Kako preživjeti s minimialcem?

Najniža zagarantovana plata u Republici Srpskoj u iznosu od 370 KM utvrđena je još 2010. godine i nije se mijenjala, dok su se u proteklih šest godina povećavale cijene osnovnih životnih namirnica. Radnici koji imaju minimalac kažu da s njim ne mogu da dočekaju ni deseti u mjesecu.

Republika Srpska 24.11.2016 | 21:25
Kako preživjeti s minimialcem?
Za najnižu platu, kada je poslednji put utvrđena, jedan radnik mogao je da kupu 370 hljebova, a danas 285 ili 85 hljebova manje. Za taj iznos najniže plate prije šest godina moglo se kupiti 28,5 kg telećeg mesa, a danas 19,5 kg, a kada je brašno u pitanju, danas se može nabaviti 85 kg manje.

Predstavnici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nedavno su najavili da bi moglo doći do povećanja te najniže plate, ali svakako i tada će trpeza radnika ostati skromna. Sve govori u prilog činjenici da je radnička klasa danas veoma ugrožena.

U slučaju i da dođe do povećanja minimalne cijene rada, radnike, prema nekim mišljenjima, vrebaju i gore opasnosti.

"S tog aspekta treba očekivati da će dio tih radnika biti preveden u sivu zonu, poslodavci neće ulpaćivati poreze i doprinose. Može se očekivati i da dio radnika dobije otkaz zbog povećanje cijene rada", ističe ekonomista Milenko Stanić.

A i ova posljednja priča o povećanju najniže plate na 417 KM je smiješna, jer šta se može drastično promijeniti za tu razliku u situaciji kada cijene neprimjetno, ali sasvim sigurno idu u vis.

Potrošačka korpa je prije deset godina iznosila manje od 800 KM, što je i bila prosječna plata, dok je sada ta korpa 1.600 KM, a plata je ostala ista.

"Građani nalaze pokriće za zadovoljenje ovako viske potrošačke korpe dijelom u kreditima, a dijelom dozankama iz dijaspre. Samo godišnje te doznake dijaspore u BiH se kreću između 2 i 3 milijarde KM koji potpomažu domaće stanovništvo da prežive", dodaje Stanić.

Dugoročno rješenje ovakvog stanja je porast investicija, proizvodnje i izvoza za šta treba stvoriti povoljan ambijent, smatraju ekonomisti.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

nek se zna

24.11.2016 20:59

Nikako, narod se pati i zadužuje..

ODGOVORITE
Name

Gurbet

24.11.2016 21:01

Imam rijesenj.Uvesti komunizam.Hrana na ,,tackice,,.

ODGOVORITE
Name

Šamčanin

25.11.2016 08:03

Samo narode glasajte za "baju" bice nam jos gore !!!

ODGOVORITE
Name

Kome

27.11.2016 18:18

Neznam kome je ova kuknjava upucena, kada ste, bar ova vlast tako kaze, glasali za njih, tj. protiv sebe. "Trazili ste gledajte".

ODGOVORITE