Balaševićeva: Trpila sam fizičko nasilje

Dugo me je bilo sramota da pričam da sam doživela psihičko i fizičko zlostavljanje od partnera. Ali više nije. O tome mora da se govori.

Srbija 20.12.2015 | 19:50
Balaševićeva: Trpila sam fizičko nasilje

Ovako počinje svoju ispovest za "Blic" Jelena - Beba Balašević, rediteljka i funkcionerka Demokratske stranke, koja je pre tri godine bila žrtva partnerskog nasilja.

Njena veza je u početku bila jedna od onih lepih, kao i sve druge. Nikada nije ni pomislila da je s nekim ko bi mogao da je povredi i da bude nasilan prema njoj. Ipak...

"Prvo je počelo sa psihičkom torturom. Vređanjem. Što sam duže bila s njim, svađe su prerastale u gurkanja, odgurivanja. Sve dok nije pao prvi šamar", priseća se Jelena, koja je s nasilnikom bila u vezi skoro dve godine.

Nakon prvog šamara, i njoj je, kao i većini žena koje dožive nasilje od partnera, priređen isti scenario. Plakanje, kukanje, izvinjavanje i obećanje da se to nikada više neće ponoviti.

"E, u tome je caka. To je ta rečenica na koju većina žena popusti i oprosti. Ali, nasilje se uvek ponovi. Ako se to jednom desi, desiće se i drugi put. I tako unedogled, ukoliko ćutite. Imala sam veliku sreću pa sve što sam doživljavala nije trajalo dugo. Naredna dva šamara bila su mi dovoljna da pokupim svoje stvari i odem iz te veze", priča Jelena, inače mlađa ćerka našeg poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

Iako je problem ovakvog nasilja tabu tema i žrtve mahom osećaju sramotu zbog onoga što im se dešava, sve je više žena koje traže pomoć odgovarajućih socijalnih institucija i savetovališta. Ipak, vrlo mali broj njih je spreman da podeli svoja iskustva s javnošću, strahujući da će time izazvati još veći gnev nasilnika.

"Sramota. To je jedino što sam osećala nakon svega. I to baš dugo. Međutim, o tome mora otvoreno da se priča jer to je nešto što danas povezuje mnogo žena. I, naravno, svakome to može da se desi, nema to veze sa obrazovanjem ili profesijom", priča Jelena.

Obično se iz takvih veza ne izlazi lako jer ona druga strana ne pušta. U većini slučajeva, nasilni partneri su sebični i misle samo na sebe. Jelena ipak nije bila u takvoj situaciji.

"Kada sam ga ostavila, pojedini prijatelji su znali moj problem. U tom trenutku sam imala njihovu podršku. Sve je stvar odluke i niko vas u tome ne može sprečiti. Njega od tada više nisam videla, niti znam da li se isto ponaša prema novoj partnerki ukoliko je ima. Nisam ga prijavila jer zbog sramote nisam to htela da radim", iskrena je Jelena.

Jelena se porodici i prijateljima požalila tek kada je sve prošlo. Kada ga je napustila.

"Bili su ljuti na mene što im nisam ranije rekla i što nisam odmah otišla od njega. I imali su pravo jer, nažalost, uvek neko drugi vidi bolje šta se dešava u vezi nego sami partneri. Ali to nisam mogla upravo zbog sramote koju sam osećala", kaže Jelena.

Poruka: Možete otići od nasilnika

Sada, nakon svega, Jelena Balašević je srećna i ponosna žena. Ali razume sve žene koje su prošle ili prolaze kroz sličnu životnu priču.

"Želim da poručim ženama koje se nađu u sličnim situacijama da mogu izaći iz takvih veza i da je lepota života u tome da vas niko ne ugnjetava, već da vas voli, bude vam prijatelji i da vas štiti", poručuje Jelena.

Izvor: Blic

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Prijava

20.12.2015 12:52

Nije sramota pričati. Ne treba sramotu nasilnika uzimati na sebe, nego javno objaviti. Treba svi da znaju kako je "divan" njihov komšija, prijatelj, kum, kolega, drug, sin, brat... Manipulacije, kojoj pribjegavaju, dovodi ženu u stanje da je niko ne čuje i da joj niko ne vjeruje jer je prema svima dobar, a ona najbolje zna njegovu "dobrotu". Na svojoj koži je osjetila. I kad pokuša pobjeći...idu suze, obećanja, pretnje, uznemiravanja. Zato žene, ne oklijevajte, nego prijavljujte ih. Nisu vas roditelji podizali i mučili se da vam neki egocentric, ludak, psihijatrijski slučaj, uništava život.

ODGOVORITE
Name

Crni

20.12.2015 15:18

Zato žene pa kod mene

ODGOVORITE
Name

profesor

20.12.2015 15:34

Mora da si poštena na majku,kad si dobila nekoliko aplauza pa potrčala na medije da što prije objavi.Sve ovo treba gov..vom motkom zajedno sa ocem rogonjom .

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.12.2015 17:30

Bez obzira na njegove pjesme ko je imalo upućen u njegov život znaće da bolestan tip. Profesore što se njene majke tiče sigurno je imala dobar razlog da ga prevari. Ja bih njoj spomenik digao za života sa kim je živjela. Što se tiče "aplauza" i motke koju pominješ vidi se da si još u srenjem vijeku. Danas se ljudi raziđu na koliko toliko miran način jer se ljubav ne može dobiti "aplauzima ili "gov..vom motkom".Svako zašto ima svoje zato. Ili trpi i ćuti ili se razvedi...

Name

za profesora i ostale

20.12.2015 19:12

Kako je lepo pljuvati po nekome,a?Uspevate da slazete i zakone prirode,fizike,pljuvajuci po nekom odozdo.Nikada vi necete dotaci Balaseviceve visine, (nebesa),premali ste.