Sjeverna Koreja narušava mir

Savjet bezbjednosti UN osudio je "veoma provokativnu" probu balističkog projektila koji je izvršila Sjeverna Koreja i od Pjongjanga zahtijeva da odmah obustavi "nečuvene postupke" i da iskaže svoju posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Svijet 16.09.2017 | 10:32
Sjeverna Koreja narušava mir
Savjet bezbjednosti je na vanrednom sastanku optužio Sjevernu Koreju da narušava regionalni mir i bezbjednost lansiranjem posljednjeg projektila iznad Japana i ističe da nuklearne i raketne probe "izazivaju veliku zabrinutost širom svijeta" i da predstavaljaju prijetnju po svih 193 članice svjetske organizacije.

Sjeverna Koreja je juče iz Sunana, nedaleko od aerodroma u Pjongjangu, izvršila probu balističkog projektila sa najdužim dometom do sada. Raketa je preletjela Japan i pala u sjeverni dio Pacifika.

Nova raketna proba izvršena je četiri dana nakon što je Savjet bezbjednosti uveo nove, oštre sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe obavljene 3. septembra.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje osudilo je sankcije i najavilo da će Pjongjang udvosatručiti napore za "jačanje radi zaštite suvereniteta i prava na postojanje svoje zemlje".

Savjet bezbjednosti UN je nakon sastanka iza zatvorenih vrata saopštio da sve zemlje moraju u potpunosti, sveobuhvatno i odmah sprovesti sve sankcije protiv Sjeverne Koreje.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikola neznanovic.

16.09.2017 08:56

Dobice poguzici samo polako bice manji od makova zrna.

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2017 10:19

JEl od vas? A ameri ako imaju muda sto nekrenu na njija.prpa valja dobit po nosu

Name

re neznanovicu

16.09.2017 10:25

Nikola,ponovo moras u osnovnu skolu.Mora da naucis nesto o tome,zasto se vidim interesujes.

Name

SbUN

16.09.2017 09:17

Bla-bla-blaaaaaa,kao i uvijek.

ODGOVORITE
Name

Svedska

16.09.2017 10:13

Da li bi plako ili se smijo,Sjeverna Koreja narusava mir,koji bezobrazlug,arogancija,licemjerje,dvolicnost zapadnog svijeta reci da Sjeverna Koreja narusava mir koja nikog ne napada a USA svakog dana ubija neduzne po svijetu pa fasisticki Izrael svakog dana ubija u okupiranoj Palestini neduzne.Najveca prijetnja svjetskom miru su Izrael i USA.Ko kontrolise medije i banke taj vlada svijetom,bice vam jos jasnije ko vlada svijetom samo razmislite koji narod absolutno se ne smije ni pomisliti da bi ga kritikovali.

ODGOVORITE