БиХ од извоза воћа зарадила 23 мил. КМ

Извоз воћа и поврћа, али и пољопривредних производа је највећа нада БиХ за стабилизацију домаће привреду.

Босна и Херцеговина 17.12.2016 | 15:31
БиХ од извоза воћа зарадила 23 мил. КМ
Томе у прилог говоре подаци о извозу у Русију за десет мјесеци ове године који потврђују да је БиХ само на основу извоза воћа зарадила 23 милиона КМ, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић.

Шаровић је рекао да ће БиХ упркос прогнозама и очекивањима након забране извоза у Русију због сумње у исправност робе, имати позитиван резултат.

"У Русију смо за 10 мјесеци извезли скоро 16 хиљада тона воћа, а највише јабука и крушака, што је за 40 одсто више у односу на исти период прошле године. У новчаном смислу зарадили смо 23 милиона КМ, што је више за 6,5 милиона КМ него у 2015. години. И поред краткотрајне забране извоза у Русију имаћемо добар резултат на крају године", казао је Шаровић за Клиx.ба.

Ово су изузетно оптимистични подаци, ако знамо да су руски фитосанитарни инспектори у БиХ боравили две седмице и испитивали поријекло робе, а домаћи привредници у Русију нису могли извозити два мјесеца.

Прогнозе нису биле оптимистичне, али потребе руског тржишта и могућност да БиХ извози прије свега воће и поврће, допринијели су да у 2015. години БиХ има позитиван биланс када је у питању извоз у Русију.

"Извоз у Русију иде несметано. Немамо никаквих званичних назнака о евентуалним проблемима за сада, а свака пошиљка се посебно провјерава. Ми на сваки захтјев руске стране одговарамо. Руси су пооштрили контроле и апел је свакоме ко извози у Русију да зна да је свака пошиљка подложна контроли и да су могућности за злоупотребу никакве", закључује Шаровић.

(Клиx.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Освит

17.12.2016 14:48

Извезли 23 милиона у Русију а увезли висе од милијарде добар спољнотрговински биланс али за Русе,некад је висе извозила само творница обуце Босна,а за Цајевац и Јелсинград да не прицамо.Далеко смо догурали кад нам је најбољи извозни бренд огревно дрво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2016 15:31

Боље ишта него ништа. Овај човјек се бар залаже и покушава нешто направити. Урадио је на нивоу БиХ за РС више него сви министри РС заједно. Иначе, што се тиче Баје, његових сатрапа и остали русофила у Русију се и не мора извозити, битно је да се увози из Русије (то нама Русија љубав показује). Свима пуна уста Русије, а сан је Њемачке се "дочепати".

Name

всс

17.12.2016 16:34

Освит, слазем се. Некад смо извозили готове индустријске производе а ови данас данас јабуке. И с тим се хвале. Од прилицно развијене индустријске земље направили су пољопривредну.

Name

Wаллер

17.12.2016 17:10

Писе да смо зарадили 23 милиона.

Name

Бијељина

17.12.2016 17:31

Овај цовјек СЕ залазе за свој дзеп извезли здраву храну увозимо отпад и то је успјех тровати градјане бих

Name

родјо

18.12.2016 21:11

Нас Бренд би могао бити и извоз тзв политицара или страни послусника. У ЦХ тразе увијек паметне и сколоване људе. Јесте да би се морали одвици пратње,блиндираних возила и осталих бенифиција које узивају. Боље би им одговарала Венецуела,Колумбија итд.

ОДГОВОРИТЕ