Prijavljena za korupciju

Interna revizija Ministarstva vanjskih poslova BiH ovih će dana hitno otputovati u Skoplje, kako bi iz prve ruke istražila navode o umiješanosti bh. ambasadorice Lepe Babić u korupciju i zloupotrebu položaja!

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 10:39
Prijavljena za korupciju
Prema saznanjima "Nezavisnih", grupa bh. državljana u Makedoniji Babićevu je prijavila i sjedištu MVP-a, ali i Tužilaštvu BiH zbog, kako oni to navode u svom dopisu, negativnog djelovanja ambasadorice po imidž BiH u Makedoniji.

Između ostalog, navodeći kako imaju insajdera u Ambasadi, optužuju je da je samo tokom prošle godine 14 puta zloupotrijebila službeno vozilo u privatne svrhe, putujući u Beograd.

"Samo po tom osnovu budžet je oštećen za oko 2.800 eura. Također, naplaćivala je prisustvo sina u Makedoniji, mada je poznato da joj sin studira u Banjaluci. Po ovom osnovu je zloupotrijebila 1.700 eura", navode u dopisu.

Dalje upozoravaju da je Babićeva lažno prikazala da joj je kćerka doputovala privatnim vozilom u Skoplje i naplatila 300 eura, a da je zapravo dovezla kćerku službenim vozilom.

"Najveći kriminal je ostvaren uzimanjem prostora za Ambasadu i rezidenciju. Ovo je jedinstven slučaj da jedna osoba izdaje prostor i za Ambasadu i za rezidenciju. Svima je poznato da je stan koji se koristi kao rezidencija prije plaćan 500 eura, a sada se plaća 1.800 eura! Slično je i s Ambasadom, tako da ambasadorica svakog mjeseca bude nagrađena sa 1.000 eura, dakle za prošlu godinu po ovom osnovu 12.000 eura", piše u dopisu MVP-u.

Na kraju zaključuju kako je ambasadorica Lepa Babić pronevjerama po ova četiri osnova uzela oko 16.800 eura (oko 32.700 KM) samo u 2016. godini.

"Naravno da se u Ambasadi ne radi apsolutno ništa, imamo insajdera koji nam prenosi sve informacije. Možete zatražiti i izjave prethodnog personalnog sastava Ambasade i možete čuti strašne stvari", istaknuto je u dopisu.

Na kraju ova grupa bh. građana navodi da će kao dokaz Tužilaštvu BiH dostaviti i prelaske granice ambasadorice Babić, ali i da će osigurati svjedoke za sve ovo što navode.

"Nezavisne" su pokušale da saznaju u kojoj je fazi prijava protiv Babićeve u Tužilaštvu BiH, međutim portparol Boris Grubešić tokom prethodna dva dana nije odgovorio na naš upit.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u petak je "Nezavisnim" rekao kako nema saznanja da postoji prijava u Tužilaštvu.

"Međutim, bez obzira na to, dok sam ja ministar niko u ovoj kući neće biti zaštićen, ali isto tako niko ne može biti optužen ni presuđen bez dokaza i unaprijed", rekao je Crnadak.

U petak smo pokušali da stupimo u kontakt i s Babićevom, ali na dva broja Ambasade niko nije odgovarao na naše pozive.

Prema saznanjima "Nezavisnih", slučaj "Babić" nije jedini u mreži bh. diplomatije s obzirom na saznanja da postoje prijave za kriminal i korupciju i protiv još nekolicine ambasadora koji su trenutno na raznim destinacijama.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jbg

01.04.2017 08:51

Pa zar i ona?! Naravno,nece pekar bravar ratar..

ODGOVORITE
Name

Is

01.04.2017 09:46

Ma klasicno podmetanje malih bosnja... cim je Crnadak potkacio onu Colakovicku iz Haga odmah bisnje kontriraju sa pritiskom na Babicku koja je u PDPu... a ne sumnjam da ce bisnje naci insajdera.. oni su poznati kao narod koji ima profesionalne svjedoke.

Name

sa

01.04.2017 11:14

Ppdmetanje? Jadna je ova zemlja dok je takvih kao ti na sve 3 strane koji samo gledaju ime. DOK U J.Koreji hapse i zatvaraju Predsjednicu, takvi kao ti brane razne lopove. Sramota. NE INTERESUJE ME KAKO SE KO ZOVE. KORUPCIJA I KRIMINAL TREBAJU DA SE SANKCIONISU.

Name

H

01.04.2017 13:15

Kakvo podmetanje, njen sin se po Gradisci i Banjaluci voza Skodom Oktaviom na kojoj su diplomatske table, kupila mama da prkosi bivsem muzu

Name

papa 3

01.04.2017 11:00

Mamu li mm jebe krupne ribe varaju drzavu a ne sitne evidentno a sitne se samo cak i kazno procesuiraju gdje ne postoje niti dokazi za optuzbu.

ODGOVORITE
Name

Za Is

01.04.2017 11:23

Koji si ti Šerlok , da tebe nije mi nebi ništa skontali.

ODGOVORITE
Name

Dno dna

02.04.2017 18:34

Podmetanje? Zašto niko meni ne podmeće, nego baš njoj tako "poštenoj"? Radi se o osobi veoma upitnih moralnih, ali i diplomatskih i intelektualnih kvaliteta. Sin se vozi po Banja Luci autom sa diplomatskim tablicama i to svi znaju. Zasluženo sve!!!

ODGOVORITE