Video priča: Čudesni Stef Kari! U Srbiji dobijao packe, a sad je bolji od Lebrona!

Najbolji igrač NBA lige, Stef Kari, prilikom svoje posete Srbiji imao je samo jednu nameru, da i tada pokaže da je najbolji. Trofej mu je, međutim, izmakao jer je natrčao na našu školu košarke. U međuvremenu je stasao i blista u najjačoj ligi sveta, u kojoj je i čuveni Lebron Džejms skrajnut u drugi plan zbog njegovih partija.

Košarka 14.11.2015 | 23:40
Video priča: Čudesni Stef Kari! U Srbiji dobijao packe, a sad je bolji od Lebrona!

Na tom, šampionatu planete za igrače do 19 godina starosti, čiji je domaćin 2007. bio Novi Sad, mnogo je bilo aktera koji i ovih dana pune novinske stupce. Jer, tada se igralo juniorsko prvenstvo sveta, i, po nekom starom dobrom običaju, u "finalu iz snova" sastale su se naša i nacionalna selekcija SAD.

Stef Kari, koji je u prethodnim mečevima umeo da postigne i po 19 poena za 25 minuta na parketu, koji je imao nastupe i sa pet asistencija, ili osam skokova, a u tri navrata i po čak četiri "krađe" - nije imao rešenja za mlade "orlove".

Maltene se nije video na parketu.

Nastupajući prvi put kao Srbija, naši su igrali kao u transu i sa 74:69 postali prvaci sveta. Kada se tome niko nije nadao.

A Kari? Kari je sa srebrom otputovao kući, svestan da njegovih šest poena protiv Srba, koji su mu dozvolili da pogodi skromna dva od osam upućenih šuteva iz igre, nisu ono što njegov talenat može da dostigne.

Iako uvek ističe da je veliki vernik, a to možete videti i na nekim njegovim patikama na kojima je ispisan detalj iz poslanice Sv. apostola Pavla Filipljanima ("Sve mogu u Hristu koji mi daje moć"), a možete videti i na jednoj njegovoj tetovaži nešto slično, Stef je, pre svega, posvećen svom talentu. Voli košarku, a trenira tako i toliko - da i ne čudi što je počeo da grabi ka zvezdama.

Imao je od koga i da uči. Otac Del Kari takođe je igrao u NBA, odlično šutirao trojke (bilo je sezona i sa 47,6% uspešnosti šuta sa distance), a malog Stefa je jednom stavio u krilo majke Dražena Petrovića. Prosto, Biserka Petrović je bila na Ol-star vikendu 1992. godine, a Del je sina poverio mami sjajnog šutera, dok se on sam nadmetao u pogađanju trojki. I iz očevog krila je gledao jednog od najboljih.

Stef se od tada nije mnogo promenio. I dalje je prilično smiren za nekog sa toliko energije. Samo je, umnožavajući svoje talente, ulažući celog sebe u njih - postao ono i za šta je stvoren. Da bude zvezda na terenu, a primer mnogima oko njega.

Kari je posle odličnih izdanja u dresu univerziteta Dejvidson, kao sedmi pik stigao u Golden Stejt. Na debiju je, protiv Hjustona, ubacio 14 poena, imao sedam asistencija i imao četiri "krađe". Nije loše za debi? Da, nije. Ali, to je bio samo početak.

U sledećoj sezoni je počeo da obara neke od klupskih rekorda, ne one atraktivne, ali ipak - rekorde, a onda je usledila duga pauza. U sezoni 2011/2012 morao je "pod nož" zbog pokidanih ligamenata skočnog zloba, da bi potom usledila brojna obnovljanja povreda koje su ga pratile kroz ceo šampionat. Kada se vratio, a vratio se posle stotina individualnih treninga i hiljada samostalnih sati rada sa loptom i bez nje, postao je spektakl za sebe.

Već u narednom prvenstvu, imao je partije sa 54 poena. Kada neko ubaci 11 trojki iz 13 pokušaja, na jednom meču, taj itekako skrene pažnju na sebe. Uostalom, do kraja te, sezone 2012/2013 sa 272 trojke oborio je rekord Reja Alena po dalekometnim pogocima u jednom šampionatu, bez plej-ofa. Potom je obarao još neke rekorde (najmlađi igrač koji je došao do 1.000 NBA trojki), obarao je mnoge rivale svojim potezima, a sa nogu obarao navijače koji su u transu pratili njegove dribling-čarolije i nestvarne pogotke.

I, onda se desilo i to. U glasanju za Ol-star 2015, dobio je veću podršku javnosti i od čuvenog Lebrona Džejmsa.

Ali, na stranu sada to, Kari je u potonjem plej-ofu, sa 28,3 poena po meču, sa 42,2% uspešnosti kod šutiranja trojki, odveo Golden Stejt do istorijske NBA titule.

A na tom putu - sjajno se zabavljao na terenu.

Mada, stef Kari nije samo vedra duša na igralištu. Sa suprugom Aješom ima dve ćerkice.

Jednu, Rajli, čitava planeta je upoznala tokom NBA plej-ofa, kada je opčinila novinare svojom neposrednošću.

Ipak, junak ove priče je u nju ušao kao košarkaš. A trenutno igra kao najbolji košarkaš na planeti. 

Tako to i biva kada se posvetite onome što volite.

Uostalom, ona Karijeva tetovaža koju smo spomenuli, takođe je citat iz jedne apostolske poslanice, Sv. Pavla Korinćanima:

"Ljubav nikada ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati".

Karijeva ljubav prema ovoj igri - umnožava tu ljubav širom planete. I, na tome su mu ljubitelji košarke najviše i zahvalni.

Komentari / 0

Ostavite komentar