Pozitivna bošnjačko-hrvatska sprega

Član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović kazao je da Bošnjaci i Hrvati o većini tema i pitanja imaju sličan stav, ali kada se pojavi nesuglasica, to prevladava u javnosti i interpretira se kao veliki problem.

Bosna i Hercegovina 17.12.2016 | 11:01
Pozitivna bošnjačko-hrvatska sprega
"Ne mislim da Bošnjaci i Hrvati ističu samo ono što ih deli. Mi itekako sarađujemo i u ogromnom broju pitanja imamo identičan ili barem veoma sličan stav i pogled. Međutim, ako se složimo na stotinu pitanja, a zapnemo na stotinu i prvom, o tom poslednjem, nerešenom će se govoriti, pisati, on će biti u fokusu sve dok ne bude rešen", izjavio je Izetbegović za "Večernji list".

On ističe kako je BiH pokrenuta iz višegodišnjeg zastoja na njenom evroatlantskom putu, pokrenuta je i iz ekonomske letargije te da je tu upravo bošnjačko-hrvatska sprega donijela pozitivnu promjenu i prevagu.

Izetbegović kaže kako je moguće popraviti, odnosno "resetovati" međunacionalne odnose u BiH.

"Neophodna faza je, nažalost, višegodišnja prepirka i natezanje strana koje su se gledale preko nišana pre dve decenije, zajednički neuspesi, zastoji, zajedničko sazrevanje kroz taj mukotrpni proces i prihvatanje belodano jasne činjenice da se samo dogovorom može ići napred, da niko, nikom i ništa neće moći nametnuti. Nadam se da tu mučnu fazu upravo dovršavamo", poručuje Izetbegović i naglašava kako iduća faza zahteva da se stavi "u kožu" drugih i razume njihove frustracije.

I konačno, navodi Izetbegović, "moramo biti svjesni da je politika umeće mogućeg, da ne možemo jedni od drugih tražiti nemoguće ili neprihvatljivo".

Izvor: Blic/Večernji list

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbija

17.12.2016 11:15

Da da imate zajednicu, protiv Srba i Srbije. bolje rec. protiv Pravoslavaca.

ODGOVORITE
Name

Te srbija

17.12.2016 18:05

Niko ne moze veci neprijatelj biti nego sami sebi.Ne slazem se sa ovim kleptomanom jer vise mu se jezik izlizao lizajuci dupe hrvatima.. Ali nije ni njegova do zore..Poceli su ljudi da ga kuze i da ga napustaju.Ljudima je dosta nacionalisticke retorike.Nove generacije nadolaze pa ko dozivi i prozivi..