Video - analiza: Umjetnost u brzini Đokovića i Nejmara!

Indijac Rohit Bridžnat, kolumnista najtiražnijeg sinagapurskog dnevnog lista „Straitstimes“, napisao je članak inspirisan Novakom Đokovićem i Nejmarom.

Tenis 14.11.2015 | 19:00
Video - analiza: Umjetnost u brzini Đokovića i Nejmara!

Srpski teniser u nedelju je još jednom potvrdio dominaciju u tenisu osvojivši Masters u Parizu, a brazilski fudbaler je istog dana protiv Viljareala zablistao postigavši prelep gol.

Bridžnata je oduševila brzina ove dvojice vrhunskih sportista i odluke koje oni donose u deliću sekunde.

„Đoković protiv Nejmara. U trci na deset metara. Ko pobeđuje? To sam pomislio u nedelju uveče. LeBron Džejms je jednom rekao: ’Za mene je sekunda mnogo vremena.’ Sportisti se kreću takvom brzinom da deluje kao da razvuku vreme. I čine da se mi osećamo kao da živimo u zemlji sporih“, piše Bridžnat i nastavlja:

„Endi Mari je odigrao u finalu drop šot. Odigrao ga je sjajno. Loptica je sa mnogo spina za malo prešla mrežu. Đoković je na ’pogrešnoj nozi’. Nema šanse da stigne. Nikakve. Ali, Đoković stiže od nule do brzine kojom se kreće za manje od sekunde. Nije osvojio poen, ali je stigao do loptice.“

Indijski novinar se potom prebacio na Nejmara koji je u nedelju protiv Viljareala oduševio fudbalski svet golom za 3:0.

„Brzina je jedan deo fantastičnog. Protiv Viljareala, u deliću sekunde, Nejmar je iscrtao u glavi fudbalski teren i doneo odluku. Samo genije može da donese toliko kompleksan set odluka. Neke instiktivno, neke proračunato, a delovalo je jednostavno i elegantno. Kada je Suares poslao centaršut Nejmar je bio u punom trku i naglo je zakočio. Prvo se lopta odbila od njegov stomak, ni predaleko, ni preblizu od njega. Ni previsoko, ni prenisko. Treća stvar, odbrambeni igrač je iza njega. Nejmar zna da je on tu, ali ne zna tačno gde, koliko je blizu i pod kojim uglom i brzinom mu prilazi, ali zbog intuicije i iskustva može da oseti njegovo prisustvo. Jer, kada je napravio potez i prebacio loptu preko rivala, to je izveo savršeno. Lopta je pala na njegovu nogu, završila je u golu. Savršena inspiracija“.

Pokušao je Bridžnat da objasni zbog čega su ga baš Đoković i Nejmar zaintrigirali.

„Nejmar i Đoković su intrigantni jer se nalaze u veličanstvenoj formi dok svi sotali deluju kao da traže isto to. Za njih dvojicu se vreme usporava i pojavljuju se rešenja. U nedelju je Mari imao period briljantnog tenisa u drugom setu, a Đoković je na to odgovorio gotovo skoro pa bez napora. Kao da se Mari na kratko popeo u avion na većoj visini u kojem Srbin živi, a kojem Škot ne pripada. Igrati protiv Đokovića je sigurno uzbudljivo jer svi žele da ga pobede, ali i je isto tako i agonija jer znate da vaše najbolje izdanje neće biti dovoljno. Saznanje da morate da bude više savršeni od najsavršenijeg igrača je svakako ogroman pritisak. Slabosti mogu da budu eksploatisane, ali koje slabosti? Ove godine na ATP turu srpski teniser je prvi u osvojenim poenima na drugi servis, peti u osvojenim servis gemovima, sedmi u spasenim brejk loptama, drugi u osvojenim poenima na protivnikov prvi servis, prvi u osvojenim poenima na protivnikov drugi servis, šesti u iskorišćenim brejk loptama, drugi u osvojenim gemovima protivnika. Potvrda da je čovek, a ne mašina je da je 20. kada su asevi u pitanju.

Đoković je facinantan jer praktično nema padove. Ove godine je izgubio jednom u januaru, jednom u februaru, nijednom u martu, aprilu i maju, jednom u junu, nijednom u julu, dva puta u avgustu i nijednom u septembru i oktobru. Jasno je da nema slabe periode u godini. Gledamo ga jer bi njegov poraz bio veliki događaj. Ali, gledamo ga i jer je jedna od najvećih privilegija gledati velikog sportistu kako pronalazi ono najbolje u sebi. Takve stvari ne viđamo često kada su u pitanju pijanisti ili skulptori. Nejmar polako dolazi do tog nivoa, na kojem Đoković možda već jeste“, smatra Bridžnat i dodaje da najbolji teniser sveta sigurno još uvek ima dovoljno motiva.

„Đoković ove godine ima skor 78-5. Federer je imao 81-4 2005. godine. Stigao je do finala na sva četiri Gren slema. Federer je to uradio tri puta. Osvojio je 10 titula, a Federer je to uradio u tri uzastopne godine. Jednostavno, Srbin ima gde da ide, ima još pobeda ispred sebe. A, mi ćemo to gledati.“

Komentari / 0

Ostavite komentar