Мектић: БиХ подиже ниво безбједности

Одјеци терористичких напада у Берлину, Цириху и Анкари забринули и БиХ. Мектић: Не желимо никога да плашимо, већ да грађани буду сигурни празничних дана.

Босна и Херцеговина 22.12.2016 | 16:01
Мектић: БиХ подиже ниво безбједности
После терористичких напада у Берлину и Цириху и убиства руског амбасадора у Анкари, ниво безбедности у целој Босни и Херцеговини биће подигнут на виши ниво, потврдио је "Новостима" Драган Мектић, министар безбедности БиХ.

"Све безбедносне агенције БиХ имаће задатак да безбедност подигну на виши ниво, поготово јер иду и празници и биће великих јавних окупљања грађана. Не желимо никога да плашимо, већ да безбедносне мере појачамо, како би грађани у БиХ били сигурни у овим празничним данима" каже Мектић.

Према његовим речима, посебне мере ће се предузети како би се обезбедили сви јавни скупови грађана у празничним данима, као и све институције и други објекти где грађани буду боравили.

Министарство безбедности, додаје Мектић, већ прави нове анализе око борбе против тероризма и спрема нове планове деловања.

"У наредној години, процена је безбедњака из Европе да ће се у ЕУ вратити око 2.000 ратника из Сирије. Део ће доћи и у наш регион. Ми то морамо спремно да дочекамо и све те људе процесуирамо и ставимо под контролу" поручио је Мектић.

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Српска у наредним данима појачати безбедносне мере на свим ургентним тачкама.

Након што се уписао у књигу жалости, која је отворена у Банском двору у Бањалуци, поводом убиства амбасадора Руске Федерације у Турској Андреја Карлова, Додик је рекао да је то страшан чин.

"Чињеница је да је острашћени радикал пуцао у руског амбасадора с мотивом освете и на тај начин одлучио да настави борбу оних који су допринели патњи у читавом свету" рекао је Додик новинарима.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да се болест тероризма мора искоренити и да се нада да ће сви заједно помоћи да се то учини.

Иванић је додао да је генерално питање безбедности у БиХ једно време игнорисано и да се придавала политичка конотација кад се упозоравало на неке појаве.

"То се тумачило као нека врста унутрашњег сукоба" истакао је Иванић и додао да се коначно схватило да тај проблем може доћи и до БиХ, али да је срећа што још није у том обиму. Он је упозорио да се безбедносне институције тим проблемом морају више бавити, а политичари престати да га злоупотребљавају.

Проф. др Драгомир Кесеровић, декан на Факултету за безбедност у Бањалуци, каже за "Новости" да безбедност у БиХ увек мора бити на вишем нивоу, а не само кад се нешто деси на Западу, или неки терористички напад у близини БиХ.

"БиХ је потребан квалитетан систем безбедности. Од рушења торњева у Њујорку, свет је у борби против тероризма. Подизање неког нивоа безбедности није добра порука за грађане. Одмах сви почну да размишљају у смеру да се неће и код нас нешто догодити, кад се подиже ниво безбедности. БиХ мора имати добро развијен систем безбедности који ће увек бити на високом нивоу и спреман да заштити грађане и спречи неке терористичке активности" каже Кесеровић, и додаје да је безбедност посао који се обавља 24 сата дневно, а не у празничним данима више, а осталим мање. То је, како он каже, погрешно и не сме да се дешава.

ГРАЂАНИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ КРИЈУ

Министар Мектић каже да ће све безбедносне агенције са државног нивоа одржати интерни састанак, како би се превентивно деловало.

"Не желимо да створимо слику да грађани сада треба да се крију по кућама, али треба да знају да су сигурни, да је ниво безбедности на вишем нивоу", појашњава Мектић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

22.12.2016 15:55

Процену стања безбедности у РС ради МУП РС. Толико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.12.2016 18:06

Драгане, радиш ли ти нешто у животу или "висиш" 24х пред компјутером...и само чекаш нови чланак и да даш своје отровно мишљење.Дај човјече бави се чим паметнијим...прође ти живот.

Name

Ре: Ре

22.12.2016 18:55

Видим да имам верног пратиоца. Брини ти своју бригу, Драган постиже много тога. Ово је разонода. Кад се стигне, нешто се напише. Па, ако отворим очи неком папку попут тебе, ето и користи.

Name

Чисто да се зна

23.12.2016 09:29

Беспослен поп и јариће крсти, тако и министар ради исто. Човјек се брине о јавном реду и миру, као и процјенама стања безбедности што уопште није његова надлежност. У исто вријеме изјављује да су повратници из Сирије пријетња за безбедност БиХ и регије, за што је још само прије пар дана у обрачуну са хрватским предсједником рекао да је чиста измишљотина.

Name

Густер

22.12.2016 17:35

Свим бивсим припадницима ЈУГОСЛОВЕНСКЕ НАРОДНЕ АРМИЈЕ сретан празник,22.децембар ,,Дан Армије,,.

ОДГОВОРИТЕ