Mektić: BiH podiže nivo bezbjednosti

Odjeci terorističkih napada u Berlinu, Cirihu i Ankari zabrinuli i BiH. Mektić: Ne želimo nikoga da plašimo, već da građani budu sigurni prazničnih dana.

Bosna i Hercegovina 22.12.2016 | 16:01
Mektić: BiH podiže nivo bezbjednosti
Posle terorističkih napada u Berlinu i Cirihu i ubistva ruskog ambasadora u Ankari, nivo bezbednosti u celoj Bosni i Hercegovini biće podignut na viši nivo, potvrdio je "Novostima" Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH.

"Sve bezbednosne agencije BiH imaće zadatak da bezbednost podignu na viši nivo, pogotovo jer idu i praznici i biće velikih javnih okupljanja građana. Ne želimo nikoga da plašimo, već da bezbednosne mere pojačamo, kako bi građani u BiH bili sigurni u ovim prazničnim danima" kaže Mektić.

Prema njegovim rečima, posebne mere će se preduzeti kako bi se obezbedili svi javni skupovi građana u prazničnim danima, kao i sve institucije i drugi objekti gde građani budu boravili.

Ministarstvo bezbednosti, dodaje Mektić, već pravi nove analize oko borbe protiv terorizma i sprema nove planove delovanja.

"U narednoj godini, procena je bezbednjaka iz Evrope da će se u EU vratiti oko 2.000 ratnika iz Sirije. Deo će doći i u naš region. Mi to moramo spremno da dočekamo i sve te ljude procesuiramo i stavimo pod kontrolu" poručio je Mektić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Srpska u narednim danima pojačati bezbednosne mere na svim urgentnim tačkama.

Nakon što se upisao u knjigu žalosti, koja je otvorena u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom ubistva ambasadora Ruske Federacije u Turskoj Andreja Karlova, Dodik je rekao da je to strašan čin.

"Činjenica je da je ostrašćeni radikal pucao u ruskog ambasadora s motivom osvete i na taj način odlučio da nastavi borbu onih koji su doprineli patnji u čitavom svetu" rekao je Dodik novinarima.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da se bolest terorizma mora iskoreniti i da se nada da će svi zajedno pomoći da se to učini.

Ivanić je dodao da je generalno pitanje bezbednosti u BiH jedno vreme ignorisano i da se pridavala politička konotacija kad se upozoravalo na neke pojave.

"To se tumačilo kao neka vrsta unutrašnjeg sukoba" istakao je Ivanić i dodao da se konačno shvatilo da taj problem može doći i do BiH, ali da je sreća što još nije u tom obimu. On je upozorio da se bezbednosne institucije tim problemom moraju više baviti, a političari prestati da ga zloupotrebljavaju.

Prof. dr Dragomir Keserović, dekan na Fakultetu za bezbednost u Banjaluci, kaže za "Novosti" da bezbednost u BiH uvek mora biti na višem nivou, a ne samo kad se nešto desi na Zapadu, ili neki teroristički napad u blizini BiH.

"BiH je potreban kvalitetan sistem bezbednosti. Od rušenja tornjeva u Njujorku, svet je u borbi protiv terorizma. Podizanje nekog nivoa bezbednosti nije dobra poruka za građane. Odmah svi počnu da razmišljaju u smeru da se neće i kod nas nešto dogoditi, kad se podiže nivo bezbednosti. BiH mora imati dobro razvijen sistem bezbednosti koji će uvek biti na visokom nivou i spreman da zaštiti građane i spreči neke terorističke aktivnosti" kaže Keserović, i dodaje da je bezbednost posao koji se obavlja 24 sata dnevno, a ne u prazničnim danima više, a ostalim manje. To je, kako on kaže, pogrešno i ne sme da se dešava.

GRAĐANI NE TREBA DA SE KRIJU

Ministar Mektić kaže da će sve bezbednosne agencije sa državnog nivoa održati interni sastanak, kako bi se preventivno delovalo.

"Ne želimo da stvorimo sliku da građani sada treba da se kriju po kućama, ali treba da znaju da su sigurni, da je nivo bezbednosti na višem nivou", pojašnjava Mektić.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

22.12.2016 15:55

Procenu stanja bezbednosti u RS radi MUP RS. Toliko!

ODGOVORITE
Name

re

22.12.2016 18:06

Dragane, radiš li ti nešto u životu ili "visiš" 24h pred kompjuterom...i samo čekaš novi članak i da daš svoje otrovno mišljenje.Daj čovječe bavi se čim pametnijim...prođe ti život.

Name

Re: Re

22.12.2016 18:55

Vidim da imam vernog pratioca. Brini ti svoju brigu, Dragan postiže mnogo toga. Ovo je razonoda. Kad se stigne, nešto se napiše. Pa, ako otvorim oči nekom papku poput tebe, eto i koristi.

Name

Čisto da se zna

23.12.2016 09:29

Besposlen pop i jariće krsti, tako i ministar radi isto. Čovjek se brine o javnom redu i miru, kao i procjenama stanja bezbednosti što uopšte nije njegova nadležnost. U isto vrijeme izjavljuje da su povratnici iz Sirije prijetnja za bezbednost BiH i regije, za što je još samo prije par dana u obračunu sa hrvatskim predsjednikom rekao da je čista izmišljotina.

Name

Guster

22.12.2016 17:35

Svim bivsim pripadnicima JUGOSLOVENSKE NARODNE ARMIJE sretan praznik,22.decembar ,,Dan Armije,,.

ODGOVORITE