Балашевићева: Трпила сам физичко насиље

Дуго ме је било срамота да причам да сам доживела психичко и физичко злостављање од партнера. Али више није. О томе мора да се говори.

Србија 20.12.2015 | 19:50
Балашевићева: Трпила сам физичко насиље

Овако почиње своју исповест за "Блиц" Јелена - Беба Балашевић, редитељка и функционерка Демократске странке, која је пре три године била жртва партнерског насиља.

Њена веза је у почетку била једна од оних лепих, као и све друге. Никада није ни помислила да је с неким ко би могао да је повреди и да буде насилан према њој. Ипак...

"Прво је почело са психичком тортуром. Вређањем. Што сам дуже била с њим, свађе су прерастале у гуркања, одгуривања. Све док није пао први шамар", присећа се Јелена, која је с насилником била у вези скоро две године.

Након првог шамара, и њој је, као и већини жена које доживе насиље од партнера, приређен исти сценарио. Плакање, кукање, извињавање и обећање да се то никада више неће поновити.

"Е, у томе је цака. То је та реченица на коју већина жена попусти и опрости. Али, насиље се увек понови. Ако се то једном деси, десиће се и други пут. И тако унедоглед, уколико ћутите. Имала сам велику срећу па све што сам доживљавала није трајало дуго. Наредна два шамара била су ми довољна да покупим своје ствари и одем из те везе", прича Јелена, иначе млађа ћерка нашег познатог кантаутора Ђорђа Балашевића.

Иако је проблем оваквог насиља табу тема и жртве махом осећају срамоту због онога што им се дешава, све је више жена које траже помоћ одговарајућих социјалних институција и саветовалишта. Ипак, врло мали број њих је спреман да подели своја искуства с јавношћу, страхујући да ће тиме изазвати још већи гнев насилника.

"Срамота. То је једино што сам осећала након свега. И то баш дуго. Међутим, о томе мора отворено да се прича јер то је нешто што данас повезује много жена. И, наравно, свакоме то може да се деси, нема то везе са образовањем или професијом", прича Јелена.

Обично се из таквих веза не излази лако јер она друга страна не пушта. У већини случајева, насилни партнери су себични и мисле само на себе. Јелена ипак није била у таквој ситуацији.

"Када сам га оставила, поједини пријатељи су знали мој проблем. У том тренутку сам имала њихову подршку. Све је ствар одлуке и нико вас у томе не може спречити. Њега од тада више нисам видела, нити знам да ли се исто понаша према новој партнерки уколико је има. Нисам га пријавила јер због срамоте нисам то хтела да радим", искрена је Јелена.

Јелена се породици и пријатељима пожалила тек када је све прошло. Када га је напустила.

"Били су љути на мене што им нисам раније рекла и што нисам одмах отишла од њега. И имали су право јер, нажалост, увек неко други види боље шта се дешава у вези него сами партнери. Али то нисам могла управо због срамоте коју сам осећала", каже Јелена.

Порука: Можете отићи од насилника

Сада, након свега, Јелена Балашевић је срећна и поносна жена. Али разуме све жене које су прошле или пролазе кроз сличну животну причу.

"Желим да поручим женама које се нађу у сличним ситуацијама да могу изаћи из таквих веза и да је лепота живота у томе да вас нико не угњетава, већ да вас воли, буде вам пријатељи и да вас штити", поручује Јелена.

Извор: Блиц

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пријава

20.12.2015 11:52

Није срамота причати. Не треба срамоту насилника узимати на себе, него јавно објавити. Треба сви да знају како је "диван" њихов комшија, пријатељ, кум, колега, друг, син, брат... Манипулације, којој прибјегавају, доводи жену у стање да је нико не чује и да јој нико не вјерује јер је према свима добар, а она најбоље зна његову "доброту". На својој кожи је осјетила. И кад покуша побјећи...иду сузе, обећања, претње, узнемиравања. Зато жене, не оклијевајте, него пријављујте их. Нису вас родитељи подизали и мучили се да вам неки егоцентриц, лудак, психијатријски случај, уништава живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.12.2015 14:18

Зато жене па код мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

20.12.2015 14:34

Мора да си поштена на мајку,кад си добила неколико аплауза па потрчала на медије да што прије објави.Све ово треба гов..вом мотком заједно са оцем рогоњом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

20.12.2015 16:30

Без обзира на његове пјесме ко је имало упућен у његов живот знаће да болестан тип. Професоре што се њене мајке тиче сигурно је имала добар разлог да га превари. Ја бих њој споменик дигао за живота са ким је живјела. Што се тиче "аплауза" и мотке коју помињеш види се да си још у срењем вијеку. Данас се људи разиђу на колико толико миран начин јер се љубав не може добити "аплаузима или "гов..вом мотком".Свако зашто има своје зато. Или трпи и ћути или се разведи...

Name

за професора и остале

20.12.2015 18:12

Како је лепо пљувати по некоме,а?Успевате да слазете и законе природе,физике,пљувајуци по неком одоздо.Никада ви нецете дотаци Баласевицеве висине, (небеса),премали сте.