Analiza - SP: Austrija je 2008. bila prekretnica, može li i sad?!

Dobar period kod selektora Radomira Antića počeo je baš nakon pobede nad Austrijom u Beču. Generacija Slavoljuba Muslina, osam godina kasnije, na istom je putu da vrati poverenje u reprezentaciju- protiv istog protivnika, ali u Beogradu.

Fudbal 09.10.2016 | 16:30
Analiza - SP: Austrija je 2008. bila prekretnica, može li i sad?!
Kada se pomene period kada je Radomir Antić bio selektor reprezentacije Srbije obično je prvi pojam koji povezujemo sa tom erom - "kult reprezentacije".

Teško da postoji definicija za "kult reprezentacije", i teško da se pominjao kao važan faktor pre Antićevog dolaska na klupu, ali grubo objašnjeno za navijače je to predstavljao period kada je bila pozitivna atmosfera oko "orlova" i kada su svi verovali da reprezentacija može svakoga da pobedi.

Zašto? Zato što je jednostavno igrala dobro, imala rezultate i svoj prepoznatljiv stil.

Moglo bi se reći da je taj "kult" zaživeo, ali nije dugo potrajao, 15. oktobra 2008. godine kada je naša reprezentacija odigrala jednu od najboljih utakmica u ovom veku.

Na stadionu "Ernst Hapel" u Beču Srbija je bila na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi i malo ko je verovao da će se nakon prethodnih neuspeha slaviti na ovom vrućem gostovanju - a kamoli na kraju otići na tako veliko takmičenje.

Podsetimo, pre toga Srbija je neslavno završila kvalifikacije za EP i otpušten je Havijer Klemente (setite se da su navijači Poljske bili brojniji u Beogradu od naše publike), a pokušaj "vraćanja nade" bio je neuspeo i sa Miroslavom Đukićem koji je zakazao veliki broj jakih prijateljskih utakmica i u njima beležio slabe rezultate.

Nakon toga na klupu dolazi harizmatični Radomir Antić koji je pre skoro osam godina počeo da gradi taj "kult reprezentacije" o kome se toliko priča.

Srbija je odigrala fenomenalnu utakmicu protiv Austrije i već posle pola sata vodila 3:0, na kraju je meč završen 3:1, a naš tim je pogodio i stativu i prečku i imao još nekoliko prilika da u potpunosti porazi rivala.

Pred velikom podrškom naših navijača - igrači su igrali kao u "transu".



S obzirom na tužnu sličnost u očajnim rezultatima u poslednje vreme, potom i to da je reprezentacija Srbije počela da igra dopadljiviji fudbal kod Slavoljuba Muslina i da beleži rezultate, a onda i to da je večerašnji rival Srbije - baš Austrija! - možemo li da se zapitamo, da li smo na novom početku?

"Orlovi" će večeras na stadionu "Rajko Mitić" (nedelja, 20.45) igrati za mnogo više od tri boda.

Oni večeras igraju za poverenje naroda!

Dobre partije protiv Kipra, Izraela i Rusije, a na kraju i u takmičarskim mečevima protiv Republike Irske i Moldavije - neće ama baš ništa značiti ukoliko stanu protiv jačeg protivnika kakav je Austrija.

Taktika Radomira Antića u Austriji da od početka "pritisne" rivala dala je rezultata, a nakon meča je rekao da veruje da će navijači prepoznati volju kod njegovih igrača i da će im pružiti podršku. To je model koji priželjkuje i aktuelni selektor Muslin, a i njegov najbolji igrač Dušan Tadić.

"Ovom utakmicom smo dosta doprineli da nas navijači podrže u što većem broju. Vraća se kult reprezentacije. Nadam se da će tako da se nastavi!", poručio je on nakon trijumfa nad Moldavijom.

Austrija nekada i Austrija danas - nisu iste ekipe, daleko su sada kvalitetniji naši večerašnji protivnici, dok sa druge strane može da se kaže da je naša reprezentacija, bar igrački - o timskom je rano pričati, nekvalitetnija od one generacije koja je 2008. godine počela da igra fudbal kako zna.

Verujete li u pobedu? Sličnosti je previše...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar