Rusija bi mogla da uđe u NATO?

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, tokom intervjua sa filmskim rediteljem Oliverom Stounom, rekao da je nekadašnjem predsjedniku SAD Bilu Klintonu predložio da bi Rusija mogla da uđe u NATO.

Svijet 03.06.2017 | 18:45
Rusija bi mogla da uđe u NATO?
- Sjećam se jednog od posljednjih sastanaka sa Bilom Klintonom, kada je došao u Moskvu. Tokom sastanka rekao sam da bi trebalo da razmotrimo opciju da Rusija uđe u NATO, na šta je on odgovorio "što da ne" - rekao je Putin prenosi TASS.
 
Ruski predsjednik je dodao da se, ipak, "američka delegacija veoma unervozila".

- Jeste li podnijeli prijavu (za članstvo)? - upitao je reditelj Stoun, na šta se Putin samo nasmijao.

- NATO je politički instrument SAD, koji nema saveznike, već samo vazale - rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu sa Stounom, kao dio njegovog projekta pod nazivom "Putinovi intervjui".

- Jednom kada zemlja postane članica NATO-a, teško je odoleti pritisku SAD, velikoj zemlji i lideru NATO. Odjednom, oružani sistemi se mogu postavljati u zemlji članici - sistem protiv balističkih raketa, nove vojne baze, a po potrebi i novi ofanzivni sistemi - rekao je Putin.

"Putinovi intervjui" je specijal koji će biti emitovan na američkoj tv TV mreži "Šoutajm" četiri večeri zaredom, počevši od 12. juna, objašnjava američki sajt "Politiko".

U ekskluzivnom klipu, koji je "Politiko" dobio na uvid, Putin je pričao o tome kako je NATO "samo instrument spoljne politike SAD".

On je rekao da je zabrinut zbog načina na koji se donose odluke u NATO-u i da Rusija mora da odgovore na prijetnje.

- Zašto tako drastično reagujemo na ekspanziju NATO? Zapravo, razumijemo vrijednosti ili nedostatak istih i prijetnju koju ta organizacija predstavlja, ali smo zabrinuti zbog sljedećeg. Zabrinuti smo zbog načina na koji se donose odluke (u alijansi). U ovom slučaju moramo da preuzmemo kontramjere. Moramo da uperimo naše rakete prema postrojenjima koja, po našem mišljenju, predstavljaju prijetnju. Situacija postaje napetija - rekao je Putin.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Boki

03.06.2017 16:58

Ok dobra ideja ali moramo sacekati sta ce reci Mile.

ODGOVORITE
Name

Aaa

03.06.2017 18:00

Ma morali bi prvo izgladit odnose sa Crnom Gorom pa ako ih milo pusti možda bi i mogli.

Name

Nik

03.06.2017 20:01

Moramo se izviniti Crnoj Gori za seriju Nijesmo mi od juce :-)

ODGOVORITE
Name

Mile

03.06.2017 21:08

Nisam stigao razgovarati o ovoj temi jer je red u banci bio podugacak,da ulozim ustedjeno ,a opet bih sugerisao da sam i sam pozitivno dumao o ovoj mogucnosti.Obavezno saslusati i onog spadala Voju Hrvata i cuti njegovo misljenje.Tema za diskusiju u cetiri oka...

Name

Re ;nk

04.06.2017 05:47

Sta ti pricas,kome da se izvine"E svasta "kada narod prolupa na ovoj temperaturi ,i nikako da se umakne u hladovinu"a ja ,ti cekas da se tebi hladovina primakne:e pa cekaj.

Name

Petar

04.06.2017 06:00

Kad bi svi usli u NATO onda nebi bilo krivca i moralibi traziti vanzemaljce kako bi oni bili svo zlo ovoga svijeta

ODGOVORITE