LŠ: Partizane, napravi TU razliku!

Crno-beli u meču godine protiv BATE Borisova (20.45) jure 0:1 iz Belorusije, ali i treći plasman u Ligu šampiona u istoriji!

Fudbal 26.08.2015 | 17:40
LŠ: Partizane, napravi TU razliku!

Dečaci ili odrasli ljudi? Prosečni ili vanserijski igrači? Mentalno snažni ili labilni? Zatočenici lošeg dela srpskog mentaliteta ili sportisti oslobođeni straha koji razmišljaju svetski? Mnogo je još dilema pred crno-belima pojedinačno, a pred njima kao ekipom samo jedna: Liga Evrope ili Liga šampiona?

Zapravo, to i nije dilema. Svako ponaosob, i svi kao grupa, voleli bi da se popnu za taj još jedan korak i u noći predodređenoj za slavlje dodirnu zvezdice elitnog kupa. Ključno je pitanje mogu li. Mogu li da naprave razliku između tima koja igra fudbal i tima koji u fudbalu pobeđuje? Ta razlika u stavu i ponašanju u narednih 90, možda i 120 minuta, odrediće smernice kretanja Parnog valjka, trenutno zaustavljenog na raskrsnici sna i jave, čiji putnici doslovce sami određuju kuda će. Razlika u mislima i delima biće ono što može da stvori razliku i na terenu i u rezultatu, kako bi se posle 0:1 u Borisovu eliminisao BATE i protutnjalo u odabrano društvo.

Pred meč sezone – jer je meč decenije bio onaj sa Steauom u kome je obezbeđena jesen u Evropi, pa sami crno-beli priznaju sa sad osećaju manji pritisak – Zoran Milinković je odveo igrače u karantin. Uobičajeno. Reklo bi se i dovoljno da iza zidina „Zemunela“ trener i fudbaleri pregledaju ne samo snimke izdanja ekipe koja pre osam dana nikog nije impresionirala, već i video materijale iz Njukalsa 2003. i Brisela 2010. Da vide kako se igra protiv jačih, skupljih i zaštićenijih od sebe. Da vide kako se pravi razlika između malog i velikog. Još bolje, da vide kako mali postaju veliki.

Da vide kako se ulazi u Ligu šampiona.

Na tim snimcima ugledaće Sašu Ilića, oni malo stariji će se setiti kako početkom drugog poluvremena na Sent Džejms parku vuče kontru, a onda je i završava asistencijom Ivici Ilijevu. Osvežiće pamćenje i na to kako izvodi jedanaesterac u šestoj seriji i loptu zabija u rogalj gde je ne stižu ni dva Šaj Givena. Videće i kako Gabrijel Kleo protiv Anderlehta neustrašivo skače kao da mu je to poslednje što će uraditi u životu ili mirno, kao da je rođen usred Minhena, rešava situaciju „jedan na jedan“ s fenomenalnim golmanom kakav je Silvio Proto. Ukazaće im se igrači poput Kralja, Nađa, Ilijeva, Ćirkovića, Radiše Ilića, Krstajića, Petrovića, koji znaju da su i Given i Proto, i Širer i Lukaku, i Njukasl i Anderleht jači od Partizana.

Videće kako veličine padaju ničice zato što niko od onih koji su bili u koži autsajdera nije želeo da se preda. Niko od njih nije želeo utešnu nagradu. Niko nije želeo Ligu Evrope, koja mu dođe kao obavezna dosada četvrtkom uveče, kad evropski zanesenjaci u fudbal prepričavaju sve što se dešavalo utorkom i sredom. Možda pre 12 ili pre pet godina crno-belima u glavi nije bio taj stih, međutim, ponašali su se baš prema uputstvima Đorđa Balaševića iz pesme „Živeti slobodno“.
„Dokle taj glupi džoker – 'ćuti, dobro je'? Ma, nije!“

Ako budu napravili tu razliku u mislima da je Liga Evrope malo, nedovoljno i neisplativo, ako budu ukapirali da je ovo šansa koja se ne propušta i ako shvate da BATE nije i nikad neće biti ni Njukals ni Anderleht, onda imaju šansu da budu potpisnici uspeha i da ih istorija kluba iz Humske 1 pamti kao velike. Pod bitnim uslovom: onim na koji je komentator RTS-a Predrag Strajnić 24. avgusta 2010. u Briselu, u trenucima kad su crno-beli vodili sa 2:0 skicirao kao model ponašanja, svakom sportisti na planeti. Ne samo crno-belima:
„Neka nastave da igraju fudbaleri Partizana kao do sada. Neka se ne povlače. Sve će biti u redu.“

Komentari / 0

Ostavite komentar