Šta građani Srpske najčešće "guglaju"?

U 2016. godini, korisnici interneta širom svijeta najviše su pretraživali pojmove "Pokemon GO", "iPhone 7", "Donald Trump" dok su se Evropljani najviše interesovali za sport, objavio je vodeći svjetski internet pretraživač Google.

Bosna i Hercegovina 17.12.2016 | 08:18
Šta građani Srpske najčešće "guglaju"?
Britanci su najveći broj pretraga posvetili evropskom prvenstvu u fudbalu, a potom slijede "Pokemon Go" i David Bowie, pokazuju podaci koje je objavio ovaj internet gigant. Napominje se da su u pretraživaču često ukucavali i "Kako da glasam na referendumu o EU?", "Kako da dobijem irski pasoš?", "Šta je EU, član 50, jedinstveno tržište...?"

Nijemcima je, takođe, na prvom mjestu fudbal, na drugom igrica "Pokemon", a trećem "iPhone 7". Politiko prenosi da su se u Njemačkoj građani potom najviše interesovali za Bregzit i partiju krajnje desnice AfD.

Francuze je, sudeći prema rezultatima pretraživanja, najviše interesovala politika - na prvom mjestu Donald Trump, a potom Nikola Sarkozi i Emanuel Makron. U Poljskoj je građane najviše interesovao evropski fudbal i dvije igrice - "Pokemon" i "Slither.io", ali u prvih 10 mjesta našli su se Donald Tramp i njegova supruga Melanija.

Španci su i u pretragama ostali vijerni sportu, koji je zauzeo prvo i drugo mesto, dok je treće osvojio "Pokemon GO". Ipak, interesovali su se i "Šta će se dogoditi ako Tramp pobijedi?", kao i "Šta ako Engleska napusti EU?".

U Italiji su prednost dali "Pokemonima", a tek potom sportu. Zanimljivo je da u je u "opcijama zašto" Italijane više zanimalo "Zašto se mačke plaše krastavaca?" od "Zašto se dogodio puč u Turskoj?".

Gdje su zemlje regiona u odnosu na ostatak svijeta?

EURO 2016. u fudbalu ove godine je bio najpopularniji pojam koji su Hrvati tražili ove godine. Na drugom mjestu su se našle Olimpijske igre, dok su izbori bili na trećem mjestu. Kao i u ostatku svijeta, Pokemoni su i u Hrvatskoj bili jedan od najpopularnijih pojmova koje su pretraživali ove godine.

Sudeći po pretragama, komšije jako vole igre jer su Agar.io i Slither.io ušle među 10 najpopularnijih pretraživanja, a između njih je i ovogodišnji Big Brother. Informacije oko izbora i podatke iz Državnog izbornog povjerenstva toliko su tražili da su oni došli na 7. mjesto.

Pogled na Google Trendove u proteklih 12 mjeseci pokazuje da je nakon Facebooka i YouTubea treći najpopularniji upit u Hrvatskoj "24", a potom slijede jutarnji i google.

U Srbiji su rezultati dosta drugačiji nego kod sjevero-zapadnih komšija, pa na listi najpopularnijih rezultata pretrage Pokemona nema, ali je tu turska serija Karagul, Popcorn (program za gledanje filmova putem torrenta).

Prvo mjesto, na svu sreću ipak zauzima pretraga za Olimpijskim igrama. Što se riječi koje su se najčešće našle kao upit na pretraživaču, prva mjesta zauzimaju facebook, youtube, blic, google i kurir, dok su najveći trend rasta imali izrazi: "lalafo", "farma 7", "radio s2", "jelena marjanović", "crna ruza".

U Bosni i Hercegovini je situacija relativno slična u odnosu na "komšiluk", bar ako su internet pretrage u pitanju. Pa su u Republici Srpskoj najčešće kucani upiti "facebook", "youtube", "google", "fb" i "pik".

Među izrazima koji su se najčešće kucali u traku za pretraživanje našli su se i "pokemon go", "izbori 2016", igrica "slither.io", "cik bih", "euro 2016", "crkveni kalendar" ali i "Jelena Krsmanović", ubijena pjevačica koja je u Srbiji najčešće pretraživana pod drugim prezimenom - Marjanović.

U Federaciji BiH se među prvih pet rezultata pretrage našao i olimpijski grad - Sarajevo, a po svemu ostalom je situacija manje-više ista u odnosu na ostale. Među izrazima koji su se najviše pretraživali svoje mjesto su našle tri igrice "Pokemon GO", "Roblox" i "Slitherio.io", reality emisija "Farma 7", kao i kalendar za početak namaskih vremena za 2016. godinu - "vaktija 2016".

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UciteljButen

18.12.2016 14:48

Na prvom mjestu je pornhub.

ODGOVORITE