Видео - анализа: Умјетност у брзини Ђоковића и Нејмара!

Индијац Рохит Бриџнат, колумниста најтиражнијег синагапурског дневног листа „Страитстимес“, написао је чланак инспирисан Новаком Ђоковићем и Нејмаром.

Тенис 14.11.2015 | 19:00
Видео - анализа: Умјетност у брзини Ђоковића и Нејмара!

Српски тенисер у недељу је још једном потврдио доминацију у тенису освојивши Мастерс у Паризу, а бразилски фудбалер је истог дана против Виљареала заблистао постигавши прелеп гол.

Бриџната је одушевила брзина ове двојице врхунских спортиста и одлуке које они доносе у делићу секунде.

„Ђоковић против Нејмара. У трци на десет метара. Ко побеђује? То сам помислио у недељу увече. ЛеБрон Џејмс је једном рекао: ’За мене је секунда много времена.’ Спортисти се крећу таквом брзином да делује као да развуку време. И чине да се ми осећамо као да живимо у земљи спорих“, пише Бриџнат и наставља:

„Енди Мари је одиграо у финалу дроп шот. Одиграо га је сјајно. Лоптица је са много спина за мало прешла мрежу. Ђоковић је на ’погрешној нози’. Нема шансе да стигне. Никакве. Али, Ђоковић стиже од нуле до брзине којом се креће за мање од секунде. Није освојио поен, али је стигао до лоптице.“

Индијски новинар се потом пребацио на Нејмара који је у недељу против Виљареала одушевио фудбалски свет голом за 3:0.

„Брзина је један део фантастичног. Против Виљареала, у делићу секунде, Нејмар је исцртао у глави фудбалски терен и донео одлуку. Само геније може да донесе толико комплексан сет одлука. Неке инстиктивно, неке прорачунато, а деловало је једноставно и елегантно. Када је Суарес послао центаршут Нејмар је био у пуном трку и нагло је закочио. Прво се лопта одбила од његов стомак, ни предалеко, ни преблизу од њега. Ни превисоко, ни прениско. Трећа ствар, одбрамбени играч је иза њега. Нејмар зна да је он ту, али не зна тачно где, колико је близу и под којим углом и брзином му прилази, али због интуиције и искуства може да осети његово присуство. Јер, када је направио потез и пребацио лопту преко ривала, то је извео савршено. Лопта је пала на његову ногу, завршила је у голу. Савршена инспирација“.

Покушао је Бриџнат да објасни због чега су га баш Ђоковић и Нејмар заинтригирали.

„Нејмар и Ђоковић су интригантни јер се налазе у величанственој форми док сви сотали делују као да траже исто то. За њих двојицу се време успорава и појављују се решења. У недељу је Мари имао период бриљантног тениса у другом сету, а Ђоковић је на то одговорио готово скоро па без напора. Као да се Мари на кратко попео у авион на већој висини у којем Србин живи, а којем Шкот не припада. Играти против Ђоковића је сигурно узбудљиво јер сви желе да га победе, али и је исто тако и агонија јер знате да ваше најбоље издање неће бити довољно. Сазнање да морате да буде више савршени од најсавршенијег играча је свакако огроман притисак. Слабости могу да буду експлоатисане, али које слабости? Ове године на АТП туру српски тенисер је први у освојеним поенима на други сервис, пети у освојеним сервис гемовима, седми у спасеним брејк лоптама, други у освојеним поенима на противников први сервис, први у освојеним поенима на противников други сервис, шести у искоришћеним брејк лоптама, други у освојеним гемовима противника. Потврда да је човек, а не машина је да је 20. када су асеви у питању.

Ђоковић је фацинантан јер практично нема падове. Ове године је изгубио једном у јануару, једном у фебруару, ниједном у марту, априлу и мају, једном у јуну, ниједном у јулу, два пута у августу и ниједном у септембру и октобру. Јасно је да нема слабе периоде у години. Гледамо га јер би његов пораз био велики догађај. Али, гледамо га и јер је једна од највећих привилегија гледати великог спортисту како проналази оно најбоље у себи. Такве ствари не виђамо често када су у питању пијанисти или скулптори. Нејмар полако долази до тог нивоа, на којем Ђоковић можда већ јесте“, сматра Бриџнат и додаје да најбољи тенисер света сигурно још увек има довољно мотива.

„Ђоковић ове године има скор 78-5. Федерер је имао 81-4 2005. године. Стигао је до финала на сва четири Грен слема. Федерер је то урадио три пута. Освојио је 10 титула, а Федерер је то урадио у три узастопне године. Једноставно, Србин има где да иде, има још победа испред себе. А, ми ћемо то гледати.“

Коментари / 0

Оставите коментар