Путин: САД желе пословну корист

Руски предсједник Владимир Путин оцјењује нове америчке анкције као "екстремно циничне" и тврди да САД на овај начин желе да остваре пословну корист за себе.

Свијет 28.07.2017 | 11:52
Путин: САД желе пословну корист
"Ријеч је о очитом америчком кориштењу геополитичке предности с циљем обезбјеђивања економских интереса на рачун властитих савезника", каже Путин, алудирајући на чињеницу да санкције погађају и америчке партнере у Европи.

Путин подсјећа да на овакво понашање Вашингтона упозорава већ годинама, још од 2007. "Таква пракса је недопустива, она уништава међународне односе и међународни закон", наводи руски предсједник.

Он поручује да Москва на то није пристала и никада неће пристати. "Како ће друге земље реаговати? То зависи од нивоа њиховог суверенитета и спремности да бране своје националне интересе", истиче Путин, а преносе аналитички портали.

Нове америчке санкције конципиране су на тај начин да их предсједник не може укинути без одобрења Конгреса, а санкције циљају и европске компаније које буду пословале са Русијом на одређеним пројектима, на примјер на пројекту гасовода "Сјеверни ток два".

Стручњаци наводе да САД, заправо, желе да удаље Русију, свог конкурента, са енергетског тржишта Европе.

Иако још није познато да ли ће европске земље одбацити нове санкције САД и да ли ће уопште реаговати, аналитички портали спекулишу да би одговор Русије био протјеривање 35 америчких дипломата.

Као могућност, медији помињу и максимално ограничење броја радника дипломатске мисије САД и, могућу, запљену одређене америчке имовине у земљи. "Комерсант", позивајући се на изворе у Министарству спољних послова, пише да би руске власти могле да заплијене комплекс викендица Амбасаде САД у московском Сребрном бору, као и америчка складишта.

Медији наводе листу ограничења за САД, које Русија може да уведе. САД су зависне од испорука руског обогаћеног уранијума за атомске централе, али и титанијума /Америка је и највећи увозник/ - више од трећине потреба авио-компанија "Боинг" подмирује управо из Русије.

Највећу штету од руских контрасанкција могле би имати америчке компаније које послују у Русији - на тржишту хране и у ИТ сектору.

Разматра се могућност и несиметричног одговора. Тако, Москва може да одбије сарадњу са Вашингтоном по важним питањима за САД, као што је јачање мјера притиска на Сјеверну Кореју.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аналза запада

28.07.2017 10:05

Ако немате довољно природих ресурса као ураниума гаса нафтини деривста, па коме дајете санкције Русији ма то је промасен потез Бијеле куце и Ттампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

28.07.2017 11:06

Путине поништи договор о не ширењу и спречавању развоја нуклеарног наоружања и кажи да ћете Ирану продати десет нуклеарних ракета земља-земља далеког домета па да видимо ко це онда како да реагује.

ОДГОВОРИТЕ