Сутра почињу санкције БиХ

БиХ ће од сутра бити под санкцијама Енергетске заједнице, а узрок је Федерација БиХ, која, за разлику од Републике Српске, није прихватила "у танчине" договорена рјешења закона на нивоу БиХ о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Босна и Херцеговина 31.03.2017 | 15:00
Сутра почињу санкције БиХ
Копач је напоменуо да је био присутан приликом "писања сваког детаља, зареза, тачке" и додао да сада све изгледа као да није било ништа.

"Нажалост, ништа се није промијенило и санкције ступају на снагу аутоматски пошто нисмо добили никакво обавјештење да је закон усвојен. Он, нажалост, није ни почео свој пут у Савјету министара БиХ, ни касније у парламенту", рекао је Копач за БХРТ.

Он је додао да је теоретски могуће да под санкцијама БиХ буде онемогућен извоз струје, мада је мало вјероватно да ће се то догодити.

"Ова ситуација није добра за БиХ јер је нико више не узима озбиљно. Све што је обећано скрши се. БиХ је потписала договор са ЕУ о постепеном придруживању, али на подручју енергетике нема шта да покаже. Ко ће вјеровати БиХ која је чланица неке заједнице и не поштује скоро ништа, да ће поштивати нешто чему се тек придружује. То је веома негативан сигнал и то не могу да разумијем", појаснио је Копач.

Увођењем санкција Енергетске заједнице у питање ће бити доведене десетине милиона евра које су намијењене енергетском сектору у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић раније је упозоравао да ће до овог доћи уколико се не испуне услови од ентитетских влада.

БиХ је раније била под овим санкцијама, које су биле укинуте у октобру 2016. године.

(БН/Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

31.03.2017 13:13

Па чекајте још мало ..прихватиће Баја док се још неки од функционера не "поправе "..онда ће мо све мајке ми прихватити ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.03.2017 14:58

Шта ти проћита?

Name

Кики

31.03.2017 19:27

Ово је све смијсљено и у плану русења Српске. Јос ЕП функционира и извози струју и купује Додикове мјесецне обвезнице које се стампају. Ако стварно забране извоз струје онда је све јасно.

Name

Карадоз

31.03.2017 13:20

Срецом па је за све крива Федерација..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

31.03.2017 14:20

Тако то бива кад имас коње И кобиле(Извињавам се овим племенитим зивотињама сто их вриједјам са овим поредјењем) са насим политицарима који су довели народ до пропасти А сто се санкција тице па преко двадесет година зивимо под санкцијама ми обицан народ.А плитицаре ста брига они плаве

Name

ДАДО

31.03.2017 14:24

Супер су у тој федерацији те животиње из свмира :Д

Name

министар цевапа

31.03.2017 14:59

Јел енергетика несто у вези струје? Јос нам само фали да будемо луди као струја - одбијамо сваку сарадњу по питању енергетике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

31.03.2017 15:19

Ова СРНА је спрдња.Казу да је крива ФБиХ а онда напису "Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић раније је упозоравао да ће до овог доћи уколико се не испуне услови од ентитетских влада."сто знаци обје Владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

31.03.2017 15:47

Немогу да вјерује колико су појединци спремни да све коментаришу, а да везе немају шта је ниво БиХ, шта је РС , а шта Федерација БиХ? Битно је само прозват оног ко вам не одговара, или назват срећом што нас унесрећи неко други. Катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

31.03.2017 15:49

Хало ба БН па нисте ваљда под патронатом РТРС??????ЕУ је тражила доношење закона на нивоу БИХ,,РС је то одбила због наводног преноса надлежности,,,ко прати зна све Па ето им сада има ју свој закон ал нема лове и извоза струје.Само напријед и даље умишљајте да сте држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

31.03.2017 16:09

Јаране СА вама ниста имали смо братство јединство па ГА муцки погазисте ниста заједницко нисте људи öд образа

Name

ре судија

31.03.2017 17:15

Наравно да је одбила неце ваљда прихватит.а за твоју информацију висе смо дрзава него твоја тзв беиха.ми се нисмо борили за никакву бих вец Републику Српску