Позитивна бошњачко-хрватска спрега

Члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић казао је да Бошњаци и Хрвати о већини тема и питања имају сличан став, али када се појави несугласица, то превладава у јавности и интерпретира се као велики проблем.

Босна и Херцеговина 17.12.2016 | 11:01
Позитивна бошњачко-хрватска спрега
"Не мислим да Бошњаци и Хрвати истичу само оно што их дели. Ми итекако сарађујемо и у огромном броју питања имамо идентичан или барем веома сличан став и поглед. Међутим, ако се сложимо на стотину питања, а запнемо на стотину и првом, о том последњем, нерешеном ће се говорити, писати, он ће бити у фокусу све док не буде решен", изјавио је Изетбеговић за "Вечерњи лист".

Он истиче како је БиХ покренута из вишегодишњег застоја на њеном евроатлантском путу, покренута је и из економске летаргије те да је ту управо бошњачко-хрватска спрега донијела позитивну промјену и превагу.

Изетбеговић каже како је могуће поправити, односно "ресетовати" међунационалне односе у БиХ.

"Неопходна фаза је, нажалост, вишегодишња препирка и натезање страна које су се гледале преко нишана пре две деценије, заједнички неуспеси, застоји, заједничко сазревање кроз тај мукотрпни процес и прихватање белодано јасне чињенице да се само договором може ићи напред, да нико, ником и ништа неће моћи наметнути. Надам се да ту мучну фазу управо довршавамо", поручује Изетбеговић и наглашава како идућа фаза захтева да се стави "у кожу" других и разуме њихове фрустрације.

И коначно, наводи Изетбеговић, "морамо бити свјесни да је политика умеће могућег, да не можемо једни од других тражити немогуће или неприхватљиво".

Извор: Блиц/Вечерњи лист

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србија

17.12.2016 11:15

Да да имате заједницу, против Срба и Србије. боље рец. против Православаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те србија

17.12.2016 18:05

Нико не мозе веци непријатељ бити него сами себи.Не слазем се са овим клептоманом јер висе му се језик излизао лизајуци дупе хрватима.. Али није ни његова до зоре..Поцели су људи да га кузе и да га напустају.Људима је доста националистицке реторике.Нове генерације надолазе па ко дозиви и прозиви..