PIC osudio skup podrške Hrvatima

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC) osudili su miting podrške Hrvatima optuženim i osuđenim za ratne zločine u Haškom tribunalu, koji je najavljen za 8. jun u Mostaru.

Bosna i Hercegovina 06.06.2017 | 18:40
PIC osudio skup podrške Hrvatima
Politički direktori Upravnog odbora PIC-a uvjereni su da oni koji podržavaju ovakve skupove, čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu sa evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u EU i učešću u demokratskim procesima, saopšteno je iz OHR-a. 

Oni su naglasili da sve institucije u BiH, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije, te da izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koji produbljuju podjele, što uključuje i glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, te provokativnu upotrebu simbola.

Oni su istakli da ne treba praviti nikakve poteze, ni u Mostaru ni na drugim mjestima, koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija.

Miting podrške šestorici zvaničnika Herceg-Bosne, koji u Haškom tribunalu čekaju drugostepenu presudu za ratne zločine, najavljen je za 8. jun u Mostaru. 

Tokom mitinga na stadionu pod Bijelim brijegom biće održan i koncert Marka Perkovića Thompsona pod nazivom "Podrška Haškim uznicima" u organizaciji Udruženja "Hrvatsko srce nade" iz Mostara i pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

06.06.2017 17:37

Nista osuda samo zabrana...

ODGOVORITE
Name

Fina izjava

06.06.2017 21:38

Fina izjava za 20 hiljada eura plate.

ODGOVORITE