Овако се забављају дјеца бх. тајкуна!

У ловишту Вран на подручју којим управља Шумарија Томиславград, за вријеме строге забране лова, побијено је пет дивокоза и један дивојарац.

Босна и Херцеговина 16.12.2016 | 13:15
Овако се забављају дјеца бх. тајкуна!
Постоје, за сада непотврђене, индиције да су исти починитељи убили и једног одраслог медвједа на локалитету Модруша.

Ово је за Фактор.ба потврдио радник Шумарије Томиславград задужен за ловство Петар Буљан, објаснивши да је овим бахатим чином неодговорних криволоваца нанесена огромна штета овом заштићеном подручју.

"О значају и важности ове племените животиње, која живи на високим надморским висинама гдје преживљава у екстремним условима, посебно зими када се температуре спуштају и до -30 Ц, показује чињеница да је ово ловиште дивокоза проглашено заштићено узгојним подручјем. Овим чином Шумарији је нанесена штета у износу од 39.500 КМ", казао је Буљан, додавши да се упркос томе штета не може платити, јер се заправо ради о непроцјењивој вриједности.



Према његовим ријечима, на овај начин се фонд дивокоза, за који су у посљедњих 15 година учинили огромне напоре како би га обновили након рата, нажалост драстично смањио и угрозио.

"Дивокозе су дивне животиње. Оне су се знале спустити тако да су их људи који су пролазили поред могли видјети из аута како се играју, и фотографисати их, то је прелијеп призор, у свијету се за то плаћа, али ми то очигледно не знамо цијенити", истакао је Буљан.

Поред новчаних казни, по закону је за овакво убијање и мучење животиња могуће добити и до три године затвора, а Буљан се нада да ће ускоро одговорне особе за овакво злодјело одговарати.

"Полиција ради на томе па не можемо откривати детаље. Али сада претпостављамо да се ради о бахатој дјеци богатих тајкуна који своје бијесове и фрустрације и свој вишак енергије акумулирају и празне на овој начин. Они су битни сами себи, и управо смо до ових фотографија и дошли њиховом бахатошћу, јер су их они постављали по друштвеним мрежама и хвалили се", казао је Буљан.



Иначе запослени Шумарије раде све како би спријечиле овакве ситуације, које како наводи Буљан, нису толико честе.

"Ми имамо контроле 365 дана у години, али ово је јако велико и отворено ловиште, с обзиром на то да су магистрални путеви са свих страна. Ми се боримо колико је могуће, али тешко је јер су криволовци пуно боље опремљени и са аутима, камерама, дроновима и сличном опремом. Криволов данас добија модерне димензије", закључио је Буљан.

Фотографије убијених дивокоза шокирале су и растужиле бројне љубитеље природе и животиња, посебно чланове Планинарског друштва "Прењ-Глогошница 1979" који су их одмах подијелили на друштвеним мрежама како би упозорили да се починитељи што прије морају казнити због оваквог нехуманог понашања.



Извор: Фактор.ба/Мондо.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

браиндамагед

16.12.2016 12:23

Доцекацемо ми да це сиротињу татини и мамини синови пустати у ловисте и ловити из забаве као Фрањо Тахи злогласни гроф из Сељацке буне, само и тадасњи кметови су имали висе цојства од нас данас, код нас Гупца нема ни на видику, треба да нас је срам у какве смо се мисеве и повијаце главе пред неписменим и бахатим кабадахијам претворили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ка

16.12.2016 13:47

У праву си. Матија Губеца више нема. сви смо кукавице и продане душеи

Name

#

16.12.2016 14:35

Кад би неко скупио на хрпу овај данашњи народ, било би то г.вно за Гиниса.

Name

Посматрац

16.12.2016 22:20

Е бас добар коментар.

Name

ЖИКА Ж

16.12.2016 12:49

ХОЋУ ПАСОШ И КАРТУ У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како тате

16.12.2016 15:09

Не пада ивер далеко од кладе.Како су им тате досле на власт тако и синови

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

17.12.2016 09:43

Зато се и цува и стити Дивљац за Дивљаке а кад настане стета код сељака нема надокнаде! Требало бих донијети закон да их гаје у својим басцама да би могли пуцати из кревета. Ту су све господа из града са свим десеткама у индексу и са најбоље плаценим радним мјестима. Села су пуна пустених паса и мацака од те господе!

ОДГОВОРИТЕ