NASA planira da sadi krompir na Marsu

Američka svemirska agencija NASA istražuje površinu Marsa gde namerava da u skorijoj budućnosti nastani ljude.

Zanimljivosti 21.01.2016 | 14:29
NASA planira da sadi krompir na Marsu

Ovi prvi kolonisti će morati nečim da se hrane, a idealna namirnica za uzgajanje u vanzemaljskim uslovima je, po mišljenju naučnika - krompir.

Peruanski Centar za uzgoj krompira i NASA trenutno istražuju koja među 4.500 sorti ove bilje koja se proizvodi u Peruu najpogodnija za uzgajanje na crvenoj planeti.

Naučnici će u laboratoriji reprodukovati atmosferske uslove na Marsu koristeći zemlju iz peruanske pustinje Pampas de la Hoja, koja ima gotovo identična svojstva kao i ona na crvenoj planeti.

- Veći nivo ugljen dioksida će pogodovati usevima, koji će davati dva do četiri puta veći prinos nego na normlanim, zemaljskim njivama. Ugljen dioskid čini skoro 95 odsto marsovske atmosfere - navodi se u saopštenju CIP-a, prenosi američka televizija CNBC.

Ukoliko eskperiment uspe, NASA će na Marsu, ali i na drugim planetama, jednog dana graditi kupole za uzgoj krompira, baš kao u filmu "Marsovac" Ridlija Skota, u kom glavni junak, kog tumači Met Dejmon, otkriva način kako da na crvenoj planeti gaji ovu biljku bogatu vitaminom C, gvožđem i cinkom.

Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

svasta

21.01.2016 15:22

Ja imam livadu nece kompir u njoj a oni ce na marsu svasta.

ODGOVORITE