BiH od izvoza voća zaradila 23 mil. KM

Izvoz voća i povrća, ali i poljoprivrednih proizvoda je najveća nada BiH za stabilizaciju domaće privredu.

Bosna i Hercegovina 17.12.2016 | 15:31
BiH od izvoza voća zaradila 23 mil. KM
Tome u prilog govore podaci o izvozu u Rusiju za deset mjeseci ove godine koji potvrđuju da je BiH samo na osnovu izvoza voća zaradila 23 miliona KM, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Šarović je rekao da će BiH uprkos prognozama i očekivanjima nakon zabrane izvoza u Rusiju zbog sumnje u ispravnost robe, imati pozitivan rezultat.

"U Rusiju smo za 10 mjeseci izvezli skoro 16 hiljada tona voća, a najviše jabuka i krušaka, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U novčanom smislu zaradili smo 23 miliona KM, što je više za 6,5 miliona KM nego u 2015. godini. I pored kratkotrajne zabrane izvoza u Rusiju imaćemo dobar rezultat na kraju godine", kazao je Šarović za Klix.ba.

Ovo su izuzetno optimistični podaci, ako znamo da su ruski fitosanitarni inspektori u BiH boravili dve sedmice i ispitivali porijeklo robe, a domaći privrednici u Rusiju nisu mogli izvoziti dva mjeseca.

Prognoze nisu bile optimistične, ali potrebe ruskog tržišta i mogućnost da BiH izvozi prije svega voće i povrće, doprinijeli su da u 2015. godini BiH ima pozitivan bilans kada je u pitanju izvoz u Rusiju.

"Izvoz u Rusiju ide nesmetano. Nemamo nikakvih zvaničnih naznaka o eventualnim problemima za sada, a svaka pošiljka se posebno provjerava. Mi na svaki zahtjev ruske strane odgovaramo. Rusi su pooštrili kontrole i apel je svakome ko izvozi u Rusiju da zna da je svaka pošiljka podložna kontroli i da su mogućnosti za zloupotrebu nikakve", zaključuje Šarović.

(Klix.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Osvit

17.12.2016 14:48

Izvezli 23 miliona u Rusiju a uvezli vise od milijarde dobar spoljnotrgovinski bilans ali za Ruse,nekad je vise izvozila samo tvornica obuce Bosna,a za Cajevac i Jelsingrad da ne pricamo.Daleko smo dogurali kad nam je najbolji izvozni brend ogrevno drvo.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2016 15:31

Bolje išta nego ništa. Ovaj čovjek se bar zalaže i pokušava nešto napraviti. Uradio je na nivou BiH za RS više nego svi ministri RS zajedno. Inače, što se tiče Baje, njegovih satrapa i ostali rusofila u Rusiju se i ne mora izvoziti, bitno je da se uvozi iz Rusije (to nama Rusija ljubav pokazuje). Svima puna usta Rusije, a san je Njemačke se "dočepati".

Name

vss

17.12.2016 16:34

Osvit, slazem se. Nekad smo izvozili gotove industrijske proizvode a ovi danas danas jabuke. I s tim se hvale. Od prilicno razvijene industrijske zemlje napravili su poljoprivrednu.

Name

Waller

17.12.2016 17:10

Pise da smo zaradili 23 miliona.

Name

Bijeljina

17.12.2016 17:31

Ovaj covjek SE zalaze za svoj dzep izvezli zdravu hranu uvozimo otpad i to je uspjeh trovati gradjane bih

Name

rodjo

18.12.2016 21:11

Nas Brend bi mogao biti i izvoz tzv politicara ili strani poslusnika. U CH traze uvijek pametne i skolovane ljude. Jeste da bi se morali odvici pratnje,blindiranih vozila i ostalih benificija koje uzivaju. Bolje bi im odgovarala Venecuela,Kolumbija itd.

ODGOVORITE