Видео прича: Чудесни Стеф Кари! У Србији добијао пацке, а сад је бољи од Леброна!

Најбољи играч НБА лиге, Стеф Кари, приликом своје посете Србији имао је само једну намеру, да и тада покаже да је најбољи. Трофеј му је, међутим, измакао јер је натрчао на нашу школу кошарке. У међувремену је стасао и блиста у најјачој лиги света, у којој је и чувени Леброн Џејмс скрајнут у други план због његових партија.

Кошарка 14.11.2015 | 23:40
Видео прича: Чудесни Стеф Кари! У Србији добијао пацке, а сад је бољи од Леброна!

На том, шампионату планете за играче до 19 година старости, чији је домаћин 2007. био Нови Сад, много је било актера који и ових дана пуне новинске ступце. Јер, тада се играло јуниорско првенство света, и, по неком старом добром обичају, у "финалу из снова" састале су се наша и национална селекција САД.

Стеф Кари, који је у претходним мечевима умео да постигне и по 19 поена за 25 минута на паркету, који је имао наступе и са пет асистенција, или осам скокова, а у три наврата и по чак четири "крађе" - није имао решења за младе "орлове".

Малтене се није видео на паркету.

Наступајући први пут као Србија, наши су играли као у трансу и са 74:69 постали прваци света. Када се томе нико није надао.

А Кари? Кари је са сребром отпутовао кући, свестан да његових шест поена против Срба, који су му дозволили да погоди скромна два од осам упућених шутева из игре, нису оно што његов таленат може да достигне.

Иако увек истиче да је велики верник, а то можете видети и на неким његовим патикама на којима је исписан детаљ из посланице Св. апостола Павла Филипљанима ("Све могу у Христу који ми даје моћ"), а можете видети и на једној његовој тетоважи нешто слично, Стеф је, пре свега, посвећен свом таленту. Воли кошарку, а тренира тако и толико - да и не чуди што је почео да граби ка звездама.

Имао је од кога и да учи. Отац Дел Кари такође је играо у НБА, одлично шутирао тројке (било је сезона и са 47,6% успешности шута са дистанце), а малог Стефа је једном ставио у крило мајке Дражена Петровића. Просто, Бисерка Петровић је била на Ол-стар викенду 1992. године, а Дел је сина поверио мами сјајног шутера, док се он сам надметао у погађању тројки. И из очевог крила је гледао једног од најбољих.

Стеф се од тада није много променио. И даље је прилично смирен за неког са толико енергије. Само је, умножавајући своје таленте, улажући целог себе у њих - постао оно и за шта је створен. Да буде звезда на терену, а пример многима око њега.

Кари је после одличних издања у дресу универзитета Дејвидсон, као седми пик стигао у Голден Стејт. На дебију је, против Хјустона, убацио 14 поена, имао седам асистенција и имао четири "крађе". Није лоше за деби? Да, није. Али, то је био само почетак.

У следећој сезони је почео да обара неке од клупских рекорда, не оне атрактивне, али ипак - рекорде, а онда је уследила дуга пауза. У сезони 2011/2012 морао је "под нож" због покиданих лигамената скочног злоба, да би потом уследила бројна обновљања повреда које су га пратиле кроз цео шампионат. Када се вратио, а вратио се после стотина индивидуалних тренинга и хиљада самосталних сати рада са лоптом и без ње, постао је спектакл за себе.

Већ у наредном првенству, имао је партије са 54 поена. Када неко убаци 11 тројки из 13 покушаја, на једном мечу, тај итекако скрене пажњу на себе. Уосталом, до краја те, сезоне 2012/2013 са 272 тројке оборио је рекорд Реја Алена по далекометним погоцима у једном шампионату, без плеј-офа. Потом је обарао још неке рекорде (најмлађи играч који је дошао до 1.000 НБА тројки), обарао је многе ривале својим потезима, а са ногу обарао навијаче који су у трансу пратили његове дриблинг-чаролије и нестварне поготке.

И, онда се десило и то. У гласању за Ол-стар 2015, добио је већу подршку јавности и од чувеног Леброна Џејмса.

Али, на страну сада то, Кари је у потоњем плеј-офу, са 28,3 поена по мечу, са 42,2% успешности код шутирања тројки, одвео Голден Стејт до историјске НБА титуле.

А на том путу - сјајно се забављао на терену.

Мада, стеф Кари није само ведра душа на игралишту. Са супругом Ајешом има две ћеркице.

Једну, Рајли, читава планета је упознала током НБА плеј-офа, када је опчинила новинаре својом непосредношћу.

Ипак, јунак ове приче је у њу ушао као кошаркаш. А тренутно игра као најбољи кошаркаш на планети. 

Тако то и бива када се посветите ономе што волите.

Уосталом, она Каријева тетоважа коју смо споменули, такође је цитат из једне апостолске посланице, Св. Павла Коринћанима:

"Љубав никада не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати".

Каријева љубав према овој игри - умножава ту љубав широм планете. И, на томе су му љубитељи кошарке највише и захвални.

Коментари / 0

Оставите коментар