Beč: 2015. godina u znaku pješaka

U glavnom gradu Austrije 2015. godina će biti u znaku pešačenja. Najjednostavniji oblik kretanja je već u mnogim gradovima postao urbani trend. Brojnim događajima i akcijama bečka Agencija za mobilnost poziva na otkrivanje grada šetnjom.

Putovanja 10.02.2015 | 09:36
Beč: 2015. godina u znaku pješaka

Kampanja Agencije za mobilnost započela je još u novogodišnjoj noći i trajaće godinu dana ukazujući na pešačenje i njegovo pozitivno dejstvo na čoveka i sam grad. U oktobru će Beč postati glavni grad “pešačkog saobraćaja” kada se stručnjaci iz čitavog sveta okupe na međunarodnoj konferenciji “Walk21”.

Informacije i usluge za pešačenje, veće i manje manifestacije, akcije i ponude za škole treba da ukažu na pešačenje kao zdrav, praktičan i održiv oblik mobilnosti. U proleće 2015. biće dostupna prva bečka mapa za pešake sa pripadajućom aplikacijom za pametne telefone.

“Grad u kojem ljudi rado idu pešice je grad u kojem vredi živeti. “Godinom pešačenja” stavljamo do znanja kakav značaj ima pešačenje u Beču i pozivamo Bečlije da još više idu pešice”, kaže zamenica gradonačelnika i predstavnica partije Zelenih, Marija Vasilaku.

Proteklih godina su u Beču sprovedene brojne mere kako bi se pešačenje učinilo što atraktivnijim. Primeri za to su rekonstrukcija čuvene Mariahilfer štrase u modernu veliku pešačku zonu, preuređenje ulice Majdliner Hauptštrase i prošireno ograničenje brzine na 30 km/h u naseljima.

Prilikom posledenje sednice Skupštine grada u 2014. godini donete su odluke o pešačkim zonama i o konceptu mobilnosti, čime su postavljene smernice za dalju podršku pešačkim zonama u Beču. Takvim odlukama će pešačenje u Beču dugoročno biti još udobnije i bezbednije.

Na jesen 2015. godine Beč će se na najvećoj konferenciji na temu pešačenja “Walk21” predstaviti u ulozi domaćina.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar