Шта грађани Српске најчешће "гуглају"?

У 2016. години, корисници интернета широм свијета највише су претраживали појмове "Покемон ГО", "иПхоне 7", "Доналд Трумп" док су се Европљани највише интересовали за спорт, објавио је водећи свјетски интернет претраживач Гоогле.

Босна и Херцеговина 17.12.2016 | 08:18
Шта грађани Српске најчешће "гуглају"?
Британци су највећи број претрага посветили европском првенству у фудбалу, а потом слиједе "Покемон Го" и Давид Боwие, показују подаци које је објавио овај интернет гигант. Напомиње се да су у претраживачу често укуцавали и "Како да гласам на референдуму о ЕУ?", "Како да добијем ирски пасош?", "Шта је ЕУ, члан 50, јединствено тржиште...?"

Нијемцима је, такође, на првом мјесту фудбал, на другом игрица "Покемон", а трећем "иПхоне 7". Политико преноси да су се у Њемачкој грађани потом највише интересовали за Брегзит и партију крајње деснице АфД.

Французе је, судећи према резултатима претраживања, највише интересовала политика - на првом мјесту Доналд Трумп, а потом Никола Саркози и Емануел Макрон. У Пољској је грађане највише интересовао европски фудбал и двије игрице - "Покемон" и "Слитхер.ио", али у првих 10 мјеста нашли су се Доналд Трамп и његова супруга Меланија.

Шпанци су и у претрагама остали вијерни спорту, који је заузео прво и друго место, док је треће освојио "Покемон ГО". Ипак, интересовали су се и "Шта ће се догодити ако Трамп побиједи?", као и "Шта ако Енглеска напусти ЕУ?".

У Италији су предност дали "Покемонима", а тек потом спорту. Занимљиво је да у је у "опцијама зашто" Италијане више занимало "Зашто се мачке плаше краставаца?" од "Зашто се догодио пуч у Турској?".

Гдје су земље региона у односу на остатак свијета?

ЕУРО 2016. у фудбалу ове године је био најпопуларнији појам који су Хрвати тражили ове године. На другом мјесту су се нашле Олимпијске игре, док су избори били на трећем мјесту. Као и у остатку свијета, Покемони су и у Хрватској били један од најпопуларнијих појмова које су претраживали ове године.

Судећи по претрагама, комшије јако воле игре јер су Агар.ио и Слитхер.ио ушле међу 10 најпопуларнијих претраживања, а између њих је и овогодишњи Биг Бротхер. Информације око избора и податке из Државног изборног повјеренства толико су тражили да су они дошли на 7. мјесто.

Поглед на Гоогле Трендове у протеклих 12 мјесеци показује да је након Фацебоока и YоуТубеа трећи најпопуларнији упит у Хрватској "24", а потом слиједе јутарњи и гоогле.

У Србији су резултати доста другачији него код сјеверо-западних комшија, па на листи најпопуларнијих резултата претраге Покемона нема, али је ту турска серија Карагул, Попцорн (програм за гледање филмова путем торрента).

Прво мјесто, на сву срећу ипак заузима претрага за Олимпијским играма. Што се ријечи које су се најчешће нашле као упит на претраживачу, прва мјеста заузимају фацебоок, yоутубе, блиц, гоогле и курир, док су највећи тренд раста имали изрази: "лалафо", "фарма 7", "радио с2", "јелена марјановић", "црна руза".

У Босни и Херцеговини је ситуација релативно слична у односу на "комшилук", бар ако су интернет претраге у питању. Па су у Републици Српској најчешће куцани упити "фацебоок", "yоутубе", "гоогле", "фб" и "пик".

Међу изразима који су се најчешће куцали у траку за претраживање нашли су се и "покемон го", "избори 2016", игрица "слитхер.ио", "цик бих", "еуро 2016", "црквени календар" али и "Јелена Крсмановић", убијена пјевачица која је у Србији најчешће претраживана под другим презименом - Марјановић.

У Федерацији БиХ се међу првих пет резултата претраге нашао и олимпијски град - Сарајево, а по свему осталом је ситуација мање-више иста у односу на остале. Међу изразима који су се највише претраживали своје мјесто су нашле три игрице "Покемон ГО", "Роблоx" и "Слитхерио.ио", реалитy емисија "Фарма 7", као и календар за почетак намаских времена за 2016. годину - "вактија 2016".

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УцитељБутен

18.12.2016 13:48

На првом мјесту је порнхуб.

ОДГОВОРИТЕ