Papa stiže uz F 16 i snajperiste

Papa Franja stigao je na hodočašće u Fatimu, sveto mesto za katoličke vernike u centralnom Portugalu gde planira da u subotu dvoje dece proglasi svecima.

Svijet 12.05.2017 | 21:10
Papa stiže uz F 16 i snajperiste
U pratnji papinog aviona bila su dva borbena aviona F-16 portugalskih vazdušnih snaga, a poglavar Rimokatoličke crkve sleteo je u vazdušnu vojnu bazu Monte Real okruženu borovom šumom, u blizini ruralnog grada Fatime. Na pisti je papi priređen doček uz počasni vod, javlja AP.

"Ovo putovanje je posebno, to je putovanje molitve i sastanak sa Bogom i Bogorodicom", rekao je papa novinarima u avionu pre nego što je izašao iz letelice, što su vernici koji su putem video-linka pratili njegov dolazak propratili gromkim aplauzom.

Prvi zvanični događaj u papinom programu je kratak privatni sastanak u toj bazi sa portugalskim predsednikom Marselom Rebelom de Sousom, nakon čega leti helikopterom za Fatimu.

BBC podseća da je prošlo 100 godina otkako su dvoje dece koje će papa proglasiti svecima i još jedno dete kazali da su videli Bogorodicu dok su čuvali ovce. Treće dete takođe bi uskoro trebalo da bude proglašeno svecem.

Očekuje se dolazak više od milion hodočasnika u Fatimu.



Rimokatolička crkva pridaje veliku važnost njihovim vizijama, jer se veruje da je u njima Bogorodica otkrila tri tajne kako bi pomogla čovečanstvu.

Prva vizija, kako Crkva navodi, dogodila se 13. maja 1917. godine. Hasinta i Fransisko Marto, koji će sutra biti proglašeni svecima, umrli su tokom pandemije gripa u Evropi koja se desila 1918. i 1919. godine.

Takozvane "tri tajne Fatime" zapisalo je treće dete, njihova rođaka Lusija dos Santon, koja je umrla 2005. u 97. godini. Proces njene beatifikacije započeo je 2008. godine.

Prva vizija opisuje Pakao, druga se tumači kao predviđanje kraja Prvog i početka Drugog svetskog rata, dok u trećoj, objavljenoj tek 2000. godine, anđeo traži "pokajanje", a papu i drugo sveštenstvo, dok se penju na planinu, ubijaju vojnici, prenosi Fena.

Hrvatski portal Index.hr objavio je da će papa tokom popodneva biti dočekan na velikom platou ispred bazilike Bogorodice Fatimske. U grad u kojem živi 12.000 ljudi stići će i 2.000 novinara, 2.000 sveštenika, 71 biskup i osam kardinala, kao i 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju.

Odmah po dolasku papa će se uputiti u kapelu ukazanja, podignutu na mestu gde se po verovanju Bogorodica prvi put ukazala 13. maja 1917.

Navodi se da se za treću tajnu, koju je pastirka Lusija decenijama držala za sebe, veruje da se radilo o predviđanju atentata na papu Jovana Pavla Drugog 1981. i progon hrišćana u 20. veku.



Fatimska ukazanja Rimokatolička crkva je službeno priznala još 1930. godine, a papa Franja će biti četvrti papa koji će doći u Fatimu za poslednjih pola veka. Prvi je boravio papa Pavle VI. na 50. godišnjicu ukazanja 1967. godine.

Hrvatski portal navodi da je najposvećeniji bio papa Jovan Pavle Drugi. On je Fatimu posetio tri puta, a Bogorodicu Fatimsku smatrao je zaslužnom što je zamalo izbegao smrt u pokušaju atentata 13. maja 1981., tačno na 64. godišnjicu ukazanja. Metak izvađen iz njegovog tela poklonio je Fatimi.

U gradu ima 43 hotela, a njihovi vlasnici su znatno povećavali cene smeštaja tokom dolazaka papa.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sime

12.05.2017 20:05

Znaci Gospa u Portugalu moze da se pojavi a u Medjugorju nemoze.E nece da moze.

ODGOVORITE
Name

Pendula

12.05.2017 20:26

Eto trebo je doci zapreznim kolima !

ODGOVORITE
Name

haha

12.05.2017 21:52

Kako misliš.... Da ih sam doveze?