Sutra počinju sankcije BiH

BiH će od sutra biti pod sankcijama Energetske zajednice, a uzrok je Federacija BiH, koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila "u tančine" dogovorena rješenja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Bosna i Hercegovina 31.03.2017 | 15:00
Sutra počinju sankcije BiH
Kopač je napomenuo da je bio prisutan prilikom "pisanja svakog detalja, zareza, tačke" i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

"Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski pošto nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Savjetu ministara BiH, ni kasnije u parlamentu", rekao je Kopač za BHRT.

On je dodao da je teoretski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

"Ova situacija nije dobra za BiH jer je niko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano skrši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postepenom pridruživanju, ali na području energetike nema šta da pokaže. Ko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu da razumijem", pojasnio je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine miliona evra koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je upozoravao da će do ovog doći ukoliko se ne ispune uslovi od entitetskih vlada.

BiH je ranije bila pod ovim sankcijama, koje su bile ukinute u oktobru 2016. godine.

(BN/Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

31.03.2017 13:13

Pa čekajte još malo ..prihvatiće Baja dok se još neki od funkcionera ne "poprave "..onda će mo sve majke mi prihvatiti ....

ODGOVORITE
Name

re

31.03.2017 14:58

Šta ti proćita?

Name

Kiki

31.03.2017 19:27

Ovo je sve smijsljeno i u planu rusenja Srpske. Jos EP funkcionira i izvozi struju i kupuje Dodikove mjesecne obveznice koje se stampaju. Ako stvarno zabrane izvoz struje onda je sve jasno.

Name

Karadoz

31.03.2017 13:20

Srecom pa je za sve kriva Federacija..

ODGOVORITE
Name

AR

31.03.2017 14:20

Tako to biva kad imas konje I kobile(Izvinjavam se ovim plemenitim zivotinjama sto ih vrijedjam sa ovim poredjenjem) sa nasim politicarima koji su doveli narod do propasti A sto se sankcija tice pa preko dvadeset godina zivimo pod sankcijama mi obican narod.A pliticare sta briga oni plave

Name

DADO

31.03.2017 14:24

Super su u toj federaciji te životinje iz svmira :D

Name

ministar cevapa

31.03.2017 14:59

Jel energetika nesto u vezi struje? Jos nam samo fali da budemo ludi kao struja - odbijamo svaku saradnju po pitanju energetike!

ODGOVORITE
Name

popara

31.03.2017 15:19

Ova SRNA je sprdnja.Kazu da je kriva FBiH a onda napisu "Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je upozoravao da će do ovog doći ukoliko se ne ispune uslovi od entitetskih vlada."sto znaci obje Vlade.

ODGOVORITE
Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

31.03.2017 15:47

Немогу да вјерује колико су појединци спремни да све коментаришу, а да везе немају шта је ниво БиХ, шта је РС , а шта Федерација БиХ? Битно је само прозват оног ко вам не одговара, или назват срећом што нас унесрећи неко други. Катастрофа.

ODGOVORITE
Name

sudija

31.03.2017 15:49

Halo ba BN pa niste valjda pod patronatom RTRS??????EU je tražila donošenje zakona na nivou BIH,,RS je to odbila zbog navodnog prenosa nadležnosti,,,ko prati zna sve Pa eto im sada ima ju svoj zakon al nema love i izvoza struje.Samo naprijed i dalje umišljajte da ste država.

ODGOVORITE
Name

Roki

31.03.2017 16:09

Jarane SA vama nista imali smo bratstvo jedinstvo pa GA mucki pogaziste nista zajednicko niste ljudi öd obraza

Name

re sudija

31.03.2017 17:15

Naravno da je odbila nece valjda prihvatit.a za tvoju informaciju vise smo drzava nego tvoja tzv beiha.mi se nismo borili za nikakvu bih vec Republiku Srpsku