Putin: SAD žele poslovnu korist

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocjenjuje nove američke ankcije kao "ekstremno cinične" i tvrdi da SAD na ovaj način žele da ostvare poslovnu korist za sebe.

Svijet 28.07.2017 | 11:52
Putin: SAD žele poslovnu korist
"Riječ je o očitom američkom korištenju geopolitičke prednosti s ciljem obezbjeđivanja ekonomskih interesa na račun vlastitih saveznika", kaže Putin, aludirajući na činjenicu da sankcije pogađaju i američke partnere u Evropi.

Putin podsjeća da na ovakvo ponašanje Vašingtona upozorava već godinama, još od 2007. "Takva praksa je nedopustiva, ona uništava međunarodne odnose i međunarodni zakon", navodi ruski predsjednik.

On poručuje da Moskva na to nije pristala i nikada neće pristati. "Kako će druge zemlje reagovati? To zavisi od nivoa njihovog suvereniteta i spremnosti da brane svoje nacionalne interese", ističe Putin, a prenose analitički portali.

Nove američke sankcije koncipirane su na taj način da ih predsjednik ne može ukinuti bez odobrenja Kongresa, a sankcije ciljaju i evropske kompanije koje budu poslovale sa Rusijom na određenim projektima, na primjer na projektu gasovoda "Sjeverni tok dva".

Stručnjaci navode da SAD, zapravo, žele da udalje Rusiju, svog konkurenta, sa energetskog tržišta Evrope.

Iako još nije poznato da li će evropske zemlje odbaciti nove sankcije SAD i da li će uopšte reagovati, analitički portali spekulišu da bi odgovor Rusije bio protjerivanje 35 američkih diplomata.

Kao mogućnost, mediji pominju i maksimalno ograničenje broja radnika diplomatske misije SAD i, moguću, zapljenu određene američke imovine u zemlji. "Komersant", pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, piše da bi ruske vlasti mogle da zaplijene kompleks vikendica Ambasade SAD u moskovskom Srebrnom boru, kao i američka skladišta.

Mediji navode listu ograničenja za SAD, koje Rusija može da uvede. SAD su zavisne od isporuka ruskog obogaćenog uranijuma za atomske centrale, ali i titanijuma /Amerika je i najveći uvoznik/ - više od trećine potreba avio-kompanija "Boing" podmiruje upravo iz Rusije.

Najveću štetu od ruskih kontrasankcija mogle bi imati američke kompanije koje posluju u Rusiji - na tržištu hrane i u IT sektoru.

Razmatra se mogućnost i nesimetričnog odgovora. Tako, Moskva može da odbije saradnju sa Vašingtonom po važnim pitanjima za SAD, kao što je jačanje mjera pritiska na Sjevernu Koreju.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Analza zapada

28.07.2017 10:05

Ako nemate dovoljno prirodih resursa kao uraniuma gasa naftini derivsta, pa kome dajete sankcije Rusiji ma to je promasen potez Bijele kuce i Ttampa.

ODGOVORITE
Name

Zool

28.07.2017 11:06

Putine poništi dogovor o ne širenju i sprečavanju razvoja nuklearnog naoružanja i kaži da ćete Iranu prodati deset nuklearnih raketa zemlja-zemlja dalekog dometa pa da vidimo ko ce onda kako da reaguje.

ODGOVORITE