Život na selu je bolji od svake diskoteke

Dok većina njegovih vršnjaka zabavu traži u kafićima i diskotekama, dvadesetogodišnji Dejan Mitrić svojim vrijednim rukama izgradio je malu farmu na selu Čuklić, opština Šipovo, a planira da još širi imanje.

Srbija 20.12.2015 | 19:58
Život na selu je bolji od svake diskoteke

Ovaj vrijedni mladić, nakon završetka srednje škole, vratio se iz Šipova na djedovo imanje i tu odlučio da živi, a zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi ništa mu nije teško, pa ni to da svako jutro ustaje u pet sati kako bi nahranio životinje i spremio oko 50 litara mlijeka za mljekara.

Prema riječima njegovih roditelja, još od malih nogu Dejan je volio život na selu i pokazivao je veliku sklonost ka radu i obavezama, te ogromnu ljubav prema životinjama, zbog čega mu je još kao prvačiću početak škole i odlazak u grad veoma teško padao.

"Od kada sam prohodao odlazio sam s djedom u štalu na porodičnom imanju i obavljao šta sam mogao i ništa mi nije bilo teško. Kako sam rastao nabavljao sam razne životinje: koke, patke, guske, ćurke, prepelice, a kad je došlo vrijeme da odemo u grad, bio sam veoma tužan", priča nam ovaj mladić.

Kako je rastao ljubav prema selu i životinjama je bila sve veća, a već u osnovnoj školi znao je da će se nakon školovanja ponovo vratiti na selo i posvetiti se stočarstvu.

"Nikad nisam volio grad i jedva sam čekao da dođe vikend ili zimski raspust da odem na selo. Ponekad se i sam pitam da li je u redu to što svi moji vršnjaci izlaze u grad dok ja nikad nisam izašao u neku diskoteku, ali ta želja za seoskim životom jača je od mene i srećan sam što mogu da radim i što imam to djedovo imanje", ističe on.

Odmah poslije mature Dejan je otišao da živi kod djeda na selo Čuklić i vrijedno počeo raditi na gradnji svoje farme.

Prvo je, kako kaže, podigao kredit i kupio traktor, a na farmi trenutno drži sedam krava i bika, troje teladi i dvije prasice, a uskoro planira da kupi i 120 ovaca.

"Djed mi je poklonio jedan gaj gdje sam cijelo ljeto poslije mature izvlačio šumu, a te trupce sam trampio za četiri krave. Sad ih imam sedam i bavim se proizvodnjom mlijeka. Registrovao sam poljoprivredno gazdinstvo koje uskoro planiram proširiti", priča Dejan.

Na selu se, kaže, može dobro živjeti, a onaj ko hoće da radi može da zaradi mnogo više nego u gradu.

"Garantujem svima da se na selu bolje živi nego u gradu. Ja to svojim primjerom mogu i dokazati jer čak i sada imam solidna primanja. Mislim da je u stoci veliki profit, a ulaganje u životinje je kao ulaganje u banku koja nikad neće propasti", priča ovaj dvadesetogodišnjak.

Dejan je nedavno podigao kredit za nabavku ovaca jer planira da se bavi i ovčarstvom, a plan mu je, kako kaže, da nabavi i još deset krava za proizvodnju mlijeka i deset za proizvodnju mesa.

"U grad, iskreno, ne planiram nikad da se vratim. Neki mi kažu da se tako nikad neću oženiti, ali ja imam svoj cilj, pa makar i sam. Djevojka koja me bude htjela biće spremna da sa mnom živi na selu", kaže odlučni Dejan.

Njegova majka Milena ispričala nam je da je on još od malih nogu želio da se vrati selu i uvijek je volio da radi fizičke poslove.

"On je imao neobično veliku želju za radom na selu, a sada potpuno sve radi sam. Ponekad mu nešto pomognem, odem pa mu skuvam i očistim kuću, ili ljeti mu malo pomognemo oko sijena, ali on sve uglavnom obavlja bez ičije pomoći", priča majka Milena, koja sa suprugom živi u Šipovu.

Prema njenim riječima, nije joj bilo prijatno čuti da on tako mlad želi da se osamostali i to na selu, ali vremenom su prihvatili njegovu odluku i sada ga podržavaju.

"Nije mi bilo svejedno kad je otišao na selo, ali kad vidim kakva su vremena, kako omladina danas živi i šta se sve dešava, srećna sam u jednu ruku što je izabrao selo i neki zdrav i normalan život", kaže majka Milena.

Potrebna pomoć nadležnih

U Udruženju poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine kažu da je u posljednje vrijeme vidljiv pomak u tome da se mladi opredjeljuju za povratak na selo, pa čak i oni sa fakultetskom diplomom, međutim da im država ne pomaže dovoljno u tome.

"Mladi ne mogu da se zaposle u gradu i sve više njih bi se rado vratilo na selo kad bi država imala dovoljno razumijevanja za njih i radila više na projektima koji podstiču mlade da se bave stočarstvom, proizvodnjom mesa ili mlijeka. Država ne ulaže dovoljno u stočarstvo, a stočari, pogotovo mladi, nikako ne mogu opstati bez njene pomoći i zaštite", kaže Ostoja Nikolić, predsjednik ovog udruženja.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

masa

20.12.2015 13:30

Svaka cast za ovog mladica

ODGOVORITE
Name

nn

20.12.2015 13:42

Iz opstine Sipovo, a samo da ne ode kao i Zmaj u parove...

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

21.12.2015 01:29

ДЕЈАН ЈЕ НАЈБОЉИ ДОКАЗ ДА МОЖЕ ПРИСТОЈНО ДА СЕ ЖИВИ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ ТАКОЂЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОД СВОГ ПОШТЕНОГ И ЧАСНОГ РАДА НА СЕЛУ. ЧЕСТИТАМО ДЕЈАНУ НА ЊЕГОВИМ ПОСТИГНУТИМ УСПЈЕСИМА. СЕЛО ЈЕ ОДУВЈЕК БИЛО НЕПРЕСУШНИ ИЗВОР ЗДРАВОГ ДУХА И ЕКОНОМСКОГ БЛСГОСТАЊА ЗА ОНЕ КОЈИ ХОЋЕ ДА РАДЕ А НЕРАДНИЦИМА НИ ГРАД НЕ ПОМАЖЕ. ПАРЕ У ГРАДУ ИСТО КАО НА СЕЛУ МОРАЈУ ДА СЕ ЗАРАДЕ ЈЕР НОВАЦ НИГДЈЕ ЏАБЕ НЕ СПАДА СА НЕБА!

Name

Edin

20.12.2015 13:38

Bravo! Kad se hoce sve se moze. Doce i neka hanuma, bez brige ;)

ODGOVORITE
Name

snouden

20.12.2015 13:46

Svaka cast sve pohvale....

ODGOVORITE
Name

Osi

20.12.2015 14:20

Bravo.Svakati cast

ODGOVORITE
Name

mirko Brdar

20.12.2015 14:50

E moj mladicu pogodio si ko prstom u...!

ODGOVORITE
Name

Re mirko brdar

20.12.2015 16:05

Po tebi je trebao ici u grad i da smrdi po citav dan u kaficu

ODGOVORITE
Name

sherwod

20.12.2015 16:05

dzaba idu u diskoteku kad ih polovina nema ni 10 maraka piju jedno pice ili 2 cele noci a ti ako pozelis sa svojim prihodima mozes kad god pozelis da odes u disko i da se ne postidis nikog

ODGOVORITE
Name

mirko Brdar

20.12.2015 16:53

Ja zivim od poljoprivrede nikome to ne bih pozelio

ODGOVORITE
Name

Crni

20.12.2015 21:01

Samo naprijed sve najbolje ako ti tako misliš puno sreće

ODGOVORITE
Name

Zero

21.12.2015 01:21

Dejane,sve je OK. To ti volis i ja znam da si ti zadovoljan. Kad se stvori nesto svojim radom onda je to fanatasticno. Samo jos nesto, ti si sigurniji sa kravama nego novac u banci. Vjeruj mi.Pogotovo u RS-u. Reiffeisen je 100 siguran,ostalo ode u kanal.

ODGOVORITE
Name

Demagog

21.12.2015 17:22

Od prvih para kupi jedan kafić u Šipovu. Samo tako se možeš oženiti...

ODGOVORITE