Poskupljenje poslije skoro 20 godina

Sprema se povećanje cene smeštaja u Studentskom domu "Nikola Tesla" u Banjaluci. Umesto dosadašnjih 85 maraka mesečno akademci bi plaćali najviše 125.

Republika Srpska 06.10.2015 | 15:45
Poskupljenje poslije skoro 20 godina

U narednih mesec dana biće doneta odluka za koliko će da poskupi boravak u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci. Cena boravka u domu iznosi 85 maraka mesečno i nije menjana već skoro 20 godina!

Predlog o kojem će se razgovarati je da se cena poveća za 30, a maksimalno do 40 maraka. Tako bi nova cena bila oko 125 maraka, nikako veća.

Ovo je predlog koji će na pregovarčki sto staviti Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.

On pojašnjava da ukoliko bi se strogo pratilo slovo Pravilnika o kriterijumima i merilima za utvrđivanje cene usluga studentskog standarda, koji je usvojen 2009. godine, cene bi morale biti i znatno veće, ali ipak to se neće dogoditi.

- Neće biti drastičnog povećanja cena, jer to nije nikome u interesu. Sad pošto smo svedoci da i cene nisu iste kao pre dvadeset godina realno je da dođe do povećanja. Mi vodimo brigu o 1.500 studenata. Zamislite samo koliki su troškovi za tehničko i higijensko održavanje. Pa gde je nabavka hrane. Radi se o malom gradu smeštenom u tri zgrade - ističe Babić.

On kaže da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo znatno pomažu rad doma ali da je povećanje cene smeštaja realno ukoliko se želi obezbediti normalan rad ove ustanove.

- Kada govorimo o povećanju cene, tu se neće ići na veliko povećanje za ishranu. Ona je do sada bila 75 maraka mesečno gde studenti imaju za taj novac tri obroka dnevno. Sada bi ta cena bila oko 90 do maksimalno 95 maraka. S druge strane, za smeštaj u domu studenti su do sada mesečno plaćali deset maraka, a ubuduće bi mogli izdvajati oko 30 maraka - pojasnio je Babić.

Borivoje Obradović, predsednik Unije studenata Republike Srpske kaže za "Novosti" da do povećanja može doći, ali da se studentima onda mora jasno objasniti zbog čega i šta oni dobijaju time.

- Onda se moraju znatno poboljšati uslovu u domu, kad je reč i o hrani i smeštaju. Da se obnove paviljoni, jer ukoliko se traži više novca želimo da znamo gde će otići taj novac - ističe Obradović.

Dane Malešević, ministar prosvete i kulture Republike Srpske kaže za "Novosti" da kada je u pitanju promena cene usluga u studentskim domovima, ministarstvo podržava odluke proistekle iz dogovora upravnog odbora ustanove i studentskih predstavničkih tela.

- Odluku o utvrđivanju cene smeštaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda će doneti upravni odbor ustanove za narednu akademsku godinu, najkasnije do 1. novembra. Prethodno je potrebno pribaviti mišljenje studentskog predstavničkog tela. Ustanove studentskog standarda su dužne da Ministarstvu prosvete i kulture dostave odluke o utvrđenim cenama usluga - ističe ministar. - U skladu sa propisanim kriterijumima i merilima za utvrđivanje cena smeštaja i ishrane, cene mogu biti različite u svakoj od ustanova studentskog standarda.

SOCIJALNE KATEGORIJE

Poskupljenjem smeštaja i ishrane u domovima neće biti pogođeni studenti koji su socijalno ugroženi, deca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Inače, Ministarstvo prosvete i kulture sufinansira smeštaj i ishranu studenata sa iznosom od 5 KM dnevno.


BRUCOŠI BUDUĆNOST SRPSKE

Prvi dan nove akademske godine u ponedeljak je na univerzitetima u Srpskoj bio u znaku svečanosti. Tako je bilo i na banjalučkom Pravnom fakultetu, gde je ove godine upisano 300 brucoša. Među njima je i Sanja Račić iz Mrkonjić Grada koja kaže da je njen cilj da po završetku studija radi kao advokat.

- Ako mi uslovi dozvole, možda upišem i master studije - kazala nam je Sanja dok je sa koleginicima očekivala prvi akademski čas na kojem je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović poručio je da od studenata očekuje da Srpskoj daju najbolje što mogu. Dekan Medicinskog fakulteta Milan Skrobić rekao je da se na ovu ustanovu upisuju uglavnom najbolji srednjoškolci iz Republike Srpske.


BROJKE

75 KM mesečno za tri obroka dnevno

95 KM bila bi nova cena za ishranu

10 KM mesečno plaćali su smeštaj u domu

30 KM bi studenta ubuduće koštao smeštaj

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

06.10.2015 15:23

I kad završe te svoje škole, neće biti u stanju plaćati veću kiriju od te jer će moći raditi samo kao konobari. Prevareni su u svakom pogledu. I oni koji su nešto i naučili neće kod ovih bagrova moći naći posla u struci.

ODGOVORITE