Ovako se zabavljaju djeca bh. tajkuna!

U lovištu Vran na području kojim upravlja Šumarija Tomislavgrad, za vrijeme stroge zabrane lova, pobijeno je pet divokoza i jedan divojarac.

Bosna i Hercegovina 16.12.2016 | 13:15
Ovako se zabavljaju djeca bh. tajkuna!
Postoje, za sada nepotvrđene, indicije da su isti počinitelji ubili i jednog odraslog medvjeda na lokalitetu Modruša.

Ovo je za Faktor.ba potvrdio radnik Šumarije Tomislavgrad zadužen za lovstvo Petar Buljan, objasnivši da je ovim bahatim činom neodgovornih krivolovaca nanesena ogromna šteta ovom zaštićenom području.

"O značaju i važnosti ove plemenite životinje, koja živi na visokim nadmorskim visinama gdje preživljava u ekstremnim uslovima, posebno zimi kada se temperature spuštaju i do -30 C, pokazuje činjenica da je ovo lovište divokoza proglašeno zaštićeno uzgojnim područjem. Ovim činom Šumariji je nanesena šteta u iznosu od 39.500 KM", kazao je Buljan, dodavši da se uprkos tome šteta ne može platiti, jer se zapravo radi o neprocjenjivoj vrijednosti.



Prema njegovim riječima, na ovaj način se fond divokoza, za koji su u posljednjih 15 godina učinili ogromne napore kako bi ga obnovili nakon rata, nažalost drastično smanjio i ugrozio.

"Divokoze su divne životinje. One su se znale spustiti tako da su ih ljudi koji su prolazili pored mogli vidjeti iz auta kako se igraju, i fotografisati ih, to je prelijep prizor, u svijetu se za to plaća, ali mi to očigledno ne znamo cijeniti", istakao je Buljan.

Pored novčanih kazni, po zakonu je za ovakvo ubijanje i mučenje životinja moguće dobiti i do tri godine zatvora, a Buljan se nada da će uskoro odgovorne osobe za ovakvo zlodjelo odgovarati.

"Policija radi na tome pa ne možemo otkrivati detalje. Ali sada pretpostavljamo da se radi o bahatoj djeci bogatih tajkuna koji svoje bijesove i frustracije i svoj višak energije akumuliraju i prazne na ovoj način. Oni su bitni sami sebi, i upravo smo do ovih fotografija i došli njihovom bahatošću, jer su ih oni postavljali po društvenim mrežama i hvalili se", kazao je Buljan.



Inače zaposleni Šumarije rade sve kako bi spriječile ovakve situacije, koje kako navodi Buljan, nisu toliko česte.

"Mi imamo kontrole 365 dana u godini, ali ovo je jako veliko i otvoreno lovište, s obzirom na to da su magistralni putevi sa svih strana. Mi se borimo koliko je moguće, ali teško je jer su krivolovci puno bolje opremljeni i sa autima, kamerama, dronovima i sličnom opremom. Krivolov danas dobija moderne dimenzije", zaključio je Buljan.

Fotografije ubijenih divokoza šokirale su i rastužile brojne ljubitelje prirode i životinja, posebno članove Planinarskog društva "Prenj-Glogošnica 1979" koji su ih odmah podijelili na društvenim mrežama kako bi upozorili da se počinitelji što prije moraju kazniti zbog ovakvog nehumanog ponašanja.



Izvor: Faktor.ba/Mondo.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

braindamaged

16.12.2016 12:23

Docekacemo mi da ce sirotinju tatini i mamini sinovi pustati u loviste i loviti iz zabave kao Franjo Tahi zloglasni grof iz Seljacke bune, samo i tadasnji kmetovi su imali vise cojstva od nas danas, kod nas Gupca nema ni na vidiku, treba da nas je sram u kakve smo se miseve i povijace glave pred nepismenim i bahatim kabadahijam pretvorili.

ODGOVORITE
Name

Ka

16.12.2016 13:47

U pravu si. Matija Gubeca više nema. svi smo kukavice i prodane dušei

Name

#

16.12.2016 14:35

Kad bi neko skupio na hrpu ovaj današnji narod, bilo bi to g.vno za Ginisa.

Name

Posmatrac

16.12.2016 22:20

E bas dobar komentar.

Name

ŽIKA Ž

16.12.2016 12:49

HOĆU PASOŠ I KARTU U JEDNOM PRAVCU.

ODGOVORITE
Name

Kako tate

16.12.2016 15:09

Ne pada iver daleko od klade.Kako su im tate dosle na vlast tako i sinovi

ODGOVORITE
Name

KUM

17.12.2016 09:43

Zato se i cuva i stiti Divljac za Divljake a kad nastane steta kod seljaka nema nadoknade! Trebalo bih donijeti zakon da ih gaje u svojim bascama da bi mogli pucati iz kreveta. Tu su sve gospoda iz grada sa svim desetkama u indeksu i sa najbolje placenim radnim mjestima. Sela su puna pustenih pasa i macaka od te gospode!

ODGOVORITE