Mektić: Sve bolja regionalna saradnja

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU i Zapadnog Balkana, koji se održava na Brdu kod Kranja, da BiH daje puni doprinos jačanju saradnje i sigurnosti regiona i EU, te da će nastaviti da sarađuje u svim inicijativama čiji je cilj zajednički odgovor na globalne bezbjednosne izazove.

Bosna i Hercegovina 16.12.2016 | 14:15
Mektić: Sve bolja regionalna saradnja
Mektić je podržao predloženi koncept integrisanog upravljanja unutrašnjom bezbjednošću na Zapadnom Balkanu, ocijenivši da će se na ovaj način izbjeći dupliranja u vođenju istraga i neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na forumu je razgovarano i o migrantsko-izbjegličkoj krizi koja po svom obimu, izazovima koje nosi, te političkim posljedicama predstavlja jednu od najvažnijih globalnih i regionalnih kriza u svijetu i Evropi.

S obzirom da je izbjeglički talas zaobišao BiH, Mektić je rekao da su bezbjednosne agencije u BiH fokusirane na borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

"Naši trenutni prioriteti jesu jačanje Granične policije, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i u području azila, te potpuna realizacija sporazuma o readmisiji, s ciljem bolje kontrole granica i sprečavanja nezakonitih ulazaka", istakao je Mektić.

Ministri unutrašnjih poslova su posebnu pažnju posvetili problemu ilegalne trgovine oružjem, koji postaje sve veći bezbjednosni izazov, kako za region, tako i za EU, jer se koristi za izvršenje najtežih krivičnih djela, pa i terorističke akte.

Mektić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je unaprijeđena regionalna saradnja i koordinacija u ovoj oblasti, putem razmjene informacija, da se provode paralelne istrage, pa i formiraju zajednički istražni timovi za istrage krijumčarenja oružja.

Ministri su se danas obavezali na dalje jačanje saradnje u ovoj oblasti prihvatanjem zajedničke izjave kojom su definisani ciljevi i buduće zajedničko djelovanje zemalja EU i Zapadnog Balkana.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Igor

16.12.2016 15:37

Ne zna se ko bolje saradjuje. I ovaj Mektic trla baba lan. Dvije i po godine imate vlast . Realizacija nula ( 0 ). Nijedna afera nema epilog. Reci posteno previse je lopova ne mogu ja tu nista i cao. Primaj platu i cuti kao i ostali.

ODGOVORITE
Name

dr

16.12.2016 16:34

Eto ti ćeš nešto uraditi i onaj tvoj lupež!

Name

Gojko

16.12.2016 17:12

Sve je to za dobro naroda, ha, ha, ha!? Glupi narode, sisaj motku!

Name

baka

16.12.2016 16:14

Mekticu sa tobom se osjecamo sigurni.

ODGOVORITE