Беч: 2015. година у знаку пјешака

У главном граду Аустрије 2015. година ће бити у знаку пешачења. Најједноставнији облик кретања је већ у многим градовима постао урбани тренд. Бројним догађајима и акцијама бечка Агенција за мобилност позива на откривање града шетњом.

Путовања 10.02.2015 | 09:36
Беч: 2015. година у знаку пјешака

Кампања Агенције за мобилност започела је још у новогодишњој ноћи и трајаће годину дана указујући на пешачење и његово позитивно дејство на човека и сам град. У октобру ће Беч постати главни град “пешачког саобраћаја” када се стручњаци из читавог света окупе на међународној конференцији “Wалк21”.

Информације и услуге за пешачење, веће и мање манифестације, акције и понуде за школе треба да укажу на пешачење као здрав, практичан и одржив облик мобилности. У пролеће 2015. биће доступна прва бечка мапа за пешаке са припадајућом апликацијом за паметне телефоне.

“Град у којем људи радо иду пешице је град у којем вреди живети. “Годином пешачења” стављамо до знања какав значај има пешачење у Бечу и позивамо Бечлије да још више иду пешице”, каже заменица градоначелника и представница партије Зелених, Марија Василаку.

Протеклих година су у Бечу спроведене бројне мере како би се пешачење учинило што атрактивнијим. Примери за то су реконструкција чувене Мариахилфер штрасе у модерну велику пешачку зону, преуређење улице Мајдлинер Хауптштрасе и проширено ограничење брзине на 30 км/х у насељима.

Приликом последење седнице Скупштине града у 2014. години донете су одлуке о пешачким зонама и о концепту мобилности, чиме су постављене смернице за даљу подршку пешачким зонама у Бечу. Таквим одлукама ће пешачење у Бечу дугорочно бити још удобније и безбедније.

На јесен 2015. године Беч ће се на највећој конференцији на тему пешачења “Wалк21” представити у улози домаћина.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар