Kurc: Turskoj nema mjesta u EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc oštro je krikritikovao Ankaru, poručivši da ne želi da se oslanja na sporazum EU i Turske o izbjeglicama, već da je neophodno konačno bolje obezbjediti granice Unije.

Svijet 06.11.2016 | 11:15
Kurc: Turskoj nema mjesta u EU
On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, rekao da se talas čistki poslije pokušaja vojnog udara u Turskoj nastavlja, kao i zastrašivanja opozicije, dodajući da je to sve u potpunoj suprotnosti sa evropskim vrijednostima i da se to ne može i ne smije prihvatati. S tim u vezi je ponovio stav da se ne smeju otvarati nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Turskom.

„Prema mom mišljenju, Turskoj nema mjesta u EU“, poručuje Kurc.

On je objasnio da su šefovi država i vlada zaduženi za odluku o prekidu pregovora, a da su šefovi diplomatija zaduženi za otvaranje novih poglavlja, gdje je njegov stav potpuno jasan.

Kurc je ukazao da je oduvijek upozoravao da EU ne smije da dospije u situaciju da zavisi od Turske.

„EU ne smije biti podložna ucjenama. Sporazum sa Turskom sam uvijek posmatrao kao plan B, a plan A mora biti efikasna zaštita spoljne granice“, uvjeren je on.

Kurc zahtjeva jačanje evropske službe za zaštitu granica, kao i obalske straže, kao i da svih 28 članica EU moraju da te ustanove podrže osobljem i novcem.

Takođe, smatra, da je neophodan i jasan politički stav da neko ko ilegalno krene na put u Evropu neće biti tek tako propušten, nego da će biti zaustavljen na spoljnoj granici i što je prije moguće vraćen u njegovu domovinu.

Ilegalci bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu smješteni i snabdjeveni u centrima na ostrvima na spoljnoj granici ili trećim državama.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bosanac

06.11.2016 12:00

Turci su skontali da ih zamajavate 50 god.sa pricom o Evropi pa su skrenuli prema Rusiji. Jeb...a vas Evropa narod iskoristavate..

ODGOVORITE
Name

Hiti

06.11.2016 13:48

Pod plastom demokratije EU podredjuje svoj narod i namece im sve vise svoju volju polako , neprimjetno da bi se narod polako pokorio i osjecao apatican. Kad si apatican onda ti je sve svejedno i osjecas se nemocan..Protesta je sve manje ne zbog toga sto je sve OK nego iz gore navedenog razloga..

ODGOVORITE
Name

Milos

06.11.2016 14:08

Bravo bossnac

Name

Turska

06.11.2016 15:38

Turska nikad i nije htjela neznam zašto bi nemamo dugova a ima se Europa nas samo može osiromašiti

ODGOVORITE
Name

Kiki

06.11.2016 16:43

Omako vam se puc pa sad kukate. Ajde probajte jos koji puta...trebaju vam ratovi da bi vi mogli opstati. Prodajete oruzije u te zemlje ko niko drugi. Svabe i Austrijanci.DA da da...

ODGOVORITE