних), да такмичење у скоку с мотком буде једно од најузбудљивијих у последњих десетак година, као и да се настави велико ривалство Шпановићеве и Бритни Рис у скоку удаљ.

Надамо се да ће исход сада бити обрнут у односу на такмичење у Портланду.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар