Анализа - СП: Аустрија је 2008. била прекретница, може ли и сад?!

Добар период код селектора Радомира Антића почео је баш након победе над Аустријом у Бечу. Генерација Славољуба Муслина, осам година касније, на истом је путу да врати поверење у репрезентацију- против истог противника, али у Београду.

Фудбал 09.10.2016 | 16:30
Анализа - СП: Аустрија је 2008. била прекретница, може ли и сад?!
Када се помене период када је Радомир Антић био селектор репрезентације Србије обично је први појам који повезујемо са том ером - "култ репрезентације".

Тешко да постоји дефиниција за "култ репрезентације", и тешко да се помињао као важан фактор пре Антићевог доласка на клупу, али грубо објашњено за навијаче је то представљао период када је била позитивна атмосфера око "орлова" и када су сви веровали да репрезентација може свакога да победи.

Зашто? Зато што је једноставно играла добро, имала резултате и свој препознатљив стил.

Могло би се рећи да је тај "култ" заживео, али није дуго потрајао, 15. октобра 2008. године када је наша репрезентација одиграла једну од најбољих утакмица у овом веку.

На стадиону "Ернст Хапел" у Бечу Србија је била на почетку квалификација за Светско првенство 2010. године у Јужној Африци и мало ко је веровао да ће се након претходних неуспеха славити на овом врућем гостовању - а камоли на крају отићи на тако велико такмичење.

Подсетимо, пре тога Србија је неславно завршила квалификације за ЕП и отпуштен је Хавијер Клементе (сетите се да су навијачи Пољске били бројнији у Београду од наше публике), а покушај "враћања наде" био је неуспео и са Мирославом Ђукићем који је заказао велики број јаких пријатељских утакмица и у њима бележио слабе резултате.

Након тога на клупу долази харизматични Радомир Антић који је пре скоро осам година почео да гради тај "култ репрезентације" о коме се толико прича.

Србија је одиграла феноменалну утакмицу против Аустрије и већ после пола сата водила 3:0, на крају је меч завршен 3:1, а наш тим је погодио и стативу и пречку и имао још неколико прилика да у потпуности порази ривала.

Пред великом подршком наших навијача - играчи су играли као у "трансу".



С обзиром на тужну сличност у очајним резултатима у последње време, потом и то да је репрезентација Србије почела да игра допадљивији фудбал код Славољуба Муслина и да бележи резултате, а онда и то да је вечерашњи ривал Србије - баш Аустрија! - можемо ли да се запитамо, да ли смо на новом почетку?

"Орлови" ће вечерас на стадиону "Рајко Митић" (недеља, 20.45) играти за много више од три бода.

Они вечерас играју за поверење народа!

Добре партије против Кипра, Израела и Русије, а на крају и у такмичарским мечевима против Републике Ирске и Молдавије - неће ама баш ништа значити уколико стану против јачег противника какав је Аустрија.

Тактика Радомира Антића у Аустрији да од почетка "притисне" ривала дала је резултата, а након меча је рекао да верује да ће навијачи препознати вољу код његових играча и да ће им пружити подршку. То је модел који прижељкује и актуелни селектор Муслин, а и његов најбољи играч Душан Тадић.

"Овом утакмицом смо доста допринели да нас навијачи подрже у што већем броју. Враћа се култ репрезентације. Надам се да ће тако да се настави!", поручио је он након тријумфа над Молдавијом.

Аустрија некада и Аустрија данас - нису исте екипе, далеко су сада квалитетнији наши вечерашњи противници, док са друге стране може да се каже да је наша репрезентација, бар играчки - о тимском је рано причати, неквалитетнија од оне генерације која је 2008. године почела да игра фудбал како зна.

Верујете ли у победу? Сличности је превише...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар