Beograd: Ulice koje "gutaju" sve redom

Čak pet poplava u svega četiri dana na najprometnijim saobraćajnicama u gradu izbacilo je na površinu pitanje zbog čega toliko često pucaju vodovodne cevi širom prestonice.

Srbija 19.12.2015 | 18:40
Beograd: Ulice koje "gutaju" sve redom

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ ističu da su ovi problemi uobičajeni za zimu, ali stručnjaci tvrde da vreme ne može biti izgovor. Pravi poplavni talas zapljusnuo je ulice prestonice pošto je najpre u ponedeljak uveče u Kolarčevoj ulici pukla vodovodna cev, da bi se već sutradan desio sličan problem, i to u sveže rekonstruisanom delu Ulice vojvode Stepe.

Ako ta dva incidenta nisu dovela do većih saobraćajnih zastoja, pucanje cevi u Karađorđevoj ulici u sredu i prekjuče na Bulevaru kralja Aleksandra i Zaplanjskoj u potpunosti su zaustavili tramvaje, odnosno autobuse.

Činjenicu da se kvarovi na vodovodnoj mreži događaju svakodnevno, nadležni ne shvataju dramatično.

"U proteklih nekoliko dana, evidentirani broj kvarova nije veći od prosečnog broja kvarova za ovo doba godine. Sistem vodosnabdevanja u gradu je potpuno stabilan, a defekti na vodovodnoj mreži su uobičajena stvar", kaže Vladimir Šobot, portparol „Vodovoda“.

Stručnjaci, nažalost, smatraju da će se nevolje ponavljati sve dok se ne pristupi sistemskom rešavanju.

"Gotovo sve cevi u gradu su dotrajale i menjaju se samo kad je rekonstrukcija. U Nemačkoj i Americi životni vek zgrade je 50 godina, a mi još imamo predratne cevi. Imamo i azbestne cevi koje se odavno u svetu ne koriste jer su otrovne. Ne postoji način da se ovakvi problemi preduprede jer ne mogu da se otkriju sitni kvarovi. Recimo, kada voda počne da curi kod spojeva, to niko od nadležnih ne može da vidi, a sve vreme zemlja se na tom mestu spira, stvara se velika šupljina i dolazi do osipanja tla, da bi se u jednom trenutku pod težinom saobraćaja stvorila ogromna rupa u asfaltu, gde su čak i vozila propadala", naglašava prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik skupštine Inženjerske komore Srbije.

Zbog toga bi, kaže on, grad trebalo da se okrene izgradnji vodovodne mreže u „tipske galerije“.

"One pod zemljom imaju otvor da radnici mogu jednostavno da priđu kanalizacionoj mreži na dnu zemlje ili vodovodnim cevima iznad zemlje i uz pomoć video-nadzora lako otkrivaju i otklanjaju kvar", ističe Šumarac.

Građevinski inženjer Rade Milutinović kaže da su cevi pravljene od različitih materijala, ali da imaju i slabe tačke - račve, spojeve, krivine...

"Takođe, u cevovodima se javljaju i hidraulički udari koji nastaju kada u deliću sekunde pritisak strahovito skoči. Tada se sistem raspada na tim najslabijim mestima", objašnjava Milutinović.

On dodaje da hladnoća ne smeta cevima.

"Cevovodi se postavljaju na dubini koja je ispod 80 centimetara, a tu je temperatura zemlje konstantna, negde oko 14 stepeni", kaže Milutinović.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar