Osveštan spomenik poginulom dječaku

U Mrtvici kod Brčkog osveštan je spomenik 9-godišnnjem dječaku Iliji Maksimoviću iz Bobetinog Brda u opštini Lopare, koji je izgubio život u ljeto 1993. godine.

Republika Srpska 06.10.2015 | 16:05
Osveštan spomenik poginulom dječaku

Tenkovska granata ispaljena 23. jula s položaja tzv. Armije BiH iz Čelića ubila je dječaka, dok je njegov otac lakše, a brat od strica teško ranjen.

„Ja još muziku u svojoj kući nisam pustila, crninu ću nositi do kraja života, jer mi moje dijete zauvijek nedostaje. To je bio moj hranilac – jedino muško", kaže dječakova majka Slavka.

Dječakov otac je lakše ranjen u glavu i ruku, a brat od strica, tada 19-godišnji Živan Maksimović, ostao je, osim drugih rana, bez dijela lica.

„Borba za moj život trajala je, uz 12 operacija od Brčkog do Beograda, duže od godinu dana. Za sve vrijeme nisam mogao jesti, a i danas imam ozbiljne posljedice", kaže Živan.

Iako članovi porodice, mještani i lokalni zvaničnici tvrde da ima dovoljno dokaza za procesuiranje ovog zločina, pravosuđe ćuti.

„Zna se praktično sve o ovom događaju, a otkrivanje spomenika malom Iliji u aktuelnoj „Nedjelji djeteta" na simobiličan način dodatno obavezuje naše institucije i proziva pravosudne organe da otvore dosijee i procesuiraju i naredbodavce i izvršioce ovog gnusnog zločina", rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Spomenik 9-godišnjem dječaku Iliji Maksimoviću podigli su zajednički mještani Mrtvice i Bobetinog Brda, uz podršku boračkih organizacija Brčkog i Lopara.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar