Šta znače ukrasi na slavskom kolaču?

Na sredini kolača utiskuje se znak IS HS NI KA što znači Isus Hrist pobjeđuje

Republika Srpska 19.11.2016 | 21:47
Šta znače ukrasi na slavskom kolaču?
Slavski kolač je tradicionalni srpski kolač odnosno vrsta hljeba. Pravi se prilikom održavanja slave i uvijek je okruglog oblika (kao pogača).

Običaj je da se slavski kolač pravi dan pred slavu osveštanom vodom, brašnom i ostalim dodacima. Kada osvane dan slave, ovaj kolač se, zajedno sa žitom i crnim vinom nosi u crkvu.

Tu se vrši zajedničko osvećenje žita i blagosiljanje hleba i vina, a onda sveštenik svako žito posebno prelije, i svaki kolač posebno reže.Slavski kolač je simbol tijela Isusa Hrista, a vino kojim se kolač preliva predstavlja njegovu krv. Zato se na sredini kolača, kao i na četiri mjesta po obodu, stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica od "Isus Hrist pobjeđuje“.

Za utiskivanje ovoga znaka koristi se naročiti drveni pečat koji se kupuje u crkvi, ali se u praksi obično nasleđuje s kolena na koleno.

U sredini kolača se obavezno zabode parče osvećenog bosiljka.  Ostali simboli kojima se slavski kolač ukrašava variraju od domaćinstva do domaćinstva i obično predstavljaju želje domaćice koje ona upućuje svojoj cijeloj porodici.

Ovo su neki od najčešćih oblika i njihove simbolike:

Klasje žita - rodna godina

Grožđe/Burence - isto ili, u vinogradarskim krajevima, berićetna godina sa mnogo vina

Ptica - zdravlje, veselje i mir u kući

Knjiga - znanje, uspijeh u školi ili poslu

Cvijeće - ljepota, čistota duše i tijela

(dnevno.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar